10. vk – Dr. KISFALVI PÉTER: „Az egyik legnagyobb gond a felszíni vízelvezetés.”

(Budaörs, 2014. október 5. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó nem kis fába vágta a fejszéjét. Úgy döntött, hogy a választások közeledtével felkeresi az összes képviselő-, illetve polgármesterjelöltet, és bemutatja az olvasóinak. A feladat nem csupán a jelöltek nagy létszáma miatt volt rendkívüli, hanem azért is, mert Budaörsön ehhez hasonló kezdeményezés még nem volt. Olvashattunk már jobb és bal oldali híreket a különböző médiákon keresztül, viszont minden oldallal egyszerre még senki sem foglalkozott. Mi megtettük. A választásokig folyamatosan olvashatják majd a portálunkon a jelöltekkel készült rövidebb vagy hosszabb interjúkat. A nyomtatott Választási különszámunk szeptember végén már Budaörs utcáin és intézményeiben is megtalálható lesz. Kedves Olvasóink, kérjük önöket, hogy tájékozódjanak és választási döntéseiket megfontoltan hozzák meg, mert a városunk sorsa azok kezébe kerül, akiknek önök adják. Felelősségteljes választást kívánunk mindenkinek.

 

 Dr. KISFALVI PÉTER: Az egyik legnagyobb gond a felszíni vízelvezetés.

Budaörs Fejlődéséért Egyesület

10. választókörzet

10_korzet

Melyik az ön körzete?

Budaörsnek az autópályán túleső része. 1800 fő körül van a választók száma ebben a körzetben.

2006-ban én nyertem ebben a körzetben és 2002-ben is. 2010-ben Török István.

 

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

Milyen problémák vannak ebben a körzetben, amelyek megoldásra várnak?

Nekem pontosan az a programom, ami 2010-ben volt. Ebből néhány elem elkészült, de néhány rész kimaradt. Pár látványos rész megtörtént, de a kevésbé látványos részek nem történtek meg. Az egyik legnagyobb gond a felszíni vízelvezetés.

A XI. kerülettel született egy megállapodás, miszerint ők engedélyezik, hogy az ő utukat felbontsuk, és alá tegyük a csapadékvíz csatornát. Ennek mindenki örült, de ezt nem lehet csak úgy beengedni a patakba, kell egy úgynevezett záporvíz tározó. Egy már van a Hosszúréti patak mellett. Kellett volna még egy. Megtaláltuk, hogy hová kellene tenni, megoldható lett volna viszonylag jó áron, de sajnos semmi nem történt.

A másik problémás terület a vasúti aluljáró. Ott időnként a busz sem tudott átmenni, mert akkora volt a víz. Most legutóbb az aszfalt is feltört. Nemrég lebetonozták, de két hétig ott állt leszalagozva. Nem hiszem el, hogy ne lenne olyan műszaki megoldás, amivel ez a probléma megszüntethető. Erre egy komplex vízrendezési tervet kellene készíteni. Ez egy jelentős lépés lenne előre ahhoz, hogy komfortosabban érezzék magukat az emberek.

Egyébként már csak két utca nincs leburkolva. Nagyon szép dolog valami újat létrehozni, de ezt csak akkor érdemes megtenni, ha ezt működtetni is tudjuk. Karban kellene tartani.

Mielőtt továbbmegyünk, és még építünk egy-két szép, látványos dolgot, azelőtt a már kész dolgokra oda kellene figyelni.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés szeptembertől megvalósul, ennek nagyon örülök! Emellett még nagyon fontos lenne, záros határidőn belül, a kerékpárút-hálózat bővítése is.

 

Ön szerint a 2010-es évben miért nem sikerült győznie ebben a körzetben?

Már kétszer voltam helyi képviselő. Tavaly az volt a baj, hogy külön indultunk. A baloldali erők szétforgácsolták az erőiket. Ahelyett hogy összefogtunk volna, külön utakat kezdtünk el járni. Már akkor is az történt, hogy azok közül, akik odaadták a kopogtatócédulájukat, csak a fele ment el szavazni.
Remélem ez az idén másként lesz. Sikerült megegyezni az indulók személyében és egy civil összefogást hoztunk tető alá. Azt gondolom, hogy ez nem egy rossz dolog.

Én ezt a városi képviselőséget mindig is civil dolognak tartottam. Nincs balos orvosi rendelő, meg jobbos zenekar és szerintem a város is ilyen. Laknak benne ilyenek is meg olyanok is. Senkinek sem egy sapkája van, hanem több.

Ha hazamegy az ember, akkor ott ő a gyerek, ha otthon van akkor ő az apa, ha a haverokkal van akkor ő a cimbora, ha a munkahelyen van akkor ő a főnök vagy a munkatárs. Ezek mind más szerepek, mégis jól megférnek egymás mellett.

 

Mit gondol a körzetben induló többi képviselőjelöltről?

Vida Viktorról most hallottam először. Istvánt régóta ismerem. Koptattuk együtt a képviselő-testület székeit négy évig. Nem rendszeres a kapcsolat. Ritkán tart lakossági fórumokat. Mindig azt mondták, hogy milyen nyitottak lesznek és mindenkit mindenbe bevonnak, de nem így lett.

Azokból a tervekből amelyek készen voltak, nem sok valósult meg. A látványos parképítés minőségéről ne beszéljünk, mert ott voltam a bejáráson, amikor 200 hibapontot sikerült összeszedni egy óra alatt, amíg végigsétáltunk a frissen elkészült parkon.

A park a Beszterce utca végén lévő körforgalomnál indul, és ahol a Kolozsvári utca becsatlakozik a körforgalomba ott most még egy járdát is kapott, ami a park felé vezet. A járdaépítésnél ott volt bent egy macisajt, alatta egy kerek táblával, hogy körforgalom. Ez valahogy nem került vissza, és az most egy jobb kezes utca lett. Aki a Kolozsvárin jön azt hiszi, hogy egy jobbkezes utca, aki a másik oldalról jön, az tudja, hogy ez egy körforgalom, mert ott ott van a tábla. Ki lesz a hibás, ha összetörik egymást?

A Kismartoni utca Torockó utca kereszteződésnél nagyon kellene egy gyalogátkelőhely. Először ki is tették a táblát, hogy gyalogátkelőhely, majd kicserélték egy sétáló emberek táblára és így nem kellett felfesteni a zebrát.

Ott van az óvoda a Torockó utca végén, időnként elmennek a gyerekek az erdőbe kirándulni. Egyszer csak odaérnek a Kamaraerdei útra, ahol a buszforduló van. Ez egy veszélyes hely. Rendszeresen vannak balesetek.

Én arra törekednék, hogy ne a hangerő döntse el, hogy melyik megoldást válasszuk, hanem ami a többségnek jó. Ehhez azonban időnként meg kellene kérdezni és nem csak az asztalcsapkodókra figyelni.

 

Miért szeretne képviselő lenni?

1992-ben a Kamaraerdőben megalakult egy részönkormányzat és akkor azt találta ki a város jegyzője, hogy legalább kilenc fősnek kell ennek lennie. Engem meggyőztek, hogy vegyek részt ebben. 2010-ig részönkormányzati tag maradtam. 2002-ben, amikor elindultam mint képviselő, kezdtem belelátni a dolgokba. Többen megkerestek, hogy vállaljam el és induljak helyi képviselőnek, mert az akkorit nem akarták már látni.

Minden munka olyan, hogy az ember vagy szereti csinálni, vagy nem. Biztos lehetne erre valami szabatos vegyelemzett választ kitalálni, de nekem nincs ilyen. Nekem ez tetszik, én ezért szeretnék képviselő lenni.

 

Mi az, amivel magánemberként foglalkozik?

Van egy kamaraerdei alapítvány, aminek én vagyok az elnöke. Az alapítvány azért jött létre, mert mostoha rész volt a Kamaraerdő annak idején. Úgy gondoltuk, hogy csinálunk magunknak valamit magunkért. A részönkormányzati tagok nem vették fel a tiszteletdíjukat, hanem átutaltatták az alapítványnak, akkor ebből volt pénzünk. Először a buszforduló készült el belőle, az kb. 2,5-3 millió forintos munka volt.

A kamaraerdei Közösségi ház tervezését és a műszaki ellenőrt is mi fizettük. Az építést pedig a város. Van ott egy kis tó, aminek a létrehozásában is mi segítettünk.

Aztán 2000-ben vetődött fel a helyi rádió ötlete. Kezdetben magunkra maradtunk, de a későbbiekben sikerült meggyőznünk a várost, hogy ez nem egy balos rádió, nem egy jobbos rádió, hanem ez egy városi rádió. Most a legnagyobb támogatónk a város. Nekem is van benne egy saját műsorom, ami kedden és szerdán este tíztől van, és pénteken és szombaton ismétlik.

 

Miért szeretne képviselő lenni?

Nagyon egyszerű. Ha az ember a saját környezetéért felelős, akkor az jobban szokott működni, mint egy idegen területen. Az nem jó, ha azt se tudják hol lakik, csak időnként megjelenik egy-két rendezvényen és jópofa dolgokat mondd.

Szerintem Kamaraerdő Budaörs Rózsadombja. Szép és kellemes környék. Közel van a belvároshoz, fekvésileg is kellemes hely. Messze van a nagy zajforrásoktól. Erdő, mező, patak, igazi vidékies környezet a közeli városok minden előnyével azok hátránya nélkül. Óvni, dolgozni kell érte.

(Budaörsi Infó)

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] 2014. október 16. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó Választási különszámában már olvashattak dr. Kisfalvi Péterről, aki akkor arról beszélt nekünk, hogy az egyik legnagyobb gond a felszíni vízelvezetés a 10-es körzetben. A választások után ismét […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.