A budaörsi Fidesz ellenzi a város csatlakozását egy rasszizmusellenes szervezethez

(Budaörs, 2017. december 12. – Budaörsi Infó) A budaörsi Fidesz az országos kormányközeli médiában támadja a városvezetést, mert egy rasszizmusellenes szervezethez akar csatlakozni. A hírt több hírportál is átvette.

 

 

2017. december 13-án 8:30 órai kezdettel testületi ülést tart Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete és az egyik napirendi pontban szavazhat arról, hogy csatlakozzon-e a város a European Coalition of Cities Against Racism (ECCAR) nevű szervezethez.

Erről értesítette a kormánypárti Magyar Időket a budaörsi Fidesz elnöke, Nagy Sándor András.

Az, hogy Budaörs csatlakozni akar a városok európai koalíciója a rasszizmus ellen nevű szervezethez, a helyi Fidesz-elnök szerintbár a szervezet azt mondja magáról, hogy a rasszizmus ellen harcol, valójában az illegális bevándorlókkal foglalkoznak”, ezért a Fidesz tiltakozik a csatlakozás ellen, mert mindaz, amit ez a szervezet képvisel, ellentétes a budaörsiek elveivel”.

Bíró Gyula alpolgármester a lap megkeresésére elmondta, hogy 500 euróba (közel 157 ezer forintba) kerül a szervezethez való csatlakozás a városnak évente, de lehetne tanulni a csatlakozásból. A segítségével például a városban fejleszteni lehetne az oktatás terén a kulturális sokszínűséget vagy a bűncselekmények konfliktuskezelését.

Nagy Sándor András szerint a szervezetnek van egy 10 pontos akcióterve arról, hogyan kell a migránsokat integrálni, például azt is felvetik, hogy tanácsokat alakítsanak és válasszanak maguknak elnököt, vagy hogy vegyenek fel dolgozni menekülteket a városházára, elősegítve az integrációt. (Az ECCAR 10 pontos akcióterve magyarul elérhető ide kattintva.)

Bíró Gyula azt viszont cáfolta a lapnak, hogy a migránsok integrálása kapcsán szeretne Budaörs vezetése csatlakozni az ECCAR-hoz.

 

A szervezet úgy is kapcsolódik Budaörshöz, hogy az általa idén ősszel összeállított Eszköztár az egyenlőségért című kézikönyv részben Budaörssel is foglalkozik, mert a felmérésükben számos külföldi város mellett, Budaörs is részt vett (Pécs volt a másik hazai város). Továbbá a Budaörsi Tanoda működését jó példaként is bemutatták a kézikönyvben.

 

Az ECCAR szervezet

 

Az ECCAR (European Coalition of Cities Against Racism) az UNESCO szakosított szerve. 2004 óta működik. Városok hálózata alkotja az ECCAR-t, melynek legfőbb célja a sikeres helyi politikák megfogalmazása és megosztása a tagok között a rasszizmussal, faji alapú megkülönböztetéssel és az idegengyűlölettel szemben.

A szervezetnek régiók szerint több koalíciója van (Európa, Ázsia és a Csendes-óceáni térség, Afrika, Latin-Amerika és a Karibi térség, Kanada, Egyesült Államok, Arab országok).

Jelenleg 23 európai országból 135 város alkotja az európai ECCAR hálózatot. Magyarországról Siklósnagyfalu a tagja.

Minden olyan város tagja lehet a szervezetnek, akik demokratikusan választott képviselettel rendelkeznek és támogatják a szervezet céljait.

 

 

ECCAR tagság megszerzésének feltételei

 

A tagság megszerzésének az alábbi feltételei vannak:

– Tízpontos akcióterv elfogadása

– Egy akció végrehajtása

– Hivatalos levél a Steering Committee részére

 

 

Tízpontos akcióterv

 

Az ECCAR tízpontos akciótervét 2004-ben fogadták el. Bármely európai település aláírhatja, mely szeretne az ECCAR-hoz csatlakozni. A csatlakozó települések vállalják, hogy az akciótervet a stratégiáik és akcióprogramjaik részévé teszik és vállalják, hogy a végrehajtáshoz emberi és anyagi erőforrást biztosítanak.

1. Éberen a rasszizmus ellen.

2. A rasszizmus és a diszkrimináció felmérése, a helyi intézkedések monitorozása.

3. A rasszizmus és a diszkrimináció áldozatainak támogatása.

4. Több részvételi lehetőség és jobban informált lakosok.

5. A település, mint az esélyegyenlőségi gyakorlatok aktív támogatója.

6. A település, mint az esélyegyenlőséget tiszteletben tartó munkáltató és szolgáltató.

7. Tisztességes hozzáférés a lakhatáshoz.

8. Oktatással a rasszizmus és a diszkrimináció ellen.

9. A kulturális sokszínűség előmozdítása.

10. Gyűlölet-bűncselekmények és konfliktuskezelés.

 

 

Egy akció végrehajtása

A tízpontos akciótervből legalább egyet ki kell választani és végrehajtani. A települések maguk döntik el, hogy mely akciót hajtják végre.

Az akció kiválasztását követően emberi és anyagi erőforrások hozzárendelése szükséges:

– Igényfelmérés

– Érintettek bevonása (célcsoport, civil szervezetek, más érdekeltek)

– Lehetséges tevékenységek meghatározása

– A program kidolgozása

– Végrehajtás

– Ellenőrző szerv létrehozása– Koordinálás

– Utánkövetés

– Jelentés az ECCAR felé két évente

 

Az ECCAR kézikönyve magyarul elérhető ide kattintva.

 

 


FRISSÍTÉS

2017. december 13-án hosszabb politikai vita végén, miután a helyi Fidesz-KDNP szóbeli módosító indítványát elvetette, a budaörsi testület megszavazta a szervezethez való csatlakozást 10 igen (BFE) és 4 ellenszavazat (Fidesz-KDNP és Jobbik) mellett.

(Bővebben itt!)


 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.