Roma holokauszt – ORÖ-elnök: a szörnyűségek nem veszhetnek a feledés homályába

Nem szabad hagyni, hogy a vészkorszak idején elkövetett szörnyűségek a feledés homályába vesszenek – hangsúlyozta az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke vasárnap Budapesten, a szervezet által a roma holokauszt 71. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

 

Hegedüs István az ORÖ Dohány utcai székházában tartott rendezvényen – több mint kétszáz ember előtt – arról beszélt, hogy a mostani az utolsó generáció, amelynek még lehet vagy lehetett élő kapcsolata olyanokkal, akik megélték a második világháborút.

A mi felelősségünk tehát, hogy a jövő generáció tagjai hogyan fogják értékelni, megítélni azokat a történelmi eseményeket, amelyekről már nem lehetnek “első kézből információik” – jelentette ki az ORÖ elnöke.

Hegedüs István nagyon fontos feladatnak nevezte, hogy a múlt borzalmairól őszintén beszéljünk.

Szólt arról is, hogy az elmúlt években a roma politika európai és hazai szinten is addig soha nem látott eredményeket ért el. “A romák társadalmi felzárkózásának aktív és asszimilációs sallangoktól mentes segítése (…) egyre határozottabb össztársadalmi igényként fogalmazódik meg” – fogalmazott.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára Balog Zoltán tárcavezető megemlékező beszédét olvasta fel.

Balog Zoltán azt írta, a roma holokauszt áldozataira “abból az elhatározásból emlékezünk, hogy mindent megteszünk ennek a szörnyű sebnek a begyógyítása érdekében”.

Ez kevés a jobb a élethez, de elengedhetetlen – tette hozzá.

Balog Zoltán szerint elengedhetetlen, hogy az emlékezés után tovább tudjunk lépni és eljussunk a ma feladataihoz. Eljussunk mindahhoz, ami a felemelkedéshez kell. Ez csak kemény munka, akarat eredménye lehet. “Ehhez szükség van roma értelmiségre, középosztályra, mindazokra a cigány férfiakra és nőkre, akik felelősséget éreznek népük és közös hazánk iránt, akik kettős identitásukat természetesen, sőt büszkén vállalják” – fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a roma holokauszt áldozatai kis híján az emlékezetből is kipusztultak. Mégsem így történt, visszatértek az emlékezésbe, és itt is maradnak velünk – tette hozzá.

Szerinte ha ez így van, akkor mégsem a gonosz győzött. A romák legyőzhetetlen életereje és megújulási képessége kerekedett felül – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Szavai szerint a romák százezrei kovácsolnak nap mint nap szükségből erényt, bajból küzdelmet, hátrányból felemelkedést, sértettségből kiegyenesedést.

Vajda László, az ORÖ képviselője arról beszélt, hogy az emlékezés egyszerre felelősség és lehetőség is.

A felszólalok a romagyilkosságok (2008-2009) áldozatairól is megemlékeztek.

A megemlékezés részeként megkoszorúzták az ORÖ-székház falára visszahelyezett roma holokauszt emléktáblát. Többek mellett koszorút helyezett el Hegedüs István, Langerné Victor Katalin és Szalay-Bobrovniczky Vince.

Az emléktáblát 2004-ben helyezte el a székház falán a roma holokauszt 60. évfordulója alkalmából az Országos Cigány Önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Az emléktáblát 2011-ben az ORÖ távolította el.

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt roma áldozatairól. A világnap dátuma arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg SS-katonák az auschwitzi haláltáborban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.