Fejér Gergely, a multifunkcionális életmentő kérései a budaörsiek felé

(Budaörs, 2015. augusztus 3. – Budaörsi Infó) Korábban már olvashattak hírportálunkon Hodut Éváról, akiről megtudhattuk, hogy milyen multifunkcionális tevékenységet végez Budaörsön. A Budaörsi Rendőrkapitányságon dolgozik és emellett önkéntes tűzoltó is Budaörsön. Megtaláltuk a fiúpárját (szó szerint is!), aki szintén ehhez hasonló „kettős, sőt hármas” életet él.

 

 

Fejér Gergely 2010 óta mentőgépkocsi-vezető az országos mentőszolgálatnál, 2011-től beosztott tűzoltó a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél és gépkocsivezető a budaörsi orvosi ügyeleten is.

Elmondása szerint az embernek mindenre van ideje, amire szeretné, hogy legyen.

„Szeretek tenni a közösségért, az embereknek segíteni, mindhárom munkahelyem erről szól. Szerintem ez egy nagyon jó dolgot. Általában mások is értetlenül állnak, és nem értik az önkénteskedést. Én úgy gondolom, hogy ezt át kell élni, és akkor megérti az ember.”

 

Volt már olyan, hogy megköszönték a segítésedet?

„Nagyon ritkán előfordul, hogy megköszönik az emberek. A mentőnél évente ha jön három köszönő levél, az nagyon soknak számít. A tűzoltóságon személyesen szoktak bejönni, de az is nagyon ritka.”

 

Szerinted miért jelentkeznek egyre kevesebben önkéntes tűzoltónak?

„Szerintem a fiatalok – bár ez elég furán hangzik az én számból, hisz én is huszonéves vagyok –, szívesebben mennek nyáron a Balatonra fürdeni mint, hogy szolgálatot vállaljanak a tűzoltóságnál. Nem látják azt, hogy fontos lenne, hogy tegyenek a városért. Szerintem nem motiváltak, és mintha egy másik világban élnének.

A lehetőség és a megfelelő felszerelés minden megvan, csak kevés az ember a tűzoltóságon.

Ha legalább csak egyszer eljönnének kipróbálni, hogy milyen is ez a szakma, akkor megértenék, és látnák ennek a hivatásnak a szépségét.”

 

Ha nem is jönnek kellő számban a budaörsiek önkéntes tűzoltónak, de azért a munkátokat tudják valahogy segíteni?

Természetesen igen, és nagyon jó is volna, ha minden budaörsi megszívlelné azt, amit kérek. Nagyon fontos lenne, hogy akik panel lakásban laknak, azok a lépcsőfordulókba ne pakoljanak ki mindenféle dolgokat, például virágot vagy biciklit. Tűz esetén ezzel nagyon megnehezítik a munkánkat.

A hegyes részeken, mint például a Frankhegyen, nagyon jó volna, ha odafigyelnének arra, hogy a KRESZ-nek megfelelően parkoljanak, vagyis a gépjárművük mellett legyen elég hely ahhoz, hogy elférjen mellette a tűzoltóautó. Sokszor találkozunk ezzel a problémával, és ennek köszönhetően később érünk ki a káresethez is.

A másik óriási probléma a Szépkilátó, Erdész és a Fátyol utcánál lévő telekről belógó fák, amelyek gátolják a közlekedést. Akkora dzsungel van, hogy hallani lehet ahogy karcolja végig az tűzoltóautót, ahogy verekedjük át magunkat rajta. De menni kell, nem állhatunk meg, ha tűz van fent a hegyen arra hivatkozva, hogy nehezen megközelíthető a terület.

Még arra is jó lenne ha odafigyelnének a budaörsiek, hogy csak és kizárólag akkor égessenek avart, amikor ez engedélyezve van, vagyis márciusban, áprilisban, októberben és novemberben, kedden és csütörtökönként 9-től 18 óráig. Sokszor riasztanak minket tűzesethez, amiről kiderül, hogy csak a szomszéd bácsi begyújtotta a levágott gazakat.

 

Midig is mentő és tűzoltó szerettél volna lenni?

“Szerintem körülbelül azóta, amióta megláttam az első tűzoltóautót. A családomban senki nem foglalkozik effajta hivatással.”

 

Ha lesz gyereked, neki is azt fogod ajánlani, hogy ezt a szakmát válassza?

“Én örülnék, ha ezt a szakmát választaná a gyerekem. Persze csak úgy, ha dolgozik mellette valami mást is. Ha ő majd kukás szeretne lenni, mert a kukásautó tetszik neki, én arra is áldásomat adom, hisz amellett is lehet önkéntes tűzoltóskodni.”

 

Fejér Gergelynek további jó munkát kívánunk, a budaörsiektől pedig több segítőkészséget és figyelmet!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.