Országos munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow volt Budaörsön

(Budaörs, 2015. június 04. – Budaörsi Infó) 2015. június 03-án Országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow volt Budaörsön a Városi Ifjúsági Klubban. A projekt célja a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés lehetőségének az elősegítése volt.

 

Az országban 3 millió munkáltatót és 4 millió munkavállalót érintenek azok a fontos információk, amelyekről a Nemzetgazdasági Minisztérium az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow keretében beszéltek Budaörsön.

Az előadás létjogosultságát több statisztikai adat is alátámasztja.

– A munkavédelmi felügyelők ellenőrzéseik során az utóbbi években a munkáltatók 4/5-nél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.

– Egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a biztonságban végzett munka nem csak a minőség javulásával jár, hanem a munkahelyi kockázatok megelőzésére fordított beruházások meg is térülnek (európai tanulmányok megállapításai alapján átlagos megtérülési arány 1:2,2.)

– Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján elmondható, hogy szükség van a munkavédelmi és munkaügyi ismeretek átadására, terjesztésére.

 

fogaskerek

 

A Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztéséről szólt.Projektismertető prezentációt tartott Vörös Szabolcs, szakmai koordinátor, Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

dr. Sabacz Róbert, a Budapest Főváros Kormányhivatalának főosztályvezető-helyettese előadásában elmondta, hogy „A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai alapján a munkaviszony létesítésével kapcsolatosan gyakoriak a munkáltatói jogsértések. A munkaviszony létesítésénél az úgynevezett “feketefoglalkoztatás” tárgyköréhez kapcsolódnak a szabálytalanságok, amelyek hátrányos helyzetet teremtenek mind a munkavállalóknak, mind a költségvetésnek, de torzító hatást gyakorolnak az egészséges piaci versenyre is.”

 

sajtotajekoztato_tamop3

 

Az előadásból azt is megtudhattuk, hogy a feketefoglalkoztatás az építőiparban a legmagasabb. Az előadó kiemelte, hogy természetesen vannak olyan esetek, amikor néhány ember segít egymásnak egy építkezésnél, ezt kalákának hívjuk, itt nincs is bejelentési kötelezettség, viszont ha kimegy az ellenőr és a munkások azt sem tudják megmondani, hogy név szerint kinek segítenek, akkor könnyen kiderül, hogy fekete munkáról van szó.

 

sajtotajekoztato_tamop5

A helyes vegyi anyag kezelésről a munkahelyen Velicsek Ildikó, osztályvezető (Budapest Főváros Kormányhivatala) beszélt a jelenlévőknek.

Velicsek Ildikó, a Budapest Főváros Kormányhivatalának osztályvezetője előadásában kiemelte, hogy „A munkavállalókat a vegyi anyagok tekintetében a lakossági expozíció és a munkahelyi expozíció egyaránt éri. A dolgozók potenciális vegyi anyag expozíciója a vegyi anyagok tételszámát és azok expozíciós koncentrációját (dózisát) tekintve nagyságrendekkel nagyobb, mint a lakosságé.”

Velicsek Ildikó két esetet hozott fel az előadása során példaként, ahol a káros vegyi anyagoknak köszönhetően több ezren haltak meg. Egy 1976-ban Olaszországban, Sevesoban történt esetet, ahol a Hoffman- La Roche cég egyik leányvállalatának ottani üzemében egy robbanás miatt 2-5 kg rákkeltő anyag került a környezetbe. (TCDD)

sajtotajekoztato_tamop6

A másik eset 1984-ben történt Bhopalban. Az amerikai Union Carbide rovarírtó szereket gyártó leányvállalatának helyi üzeméből negyven tonna metil-izocionát mérgező gáz került elő. Csaknem három ezer ember szinte azonnal meghalt.

sajtotajekoztato_tamop7

A kiemelt projekt átfogó célja a munkahelyi egészség és biztonság, valamint a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés rendszerének, folyamatainak fejlesztése, illetve hatékonyságának növelése, az ellenőrzések minőségének és mélységének javítása a munkavédelem és a munkaügy tükrében.

A projekt megvalósításának hangsúlyos eleme a társadalom szélesebb körének megszólítása volt, a társadalmi tudatosság növelése. A figyelemfelkeltés, a cselekvésre ösztönzés, az állampolgárok biztonságos és egészséges munkavégzéssel, illetve a jogszerű munkavállalással kapcsolatos magatartásának változtatása egy ország kommunikációs és PR kampány keretében valósul meg. A projekt 3 718 996 600 Ft-ból valósult meg. 2012 október 1-én kezdődött és 2015. június 30-ig tart.

 

sajtotajekoztato_tamop

 

A 39 állomásból álló Roadshow 29 állomása volt a budaörsi. Ezen felül még nyolc helyszínen várják majd az érdeklődőket.

A projekt megvalósításakor törekedtek arra hogy fiatalosan, modern szemlélettel közelítsék meg a célközönséget. Ez a már nyilvánosságra hozott reklámfilmjükből is jól látszik.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.