A budaörsi 10-es választókörzet jelöltjei – Önkormányzati választás 2014

(Budaörs, 2014. október 10. – Budaörsi Infó) A 2014. október 12-ei önkormányzati választások közeledtével összefoglaltuk, hogy a budaörsi 10 választókörzet képviselőjelöltjei miként nyilatkoztak nekünk bemutatkozó interjúsorozatunk alkalmából. A 10-es választókörzet jelöltjei: dr. Kisfalvi Péter (BFE), Török István (Fidesz-KDNP), Vida Viktor (Jobbik), Mikó Zsolt (nem adott interjút).

 

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

 

 

 

kisfalvi_peter_portalra

dr. Kisfalvi Péter (BFE)

Az egyik legnagyobb gond a felszíni vízelvezetés.

 

 

 

torok_istvan_portalra

Török István (Fidesz-KDNP)

„Én szeretnék jó kapcsolatot ápolni, jól együttműködni a mindenkori kormányzattal.”

 

 

 

vida_viktor_richard_portalra

Vida Viktor (Jobbik)

A fiatalság érdekeit képviselem, az idősek érdekeit is szem előtt tartanám.

 

 

 

10. választókörzet

 

 

 

Milyen problémák vannak ebben a körzetben, amelyek megoldásra várnak?

dr. Kisfalvi Péter

Nekem pontosan az a programom, ami 2010-ben volt. Ebből néhány elem elkészült, de néhány rész kimaradt. Pár látványos rész megtörtént, de a kevésbé látványos részek nem történtek meg. Az egyik legnagyobb gond a felszíni vízelvezetés.

A XI. kerülettel született egy megállapodás, miszerint ők engedélyezik, hogy az ő utukat felbontsuk, és alá tegyük a csapadékvíz csatornát. Ennek mindenki örült, de ezt nem lehet csak úgy beengedni a patakba, kell egy úgynevezett záporvíz tározó. Egy már van a Hosszúréti patak mellett. Kellett volna még egy. Megtaláltuk, hogy hová kellene tenni, megoldható lett volna viszonylag jó áron, de sajnos semmi nem történt.

A másik problémás terület a vasúti aluljáró. Ott időnként a busz sem tudott átmenni, mert akkora volt a víz. Most legutóbb az aszfalt is feltört. Nemrég lebetonozták, de két hétig ott állt leszalagozva. Nem hiszem el, hogy ne lenne olyan műszaki megoldás, amivel ez a probléma megszüntethető. Erre egy komplex vízrendezési tervet kellene készíteni. Ez egy jelentős lépés lenne előre ahhoz, hogy komfortosabban érezzék magukat az emberek.

Egyébként már csak két utca nincs leburkolva. Nagyon szép dolog valami újat létrehozni, de ezt csak akkor érdemes megtenni, ha ezt működtetni is tudjuk. Karban kellene tartani.

Mielőtt továbbmegyünk, és még építünk egy-két szép, látványos dolgot, azelőtt a már kész dolgokra oda kellene figyelni.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés szeptembertől megvalósul, ennek nagyon örülök! Emellett még nagyon fontos lenne, záros határidőn belül, a kerékpárút-hálózat bővítése is.

 

 

 

Török István

Külön kell választani két dolgot. Egyrészt a város különféle műszaki tartalmú fejlesztéseit, itt gondolok például az intézmények felújítására, bővítésére, rendbetételére.

Örvendetes, hogy Budaörsön az országos trendekkel szemben nagyon magas a gyermeklétszám. Ezért azonban állandó problémát jelent a gyermekek óvodai, bölcsődei elhelyezése.

Ezeknek a fejlesztése állandó kihívást jelent számunkra, néha nehéz előre pontosan meghatározni, hogy ezt milyen igény szerint kell megtenni.

Vannak olyan intézményeink ahol azonnali beavatkozás szükséges. Ilyen például a Pagony óvoda. Ez az épület egy nagyon régi, rossz technológiával épült. Gyakorlatilag le kellene dózerolni, és teljesen újjáépíteni.

Talán nem annyira látszik problémaként a városban, de igen súlyos az Árpád utcai kisegítő iskola helyzete, ott összevont csoportokban tanulnak a gyerekek, a tanárok sokszor a folyosón kénytelen étkezni. Ez a tanuló kör az, akik különösen komoly gondoskodást igényelnek. Ebben mindenképpen változást szeretnénk elérni. Éves szinten 100 milliós nagyságrendű, amit felújításra költünk a már meglévő intézményeinknél, ez egy folyamatosan magunk előtt görgetett rendszeres költség.

Amiben komoly változást szeretne a képviselőcsoportunk és magam is elérni, és ehhez kérjük a választók bizalmát, mind polgármesterjelöltként, mind képviselőjelöltként, hogy egy olyan testületi többség alakuljon ki, ami a jelenlegi kormányzattal jó kapcsolatot tud ápolni és nem állandóan csatázik, hanem kihasználja azokat a gazdasági és egyéb lehetőségeket, amelyeket a kormány biztosítani tud egy város számára. Ehhez óhatatlanul szükséges informális kapcsolatok, személyes kapcsolatok, amit mi jó szívvel meg tudunk adni.

Az egyik kiemelten fontos probléma a közbiztonság kérdése. Elindítottuk a térfigyelő kamera programot. Mindenképp szeretnénk a budaörsi lakosok biztonságérzetét növelni. Ennek vannak szubjektív és objektív feltételei, ezt kiemelt fontosságúnak gondolom. Amit már biztosan nem szeretnénk, hogy nagy területigényű kereskedelmi, logisztikai és raktárközpontok kerüljenek Budaörsre, helyette inkább kutatás-fejlesztési, illetve olyan hozzáadott szellemi értéket tartalmazó vállalkozások, amik hasonlóan jó adóbevételt tudnak teremteni. Amelyeknek minőségi munkaerőigényük van, viszont nem terhelik a város közlekedési és egyéb infrastruktúráját.

 

 

Vida Viktor

Kamaraerdő helyzete speciális, ugyanis az autópályától ez a városrész délre helyezkedik el. A kamaraerdei problémák egy része adódik csak ebből, legalább ugyanekkora problémát okoz a szoros határ Budapesttel.

A New Garden és az Ifjúsági Park közötti útszakasz is közös határ, de a budaörsi oldalon mindenképpen megfelelő, használható járdát kell kialakítani.

Folyamatosak ugyan az útfelújítások, de évtizedes a lemaradás a többi városrészhez képest, például a Torockó utcában sürgősen meg kell szüntetni a kátyúkat.

A buszforduló elkészült, de a megváltozott buszforgalom és bővült buszjáratok miatt most is szűkös, továbbá a balesetveszélyt csökkentő gyalogosátkelő kiépítése is elmaradt, amit mindenképpen meg kell valósítani.A szociális otthonnál könnyíteni kell az átkelést, például az átkelésre adott idő meghosszabbításával.

A Fekete Sas utcában elkezdett ivóvízhálózati fejlesztést a lehető leggyorsabban be kell fejezni.

Kamaraerdő vízelevezetési problémákkal küzd, amelyre megoldásokat kell találni. A Vízügyi Hatóság által előírt záportárazó tervezése folyamatban van, figyelemmel kell kísérni a tervezés és a megvalósítás folyamatát.

A kamaraerdei fiatalok számára alig van lehetőség arra, hogy közösséggé formálódjanak. Ehhez olyan közösségi tér létrehozására van szükség, amely kulturált szórakozásra ad lehetőséget.

A városrészben forrást kell biztosítani tájékoztató térképek elhelyezésére, különös tekintettel a turistautak ismertetésére.

 

 

Miért szeretne képviselő lenni?

 

Kisfalvi Péter

1992-ben a Kamaraerdőben megalakult egy részönkormányzat és akkor azt találta ki a város jegyzője, hogy legalább kilenc fősnek kell ennek lennie. Engem meggyőztek, hogy vegyek részt ebben. 2010-ig részönkormányzati tag maradtam. 2002-ben, amikor elindultam mint képviselő, kezdtem belelátni a dolgokba. Többen megkerestek, hogy vállaljam el és induljak helyi képviselőnek, mert az akkorit nem akarták már látni.

Minden munka olyan, hogy az ember vagy szereti csinálni, vagy nem. Biztos lehetne erre valami szabatos vegyelemzett választ kitalálni, de nekem nincs ilyen. Nekem ez tetszik, én ezért szeretnék képviselő lenni.

Nagyon egyszerű. Ha az ember a saját környezetéért felelős, akkor az jobban szokott működni, mint egy idegen területen. Az nem jó, ha azt se tudják hol lakik, csak időnként megjelenik egy-két rendezvényen és jópofa dolgokat mondd.

Szerintem Kamaraerdő Budaörs Rózsadombja. Szép és kellemes környék. Közel van a belvároshoz, fekvésileg is kellemes hely. Messze van a nagy zajforrásoktól. Erdő, mező, patak, igazi vidékies környezet a közeli városok minden előnyével azok hátránya nélkül. Óvni, dolgozni kell érte.

 

Vida Viktor

Ha megválasztanánk képviselőnek, akkor látnák bennem a fiatalos lendületemet, és a kitartást.

Budaörs egy nagy német kisebbséggel rendelkező város. Én a Bleyer Jakab német nemzetiségű általános iskolába jártam és nagyon jó német nyelvtudásra tettem szert, és ezzel a helyi lakosságnak is kedvezhetek.

 

 

Mit üzenne a választópolgároknak, miért szavazzanak önre?

 

Török István

Ha egy polgármesternek van kritikai véleménye, azt ne napi szinten, az országos médiában hangsúlyozza, mert ezzel a saját városának árt, ugyanis egyre jobban eltávolítja a jelenleg aktuális kormányzati többségtől. Én szeretnék jó kapcsolatot ápolni, jól együttműködni a mindenkori kormányzattal, és ezt az együttműködést száz százalékig Budaörs fejlesztésére használni.

 

Vida Viktor

Mert fiatal vagyok, dinamikus és megnyerő. Egyrészt a fiatalság érdekeit képviselem, másrészt az idősek érdekeit is szem előtt tartanám. Emellett szeretném Kamaraerdőt közelebb hozni Budaörshöz.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.