Hamarosan új lakótelepi gazdapiac nyílik Budaörsön

(Budaörs – 2014. március 18., Budaörsi Infó) A Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság és a Budaörsi Lakótelepért Egyesület között együttműködés jött létre annak érdekében, hogy városunkban végre létrejöhessen egy igazi őstermelői piac. A Magosz, a Nemzeti Agrárkamara, és Budaörs Város Önkormányzata is támogatja a kezdeményezést. Tavasszal megnyílik a piac a Patkó utca 1. szám mellett lévő parkolóban.

A Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság és a Budaörsi Lakótelepért Egyesület együttműködési megállapodást kötött a közösségi élet fejlesztésének érdekében. Gazda Napok-at, és budaörsi piacot szeretnének létrehozni együttes erővel Budaörsön.

A szerkesztőségünkbe látogatott Kisberk Balázs,Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság elnöke, és Szanka László, a Budaörsi Lakótelepért Egyesület elnöke, akikkel az új piac létrejöttéről beszélgettünk.

szanka_kisberk

Kisberk Balázs (b) és Szanka László (j) az új piac tervezett helyszínén 2014. március 17-én Budaörsön. Fotó: MSE, Budaörsi Infó

 

“Mivel ez  a két változás a lakótelepet érinti leginkább, így célszerűen a Budaörsi a Lakótelepért Egyesülettel kötöttük meg ezt az együttműködést, akik a szervezésben és a kivitelezést segítik majd a munkát. 

Amikor megalakultunk, a gazdák azonnal  jelezték, hogy a Budaörsön a közelmúltban működő piacok sikertelenségének okait, és a jelenleg is működő “patkapiacok” helyhiányát oldjuk meg. Volt már Budaörsön piac, egy-két alkalom után viszont nem működött, sajnos. Ennek több oka is volt, de többnyire az volt a probléma, hogy nem volt megfelelő a hely. Mi ezt a gondot próbáljuk majd orvosolni az új lakótelepi őstermelői piaccal.

Tudjuk, hogy a piac nem csak arról szól, hogy vásárolunk, hanem – aki jár piacra az tudja -, hogy milyen közösségi élet zajlik ott. Természetesen egészségügyi hozadéka is lenne a  piac létrejöttének, hiszen nem a marokkói paradicsomot és a mexikói paprikát fogják levenni a polcról a budaörsiek, amiben ki tudja hogy mi van, hanem  a környékbeli gazdák friss termékeit tudják majd helyette megvásárolni.” – mondta el Kisberk Balázs.

 Szanka László hozzátette:

“Amikor megalakult az Egyesület, akkor sok célt tűztünk ki magunk elé. Ebből az egyik volt, hogy  a közösségi életet színesítsük és fejlesszük. Az Agrárgazdasági Bizottsággal együtt dolgozva úgy érzem, hogy ezen elképzelésünknek eleget tudunk majd tenni. A piac szervezésében mindenképpen együtt fogunk működni. Ez sok szempontból pozitív, nem csak a városlakónak, hanem Budaörsnek is. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan piacra van szükség Budaörsön, ami hosszú távon tud segítséget nyújtani az itt élőknek. Azt szeretnénk, hogy megfelelő mennyiségű, és minőségű friss, magyar termékek kerüljenek a konyhákba.”

 

Hová tervezik az új piac helyét, és mikortól indulna be az árusítás?

 

“A Patkó utca 1. melletti nagy parkoló az a helyszín, amely megfelelő lenne, és a technikai feltételek is adottak. A mi terveink szerint 2014. tavaszán nyithat meg először az új lakótelepi piac Budaörsön.

Szombatonként 6 és délután 14 óra között működne, és a gazdákat sörsátrak alá szeretnénk elhelyezni. A piacon természetesen lesz majd piacfelügyelő is, aki az elhelyezést és a gazdák közötti szervezést fogja koordinálni. Mivel ez egy induló piac, ezért az első két hónapban helypénzzel nem számolunk. A két hónap eltelte után pedig a két intézmény meghatározza a helypénz összegét, de ez pár ezer Ft-os összeg lesz.” –  mondta el Kisberk Balázs.

 

patko_utca_1_piac_helye

Az új piac tervezett helyszíne 2014. március 17-én, Budaörs. Fotó: MSE, Budaörsi Infó

 

Kik árulhat majd a piacon?

“A piacon a budaörsi gazdákat fogjuk előtérbe helyezni, viszont nyitva tartjuk a lehetőséget más gazdák számára is.  A környékbeli gazdák is lehetőséget kapnak, így azt gondoljuk hogy olyan választék lesz a piacon, ami ösztönzi az embereket arra, hogy lemenjenek vásárolni. Nem egy drága piacot szeretnénk, hanem jó minőségű és megfizethető árukat. Őstermelői igazolvánnyal kell rendelkezni, és agrárkamarai tagsággal a jelentkezőknek. A budaörsi piacon csak olyan őstermelők árulhatnak, akik saját földjükön termelnek és nem a nagybani piacról hozzák a termékeket.

Azonban az is nagyon fontos, hogy olyan piac alakuljon meg, amely az emberek igényei és elképzelései szerint működik,  ezért várjuk hogy a helyiek jelezzék észrevételeiket és javaslataikat számunkra.” – mondta el Szanka László.

Ha Önök is szeretnének a piacon értékesíteni, akkor a Budaörs Lakótelepért Egyesületnél, vagy a Budaörsi Agrárgazdasági Bizottságnál tudnak jelentkezni a lent látható elérhetőségeken. 

(budaorsigazdapiac@gmail.com;  06/30-874-3781)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. […] tervezi a lakótelepen. A hír eljutott az egyik országos sugárzású televízióhoz is, akik cikkünk nyomán felkeresték Kisberk Balázst, a Bizottság elnökét, hogy nyilatkozzon ez ügyben. A […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.