Kutyafuttató céltartalékban – Drága lesz a póráz nélküli kutyasétáltatás Budaörsön

(Budaörs, 2015. február 25. – Budaörsi Infó) Budaörs Város képviselő-testülete a szerdai ülésén gondolt a kutyásokra is. A Budaörsi Kutyabarátok Egyesülete kérésére elindított lakótelepi kutyafuttatóra szánt összeget céltartalékba helyezték, és szavaztak a állattartásról és a közösségi együttélésről szóló önkormányzati rendelet módosításáról.

 

 

A költségvetést áttekintve jól látható, hogy a lakótelepen tervezett kutyafuttató kialakítására 5 millió forintot szánt az Önkormányzat. Miután portálunkon megjelent a hír, hogy kutyafuttatót szeretne a Budaörsi Kutyabarátok Egyesülete létrehozni Budaörsön az Önkormányzat segítségével, néhány helyi lakos aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy ezt megakadályozza.

Láthattunk a témában véleményeket és ellenvéleményeket. A kutyások egy része örülne a kutyafuttatónak, hisz rendezett körülmények között tudnák sétáltatni a kutyáikat, úgy hogy közben társaságban is vannak.

A másik oldal azt nyilatkozta, hogy egy kutyafuttató létrehozása a környékben lévő lakások értékét csökkenti, és veszélyes lehet az ott élők egészségére.

Volt aki attól tartott, hogy ha létrejön egy kutyafuttató, akkor a meleg hatására az állatok által kibocsátott nagy mennyiségű vizelet elpárolog, vagy az ürülék a meleg hatására porlik majd és betegséget okoz. Ezek nem városi legendák, egy riportból idéztünk.

 

A mai napon a képviselő-testület úgy döntött, hogy a költségvetésben kiírt, kuttyafuttató létrehozására szánt 5 millió forintot céltartalékba helyezi.

Egy szakértői vélemény a felhasználása vagy nem felhasználása esetén mindenképpen hasznos lenne a helyiek számára, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mi az ami káros, és mi az ami nincs hatással az egészségünkre.

A testületi-ülés hatodik napirendi pontjában is a kutyásokat érintő módosításról szavaztak a képviselők.

 

Az állattartásról szóló 59/2004. (X.20.) sz. és a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 12/2013. (IV.15) sz. önkormányzati rendeletet módosították.

 

„Az ebet belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – pórázon kell vezetni.”

 

15 igen szavazattal elfogadta a képviselő-testület.

 

Felkerestük a Közterület-felügyeletet és megkérdeztük, hogy mennyibe is kerül egy kutyapóráz nélküli séta a gazdiknak a továbbiakban, ha belterület közterületén sétáltatnak.

Erdélyi János Közterület-felügyeleti osztályvezető a Budaörsi Infónak elmondta, hogy aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját az 5 ezer forinttól 50 000 Ft-ig büntethető. Az összeg nagyságát több tényező is befolyásolja. Az elkövetés súlyossága és a gazdi együttműködő készsége.

 

Felkerestük ez ügyben a Budaörsi Rendőrkapitányságot is.

Hodut Éva, a Budaörsi Rendőrkapitányság sajtóreferense a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a rendőrség is felléphet a kutyásokkal szemben, amennyiben veszélyeztetés esete forog fent.

 

147. Veszélyeztetés kutyával

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b)318 természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,

d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz,

szabálysértést követ el.

(2)319 Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

(3)320 Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

 

Szilvási Tamás, a Budaörsi Kutyabarátok Egyesületének vezetője a következő észrevételt küldte szerkesztőségünk számára a pórázon való kutyasétáltatással kapcsolatban.

 

A közterületen a szabálysértési törvény szerint lehet póráz nélkül a kutya:

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja…Olyannyira különbség van a közterület és a közforgalmú közlekedési eszköz között, hogy csak az utóbbinál említi a pórázt. A közterületen csak annyit ír elő, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül, illetve kóborolni a kutyát.

 

A közterület definíciója pedig a következő:

„közterület a tulajdonos személyétől, illetve a tulajdonformától függetlenül minden olyan közhasználatra szolgáló terület, amely mindenki számára korlátozás nélkül vagy azonos feltételek mellett igénybe vehető, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom elől el nem zárt részét is”

Ha persze kiteszik a „kutyával behajtani tilos” táblát, akkor van korlátozás, de ha nincs kint ilyen tábla, akkor nincs mit tenni.

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

1 Komment

  1. […] következett, amin 6 millió forintot különítettek a kutyafuttató létrehozásához, viszont azt céltartalékba helyezték abban bízva, hogy az aláírásgyűjtők két csoportja meg tud egymással […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.