Ünnepélyes keretek között új defibrillátort adtak át Budaörsön a Mentőállomásnak

(Budaörs, 2015. január 30. – Budaörsi Infó) Több mint 7 millió forint értékű, korszerű méréstechnikai eszközt, egy csúcsminőségű Lifepak 15 defibrillátort vásárolt az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. A beszerzést 2 millió forint értékű külső támogatással a Roche Magyarország Kft. jóvoltából valósították meg. A Civilek Napja alkalmából a Budaörsi Mentőállomás ünnepélyes átadó eseményt szervezett, ahol bemutatták az új készüléket.

 

 

A rendezvényen részt vett és beszédet mondott: Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Kónya Zoltán, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány elnöke, Stuart Knight a Roche Magyarország Kft. ügyvezetője, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és Nagy Gábor a Budaörsi Mentőállomás vezetője.

 

budaors_mentoallomas_defibrillator

Győrfi Pál

budaors_mentoallomas_defibrillator9

budaors_mentoallomas_defibrillator7

Kónya Zoltán

 

Magyarországon kórházon kívül évente közel 25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Ez napi 70 esetet, 20 percenként egy ember elvesztését jelenti. A mentőszolgálat tapasztalatai szerint az emiatt bekövetkező halálozások nagy aránya megelőzhető lenne, ha időben megkezdődne az újraélesztés. Azonban a korszerű életmentő készülékek komoly beruházást jelentenek a mentőállomásoknak.

A budaörsi székhelyű Roche és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy 7 048 500 forint értékű eszközt adományozott a Budaörsi Mentőállomásnak. A társadalmi összefogás segítségével vásárolt defibrillátor alkalmas csecsemők és felnőttek újraélesztésére is. Továbbá az életfunkciók monitorozására egészen a beteg kórházba kerüléséig.

 

budaors_mentoallomas_defibrillator6

Jobbra Stuart Knight

 

Stuart Knight, a Roche Magyarország Kft. ügyvezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon sok különféle jótékonysági tevékenységben vesznek részt.

“Alapvetően nagyon is közös a mentőszolgálattal és a mentőállomással az a célunk, hogy a pácienseknek, a betegeknek az egészségügyi állapotát szeretnénk javítani. Ezért is esett rájuk a választásunk, amikor az adományázás szóba került.

Nagyon fontos, hogy felelősségteljes munkáltatók legyünk egy adott területen, és ehhez hozzátartozik az is, hogy különféle jótékonysági kezdeményezésekben veszünk részt, nem kizárólag egészségügyi, hanem környezetvédelmi kezdeményezésekben is.

 

budaors_mentoallomas_defibrillator4

 

Vállalatunk kiemelt fontosságúnak tartja a helyi közösségek támogatását. Elkötelezett mind a betegségek pontos és korszerű diagnosztikai módszerekkel végzett felismerése, mind a betegek gyógyítása és életminőségének javítása mellett. Ezzel a támogatással fontos lépést tettünk a térségben élők egészségügyi ellátásának fejlesztése érdekében, s bízom benne, hogy ezáltal sok ember életét menthetjük meg.

A munkatársaink nagyon nagy számban budaörsiek, és ezért is szeretnénk részt venni a munkában és a támogatásban. Emiatt teljesen egyértelmű volt, hogy az itteni közösséget fogjuk támogatni.”

 

budaors_mentoallomas_defibrillator5

 

Nagy Gábor, a Budaörsi Mentőállomás vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon hálásak, és büszkék az új eszközre.

“A defibrillátor egy hatalmas segítség lesz a mindennapi munkánkban. Reméljük, hogy nem kell sűrűn használnunk majd, de ha szükség lesz rá, akkor jelentősen könnyíteni fogja a munkánkat.”

 

nagy_gabor_mento_allomas

Nagy Gábor

2015. január 20-án egy új mentőautó is érkezett a Budaörsi Mentőállomásra, ami másnap már szolgálatba is állhatott, hogy megkönnyítse a budaörsi mentők munkáját. 

 

mento_allomas_mento_auto7

 

A Budaörsi Mentőállomás mintegy tíz évvel ezelőtt épült meg egy az önkormányzat tulajdonában lévő telken, önkormányzati beruházás segítségével.

Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármestere a Budaörsi Infónak elmondta, hogy:

“Bár az önkormányzati feladatok közé nem tartozik a mentőszolgálat és az ő feladatrendszerük, de az, hogy Budaörsön, egy ilyen dinamikusan fejlődő településen, ráadásul, amelyen – akkor még nem fizetős – autópálya is áthalad, ahol bármikor, bármilyen probléma adódhat, nagyon fontos ha gond van, ha szükség van a segítségre, akkor minél hamarabb és minél közelebbről érkezzen az.

Ezért támogattuk annak idején a légi mentők budaörsi letelepedését is. Én a sürgősségi ellátásnak az egyik legfontosabb támaszának tartom a mentőszolgálat munkáját.

A mai nap, amikor idejöttem, a média azzal volt tele, hogy milyen gondjai vannak az Országos Mentőszolgálatnak, amit nyilván mi budaörsi szinten nem tudunk megoldani.

Sokszor kapok én is olyan kritikát, hogy nem értek ki időben a mentők. Szeretném megvédeni a budaörsi mentősöket ezügyben. Nem ő rajtuk múlik, hogy mikor és hová vezénylik őket, ez központilag történik.

Ha egy szervezetnek anyagi és működési gondjai vannak, akkor bizony sajnos jelentkezhetnek ilyen problémák.”

 

budaors_mentoallomas_defibrillator3

Wittinghoff Tamás

 

Budaörs Város Önkormányzata tervez valamilyen újítást a Budaörsi Mentőállomással kapcsolatban?

“A mentőállomás működtetése a korábbi megállapodás szerint az Országos Mentőszolgálat feladata. Mi az ingatlant biztosítottuk, és az épületet építettük fel rá. Természetesen együttműködünk, az Alapítványt rendszeresen támogatjuk, a mentősök megjelennek az intézményeinkben, a megelőzés, az egészséges életmód és a különböző rendezvényeken a munkájuk bemutatása kapcsán.

Én azt gondolom, hogy ez az, ameddig most el tudunk menni. Az persze nagyon fontos lenne, hogy az egészségügyben valami történjen, mert amit most látok az állapotokat és a terveket illetően, nem vagyok túlzottan optimista.

 

budaors_mentoallomas_defibrillator8

 

 Azt is érdemes elmondani, hogy amikor ez a létesítmény megvalósult, akkor is egy példás együttműködés történt. Az Önkormányzat azért tudta vállalni ezt, mert az itt működő cégek adóforintjaiból tudtuk a beruházást megvalósítani. Például az Ikea Áruház rendezte be bútorokkal az épületet.

Lehet látni, hogy ha egy településen a civil kezdeményezések, az itt működő cégek, az önkormányzat jól működnek együtt, és ha egy adott szolgáltatás is érzi a felelősségét, akkor létrejöhet valami jó.

Mint ahogy most is az történik, egy nagyon komoly multinacionális cég támogatásával – akiket mostanában szokás bántani, szerintem egyfelől nagyon indokolatlanul, másfelől nagyon oktondi módon -, az új rohamkocsihoz egy defibrillátor készülékhez ajánlottak fel támogatást. Szerintem nagyon fontosak ezek a támogatások és, hogy a különböző ‘szférák’ jól működjenek együtt.”

 

budaors_mentoallomas_defibrillator11

 

Bízzunk benne, hogy a készüléket minél kevesebbszer kell majd használnia a Budaörsi Mentőállomás dolgozóinak.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.