Hodut Éva kivételes életútja – „Lehet, hogy sosem leszek milliomos, de boldog vagyok!”

(Budaörs, 2014. december 1. – Budaörsi Infó)  Hodut Évát sokan ismerik Budaörsön. Ha arcól nem is, a hangját már biztosan hallották. A Budaörsi Rendőrkapitányságon dolgozik sajtóreferensként. A szabad idejében önkéntesként a budaörsi tűzoltó állomáson lát el szolgálatot, a nap 25-dik órájában pedig a Budaörs Rádió hírszerkesztője és olvasója. Hogy hogyan tud egy nap 25 órából állni erről beszélgettünk a lánglovagok hercegnőjével.

 

A Budaörsi Tűzoltó Egyesület parancsnoka Hodut János 1999-óta. Előtte hivatásos tűzoltóként dolgozott 25 évig. A névegyezésből könnyen kitalálhatták, hogy Hodut Éva édesapjáról beszélünk. Felkerestük a parancsnok urat, és arról kérdeztük, hogy mit gondol arról, hogy a lánya a szabad idejét tűzoltással tölti.

 

hodutjanos

Hodut János, tűzoltóparancsnok

 

Hodut János a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a lánya ilyen elhivatott a hivatalos szervek felé. Számára ez nagy büszkeség.

„Teljesen ártatlan vagyok abban a kérdésben, hogy a lányom tűzoltó lett. Én egyik gyerekemet sem próbáltam munkavállalás vagy szabadidő tekintetében terelgetni közvetlenül. Természetesen örülök neki.”

 

A női tűzoltókra jobban vigyáznak egy káresetnél, nekik könnyebb feladatokat kell végrehajtaniuk?

„Egyáltalán nincs összefüggés aközött, hogy milyen nemű az ember, nincs női beosztás a tűzoltóságnál. Én azt szoktam mondani, hogy tűzoltók vannak, nincsen férfi, nincsen nő.”

 

idesuss15

Idesüss Budaörs Napja 2013 – bemutató

 

Hodut Éva a Budaörsi Infónak elmondta, hogy gyerekkora óta érdekli a tűzoltó szakma, hisz ilyen közegben nőtt fel. Sokat jártak tűzoltós családi napokra, akkoriban még csak álmodott róla, hogy valaha ő is felveheti a tűzoltó egyenruhát.

 

hoduteva

 

 

„Amikor a tűzoltóságon vagyok, nálunk nem apa–lánya kapcsolat van édesapámmal. Nyilván egy nő másként áll helyt egy olyan munkában, ami eredendően férfiakra van szabva. Sokszor nehéz megfelelni, de még sincs megkülönböztetés nő és férfi között.

Apukámnak sem azt mondom a tűzoltóságon, hogy apa, hanem a keresztnevén, vagy parancsnok úrként szólítom. Ott nincs helye ilyesminek, azt kívül kell hagyni.

Amikor az ismerőseimmel beszélgetek és megtudják, hogy tűzoltóként is dolgozom, akkor csodálkozva néznek rám, hogy én tényleg kimegyek káresetekhez. Nehezen tudnak elképzelni tűzoltóként, viszont becsülik a hivatástudatomat és tisztelnek érte, hogy ilyen közegben dolgozom. Mindezek mellett én is nagyon büszke vagyok rá, hogy tűzoltó lehetek és embereknek segíthetek.”

 

keklapmas_nap37

Kéklámpás Nap – Budaörs, 2014.

 

Mivel nők nem lehetnek hivatásos vonuló tűzoltók, így Éva az önkéntes tűzoltósághoz csatlakozott 2007-ben.

„Nők nem láthatnak el hivatásosként vonulós szolgálatot, csak önkénteseként, mert a jogszabályok szerint a nők 20 kg-nál többet nem emelhetnek és ez ellentmond már a feszítő-vágó készülékkel való munkának is, amit a műszaki mentés során használunk.

Mi csapatmunkában dolgozunk az önkéntes tűzoltóságon. Fontos, hogy segítsük egymást. A műszaki mentések során én inkább a vágó fejet szoktam használni, mintsem a feszítőt, de ha arról van szó, akkor az azzal való munka sem rettent vissza. Amennyiben elfáradok, szólok egy bajtársamnak és cserélünk, de általában az ilyen típusú káresetnél az autónak az oszlopait szoktam szétvágni.”

 

 

keklapmas_nap36

Kéklámpás Nap – Budaörs, 2014.

 

Ritkán hallunk olyat egy törékeny, csinos, magas hölgy szájából, hogy szabadidejében szétvág egy B oszlopot bármilyen személyautóban, viszont Évának ez szinte rutinfeladat.

Amikor nem embereket ment, vagy autókat szed darabokra akkor híreket olvas a rádióban, vagy a  Budaörsi Rendőrkapitányságon dolgozik sajtóreferensként.

 

 

 hoduteva4

 

„Én tősgyökeres budaörsi vagyok, igazi lokálpatrióta. Itt nőttem fel, ide jártam általános iskolába. A középiskolát Budapesten végeztem. Amikor leérettségiztem, akkor a Rendőrtiszti Főiskolára jelentkeztem katasztrófavédelmi szakra, de végül a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán kötöttem ki. Ezt követően rendészeti asszisztensi képzésre jártam. A szakmai gyakorlatomat a Budaörsi Rendőrkapitányságon teljesítettem. Itt megvoltak elégedve a munkámmal és fel is vettek dolgozni. Ezt követően felvételiztem az akkori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, ahol katasztrófavédelmet végeztem 2014-ben. Így kerültem a rendőrségre, amit egyáltalán nem bántam meg. Nagyon sokat tanultam itt az elmúlt időben. A későbbiekben szeretnék hivatásosként dolgozni a rendőrségen, jelenleg ez a nagy cél, amit el szeretnék érni.”

 

idesuss18

Idesüss Budaörs napja – 2013.

 

Hogyan tudod összeegyeztetni a tűzoltósági és rendőrségi munkádat?

„A rendőrségen délután négyig dolgozom, és miután ott leteszem a lantot már riasztható vagyok, vagyis bármikor behívhatnak a tűzoltóságra dolgozni hajnali 5 óráig. Egy évben szerencsére nincs sok káreset, ebben az évben 120 volt körülbelül. Előfordult már, hogy éjszaka riasztottak és másnap reggel mentem a rendőrségre dolgozni, de ez nagyon ritka. Természetesen ilyenkor fáradtabb vagyok, de ugyanolyan minőségben ellátom a feladatomat. Talán még egy kis pluszt is ad.”

 

 

hoduteva2

 

Szoktál félni, amikor kimentek egy káresethez?

„Természetesen ilyenkor mindenkiben van egy kis félsz. Az adrenalin-szintünk megemelkedik, de tudjuk jól, hogy számíthatunk egymásra, és hogy nem lehet baj. Csak így lehet hozzáállni. Nagyon megbízom a tűzoltó társaimban.”

 

Melyik volt a legemlékezetesebb tűzeset aminél kit voltál?

„Sokféle káresetnél voltam kint, de talán a legfélelmetesebb az volt, amikor egy tűzoltó napon vettünk részt Farmos településén, és amikor hazafelé tartottunk, akkor Üllő magasságában Csévharaszton megláttunk egy nagy füstöt, és az ottani tűzesetnél segítettünk a tűzoltóknak. Azt ott lévő tüzet 5-ös kiemeltként kezelték, vagyis ez egy elég nagy tűz volt. Több hektáron égett az erdő aljnövényzete és foltokban a fák lombkoronája is, több mint 50 tűzoltó vett részt tűzoltásban. A süppedős talaj nagyon megnehezítette a tűzoltást, több tűzoltóautó is elakadt. Nekem az volt a legmeghatározóbb tűzoltásom.

Ilyenkor az a rémisztő, hogy ott állsz a hatalmas fák alatt és alig látsz valamit. Természetesen nagyon nagy hőhatás is van és a felszerelés sem könnyű, de ennek ellenére is meg kell birkózni a feladattal.”

 

 

 

keklapmas_nap35

Kéklámpás Nap – Budaörs 2014.

 

Az anyagi megbecsülés a tűzoltó, rendőr, illetve mentő munkáknál nem feltétlenül jellemző. (Korábbi cikkünkben már olvashattak ezzel a témával kapcsolatban.) Te ennek ellenére mégis két helyen is helyt állsz ezek közül. Mi az, ami motivál?

„A rendőrségnél dolgozom, a tűzoltóságon önkéntes vagyok és a vőlegényem pedig a mentőállomáson dolgozik. Így megvan a hármas! De a viccet félre téve, én úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki akár anyagi vonzat nélkül is elvégezzen egy ilyen munkát hatalmas hivatástudatra van szükség. Ha ez nincs meg az emberben egy-két éven belül úgyis otthagyja. Én szívesen dolgozom ezeknél a szerveknél és boldoggá tesz az, amit csinálok, mert én ezt szeretem csinálni. Lehet, hogy sosem leszek milliomos, de boldog vagyok.”

 

 

hoduteva8

 

Ha még nem avattuk volna szentté a hölgyet, akkor elárulom, hogy ráadásul rendszeres véradó is, szoros kapcsolatot ápol a helyi Vöröskereszt szervezetével is. Szóval még a vérét is adja azért, hogy segíthessen másokon. Munkája, elhivatottsága páratlan és tisztelendő. A munkájáról és feladatairól, amelyekért ellenszolgáltatást nem kap, csillogó szemmel beszél, szavai közt egy betűnyi bizonytalanságot nem lehet érezni. Ilyen egy modern XXI. századi nő, aki ha kell tűzoltótömlővel rohan a tűz felé, ha kell egy hatalmas vágóeszközzel szabadít ki embereket egy roncsból. Hétköznaponként a rendőrségen áll helyt, és a 25-dik órában pedig még egy kis rádiózás is belefér. Emellett van egy szerető családja, és hamarosan ‚igába’ is hajtja a fejét választottjával.

 

hoduteva3

 

Hogy fér mindez bele egy napba?

„Csak szervezés kérdése az egész. A titok ezen felül még abban rejlik, hogy szükség van egy szerető stabil családi háttérre. Aki egy ilyen biztos pontot tudhat maga mögött, mint én a családomat, annak egyszerűbb az élete. Bár sosem lesz kacsalábon forgó palotánk, de lelkileg mindent megpróbálunk megtenni egymásért, és ez mindennél többet jelent.”

 

 

hoduteva6

 

 

Ez annyira szívmelengető, hogy legyen ez a végszó! Kíváncsian követjük majd Hodut Éva kivételes életútját és karrierjét a továbbiakban is, olvasóinkkal együtt!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook:

5 hozzászólás

  1. […] a sorozatnak a keretében megjelenő egyik cikkünkben például Hodut Éváról olvashattak, aki a Budaörsi Rendőrkapitányság sajtóreferenseként dolgozik, és ez mellett önkéntes […]

  2. […] a sorozatnak a keretében megjelenő egyik cikkünkben például Hodut Éváról olvashattak, aki a Budaörsi Rendőrkapitányság sajtóreferenseként dolgozik, és ez mellett önkéntes […]

  3. […] bemutassuk, hogy milyen jó, és rossz oldalai vannak annak, ha valaki ezt a munkát választja. Korábbi cikkünkben Hodut Éváról olvashattak, aki a budaörsi kapitányság sajtóreferenseként dolgozik. Most a bűnügyi osztály készenléti […]

  4. […] már, amiből lehet sejteni, hogy kik voltak a résztvevők. Egy biztos, a tűzoltó sisakja Hodut Éva önkéntes tűzoltót egyértelműen […]

  5. […] 2015. augusztus 3. – Budaörsi Infó) Korábban már olvashattak hírportálunkon Hodut Éváról, akiről megtudhattuk, hogy milyen multifunkcionális tevékenységet végez Budaörsön. A […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.