10 éves a Budaörsi Mentőállomás – Ingyen fagyi a Kéklámpás napra kilátogató gyerekeknek

(Budaörs, 2015. június 04. – Budaörsi Infó) 2015. június 06-án rendezik meg a második Kéklámpás napot Budaörsön, a Budaörsi Mentőállomás fennállásának tizedik évfordulója alkalmából. Mentők, tűzoltók, rendőrök, a Magyar Vöröskereszt önkéntesei és a legkisebbeket ingyen fagyi várja majd szombaton.

 

Nagy Gábor a Budaörsi Mentőállomás vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a tervezett programok mellett mellett mentőautó modell kiállítás is lesz a rendezvényen.

 

Idén lett 10 éves a Budaörsi Mentőállomás. Mi történt a 10 év alatt?

“Az elmúlt tíz évben nagyon sok minden történt. A legfontosabb talán, hogy sikerült kialakítanunk egy nagyon jó csapatot az állomáson belül, amire méltán büszke lehet a város és a mentőszolgálat is. Továbbá sikeres kapcsolatépítés zajlott a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, a Budaörsi Rendőrkapitánysággal és a Magyar Vöröskereszttel is. Ahol tudjuk, segítjük egymás munkáját.

Miután Budaörs Város Önkormányzata jóvoltából felépülhetett állomás az első pillanattól kezdve arra törekszünk, hogy minél magasabb színvonalon láthassuk el  feladatunkat. Folyamatosan képezzük magunkat és minden pályázati lehetőséget megragadunk, hogy az eszközparkunkat fejleszteni tudjuk. Részt vettünk szép eredménnyel számos hazai és nemzetközi mentőversenyen is. A tíz év alatt sok addig páratlan mentéstechnikai eszköz került beszerzésre az alapítványunknak köszönhetően, melyek országos rendszeresítése csak mostanában zajlik. Beszerzésre kerültek többek között végtagvákuum szettek, lapát-board, vércukormérő és pulzoximéter a mentőgépkocsira, húzósínek, és  medenceövek is. Nemrégiben a központi fejlesztéseknek köszönhetően új mentőautt kaptunk az elöregedett helyére, amibe bekerült az új EKG-defibrillátor is. Ez egy több mint 7 millió forint értékű, korszerű méréstechnikai eszköz, egy csúcsminőségű Lifepak 15 EKG-defibrillátor, amit az Országos Mentőszolgálat Alapítvány vásárolt. A beszerzést 2 millió forint értékű külső támogatással a Roche Magyarország Kft. jóvoltából tudták megvalósítani.

 

 

nagy_gabor_mento_allomas

Nagy Gábor

 

Mi a tervetek a következő 10 évre?

“Szeretnénk egy oktató helyiséget létrehozni a Mentőállomáson belül, ezzel egyrészt csökkentve a mentőállomás adottságaiból eredő, jelenleg kihasználatlan terek számát, másrészt magasabb színvonalú szakmai munkát végezhetnénk az itt megvalósuló képzéseknek köszönhetően. Megvalósításához még keressük a szükséges erőforrásokat.

További fejlesztéseket is tervezünk. Hosszú távú terveink között egy regionális kutató fejlesztő és oktató központ megvalósítása áll. Ezekkel párhuzamosan a mentés további technikai fejlesztése jegyében, egy prehospitálisan alkalmazható ultrahang készülék beszerzésére is pályáztunk – ami egy olyan kis mobil készülék, amely segítségével a helyszínen diagnosztizálhatnánk az esetleges súlyos belső sérüléseket és így ennek tudatában kezdhetnénk a helyszíni ellátást, valamint mindjárt a végleges ellátást nyújtó intézménybe szállíthatnánk betegeinket. A másik ilyen nagy cél, ami megvalósításra vár egy prehospitális vérgázgép lenne – ennek segítségével célzottabban tudnánk a helyszíni terápiáról és a betegelhelyezésről dönteni. Ezekhez a terveinkhez még keresünk támogatóinkat. Az idei évben prioritást élvezett a mentőállomás belső rendbehozatala. Az Önkormányzatnak köszönhetően a felújítást a hétvégi rendezvény után már el is tudjuk kezdeni.“

 

A Kéklámpás napra tervezett programok:

9:30 Kéklámpás felvonulás Budaörs utcáin

10:30 Retro mentési bemutató

11:00 Modern mentési bemutató

11:30 Rendőrkutyás bemutató

A rendőrkutyás bemutatót követően a legkisebbeknek ingyen fagyival kedveskednek a szervezők. A fagyin kívül a gyerekeknek lesz arcfestés, csillámtetoválás, rajzolás, színezés és ismerkedés az újraélesztéssel.

A szervezők természetesen a szülőkre is gondoltak, nekik lehetőségük lesz vércukor-, vérnyomás-, és BMI mérésre valamint bárki megismerkedhet az újraélesztés elméletével és gyakorlatával.

Megtekinthető továbbá Dr. Szegecky Dezső nyugalmazott főorvos előadása életéről és munkásságáról a mentőszolgálatban eltöltött 40 év tükrében.

Bemutatásra kerülnek retro-, rendőr- és tűzoltóautók, továbbá az Országos Mentőszolgálat Múzeumának mentőgépjárművei.

A programok a budaörsi mentőállomáson és udvarán kerülnek megrendezésre a Szabadság út 227-nél. (Holdfény utcai lezárt terület.)

Mindenkinek jó szórakozást kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.