Fidesz: nincs kormányzóképes jelölt a baloldalon – MSZP: a miniszterelnök lenéz mindenkit

A Fidesz véleménye szerint a demokrácia lényegéhez tartozik, hogy legyenek az ország jövőjéről folyó viták; a kormánypárt viszont úgy látja, hogy nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes igazi jelölt a baloldalon, ezért vita feltételei sem állnak fenn.

 

A Fidesz az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írja, máig nem tudják, hogy ki a baloldal valódi vezetője: Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon. Hozzáteszik: azt sem tudják, hogy mit és mikor tudtak a baloldal vezetői Simon Gábor MSZP alelnök százmillióiról, mert nem hajlandóak elmondani.

A közlemény szerint csak azt lehet tudni, hogy a baloldal vezetői egymással többet vitatkoznak, mint politikai ellenfeleikkel, és szeretik megváltoztatni kéthetente a saját nevüket. “És azt is tudjuk, hogy egymást a gázrezsóra ültetnék fel, viszont ezek nem elegendőek kormányképes alternatívának” – fogalmaznak a közleményben.

Mesterházy Attila MSZP-elnök, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje szombaton jelentette be, hogy tévévitára hívja ki a miniszterelnököt április 5-ére. Hangsúlyozta: mivel a Fidesznek nincs programja és a “lakájmédia” sem kérdezi az ország gondjairól, ezért a kormányváltó erőknek kell szembesítenie a miniszterelnököt azzal, hogy mit tett ezzel az országgal. Amennyiben a kormányfő nem gyáva – folytatta – akkor kiáll erre a vitára.

Mesterházy: a “kormányváltás pártjainak” van miniszterelnök-jelöltje és listája

 

A “kormányváltás pártjainak” van miniszterelnök-jelöltje, van listája és vannak közös jelöltjei, amelyet a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásba is vett – reagált a Fidesz közleményére Mesterházy Attila, a baloldali összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltje.

Az MSZP elnöke szombaton jelentette be, hogy április 5-ére tévévitára hívja ki Orbán Viktor miniszterelnököt.

A Fidesz vasárnap adott ki egy közleményt, amelyben azt írták, a demokrácia lényegéhez tartozik, hogy legyenek az ország jövőjéről folyó viták; a kormánypárt viszont úgy látja, hogy nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes igazi jelölt a baloldalon, ezért a vita feltételei sem állnak fenn.

Mesterházy Attila úgy fogalmaz: támogatásuk “magasan a legmagasabb” az összes ellenzéki párt közül. Szavait Orbán Viktornak címezve hozzáteszi: a miniszterelnöknek ideje észrevennie, hogy “nem egyedül van a pályán”.

Az MSZP elnöke azt írja, hogy a kormányfő nem az ellenzéknek, hanem az országnak tartozik a miniszterelnök-jelölti vitával. Szavai szerint Orbán Viktor “tartozik annak a négymillió embernek, akit az elmúlt négy évben megnyomorított, azoknak, akiket kifosztott, meglopott, megalázott, és azoknak, akiket arra kényszerített, hogy elhagyják hazájukat a kilátástalanság miatt”.

Azt is kijelenti, hogy a miniszterelnök elbizakodottságában lenéz mindenkit, aki másként gondolkodik az országról és a nemzet jövőjéről, mint ő. Azt is kiemeli, hogy a kormányfő valójában menekül az emberek, a nyilvánosság, a demokratikus vita elől. “Négyéves teljesítménye, az ország kifosztása és megnyomorítása után ez nem is csoda” – folytatja Mesterházy Attila, aki hangsúlyozza: megismétli és fenntartja a vitára való kihívást.

 

 

 

A Jobbik várja Orbán Viktor válaszát a miniszterelnök-jelölti vitára

 

A Jobbik várja a Fidesz és Orbán Viktor hivatalos válaszát a miniszterelnök-jelölti vitára szóló meghívására.

Az ellenzéki párt vasárnap az MTI-nek küldött közleményében “ismételten” arra szólította fel a kormányfőt, hogy ne hátráljon ki egy miniszterelnök-jelölti vita elől Vona Gábor Jobbik-elnökkel.

Rámutatnak: a Fidesz vasárnapi közleményéből az derült ki, hogy nem lesz vita “a korrupció mocsarába süllyedt baloldali jelölttel”, mivel nem egyértelmű, ki is a valódi vezetőjük, és tisztázatlan a kapcsolatuk Simon Gáborral.

“A pillanatnyi érdekeik miatt az SZDSZ-szel és a majdnem elszámoltatott Gyurcsány Ferenccel összeálló baloldali bűnszövetség hiteltelenségét az is mutatja, hogy nincs semmiféle programjuk” – írták. Kiemelték viszont, hogy a Jobbik esetében  nem merülnek fel ilyen problémák, semmi akadálya nem lenne egy nyilvános, programon alapuló kormányfőjelölti vitának.

A Jobbik szerint sokáig nem lehet elkerülni “a világos válaszadást”, hiszen három hét múlva választ az ország. “A Fidesz és Orbán Viktor eddig megfutamodott, Vona Gábor nyílt levelére sem válaszoltak, de most újra itt a lehetőség, hogy megmutassák, “bátor demokrataként” nem félnek a nyilvános vitától” – áll a közleményben.

 

 

 

Vitára hívja a parlamenti pártok listavezetőit Schiffer András

 

Schiffer András nyílt levélben hívja vitára a parlamenti pártok listavezetőit: Orbán Viktor miniszterelnököt, Mesterházy Attilát, a baloldali összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltjét és Vona Gábort, a Jobbik elnökét, miniszterelnök-jelöltjét – ezt az LMP társelnöke jelentette be vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján. Elsősorban a munkahelyteremtésről, a korrupció csökkentéséről és Magyarország függőségének csökkentéséről vitáznának.

A frakcióvezető a három listavezetőtől azt kérte, hogy szerda estig jelezzék, hogyan akarnak egyeztetni a vitáról.

Hangsúlyozta, hogy bízik a pozitív válaszban, mert Mesterházy Attila és Vona Gábor már korábban jelezte, hogy vitázni kívánnak. Orbán Viktornak pedig, ha bízik az erejében, akkor “bíznia kell az érvek erejében is” – szögezte le Schiffer András. Hozzátette, reméli, egyúttal véget vetnek annak a “szégyenteljes gyakorlatnak, amelyet az elmúlt hetekben láttunk, (…) hogy a fideszes jelöltek bujkálnak a nyilvános (…) vita elől”.

Egy választási vitának nem a botrányokról kellene szólnia, hanem arról, hogy hogyan lesz kisebb a korrupció, hogyan teremtenek több munkahelyet – mondta. Az “elszámoltatási handabandázás” helyett pedig azt kell megbeszélni, ki milyen garanciát tud adni arra, hogy bárki kerül hatalomra, “kevesebb pénzt lehet kilopni a közösből” – fogalmazott.

Schiffer András arról is vitázna, hogy hogyan lehet Magyarország függőségét csökkenteni a következő évtizedekben.

Szavai szerint 2010-ben a Fidesz megvallott választási program nélkül nyert, “Orbán Viktor akkor biankó csekket állíttatott ki a választópolgárokkal”. Rámutatott, hogy jelenleg a Fidesz és a baloldali összefogás pártjai sem rendelkeznek nyilvános, közreadott programmal.

Nehéz úgy vitatkozni, hogy a kormányoldal “túl a törvényes kereteken is, egy egyoldalú hazug propagandával tömi a választópolgárok fejét”. Az LMP viszont úgy gondolja, hogy kormányzati propaganda és “CÖF-ös bohóckodás helyett” arról kellene vitázni, ami közvetlenül érinti a magyar embereket – jelentette ki.

Egyúttal közölte: a Lehet Más a Politika kellő felhatalmazás esetén törvényben tiltaná meg a kormányzati propagandát, és a szigorúbb keretek közé szorítaná a civil szervezetek kampányban folytatott tevékenységét.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha a Fidesztől nemleges választ kapnak a vitára vonatkozó kezdeményezésre, akkor világossá kell tenni, hogy a miniszterelnök nem kíván vitatkozni, “csak az egyoldalú, ostoba sulykolásban hisz, és nem az érvek erejében”.

Schiffer András a sajtótájékoztatón gratulált a Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyulának, aki a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltjeként a szavazatok 5,1 százalékát kapta meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.