Sok kárt okozott a viharos szél Pest megyében

Több mint negyven esetben kellett elhárítaniuk a viharos erősségű szél okozta károkat Pest megyében a tűzoltóknak vasárnap estig, zömmel fakidőléshez riasztották őket – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.

 

Csámpai Attila elmondta, hogy a szélerősség kilenc járásban, főként a megye északi részén meghaladta az óránkénti 90 kilométert. A viharos szél több esetben a villamos vezetékekre és az úttestre döntötte a fákat, a sokszor forgalmi akadályt képező darabokat a fővárosi tűzoltók segítségével távolították el.

Érden egy magas diófa dőlt rá egy lakóépületre, a lakókat is veszélyeztetve, a fát alpintechnikával emelték le a házról. Kisorosziban a főútra zuhant egy fa, hosszabb ideig akadályozva a forgalmat – emelte ki a szóvivő.

Közlése szerint a nagy erejű szél több helyen gyökerestől tépte ki a fenyőket, Gödöllőn pedig egy tízemeletes lakóház külső szigetelését bontotta meg.

A korábbi száraz napokat követő vihar az avartüzek oltását is megnehezítette. Vasárnap négy alkalommal riasztották az aljnövényzet meggyulladása és a tűz gyors terjedése miatt a Pest megyei tűzoltókat, Dabas-Nagykáta térségében még este is küzdöttek a lángokkal – mondta Csámpai Attila.

 

 

 

Hat megyében és a fővárosban hétfőn is várható viharos szél

 

Hat megyére és a fővárosra hétfőre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható viharos szél miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében az éjféli órákig helyenként 90-95 kilométer/óra körüli széllökések is lehetnek.

Hajnalban átmenetileg kissé gyengül a szél, majd hétfőn délutánig az ország északnyugati és középső részén újra számítani kell viharos széllökésekre, de 90 kilométer/órát meghaladó széllökés már nem valószínű – tették hozzá.

A várható viharos szél miatt Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Ezzel együtt az előrejelzés szerint délnyugaton, nyugaton szinte zavartalan napsütés ígérkezik, legfeljebb északkeleten fordulhat elő egy-egy helyen futó zápor. Az éjjel plusz 4 és plusz 10 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható, de azokon a területeken, ahol éjszaka is lesz szél, 11, 12 fok körül alakul. Nappal 15 és 21 fok közötti csúcshőmérséklet várható.

 

 

Katasztrófavédelem: országszerte kétszáz beavatkozás

 

Országszerte 200 beavatkozást hajtottak végre a viharos szél okozta károk miatt a tűzoltók vasárnap délután 5 óráig, ugyanakkor személyi sérülésről nem kapott bejelentést a katasztrófavédelem – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője az MTI-t.

    Hajdú Márton elmondta, hogy jellemzően fákat döntött ki, házak tetőszerkezetét bontotta meg a viharos szél országszerte.

    Több esetben lokális áramszünet keletkezett, mert a szél kárt tett a helyi elektromos hálózatokban.

    Az esővel járó szél nyomán viszont jelentősen visszaesett a szabadtéri tűzesetek száma – sorolta a szóvivő.

    Hozzátette: a mentést nehezíti, hogy a viharos szélben a tűzoltóknak fokozottan kell ügyelniük saját biztonságukra.

    Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról számolt be, hogy délután 5 óráig 60 riasztást kaptak a tűzoltók Budapesten. Huszonhat fa dőlt ki, illetve 34 egyéb kárt okozott a viharos szél. A többi között cserepeket sodort le háztetőkről, illetve irodaházak szigetelését bontotta meg.

    A XV. kerületben egy villanyoszlop, a XIV.-ben pedig egy fa dőlt egy-egy parkoló személygépkocsira.

    Személyi sérülésről a fővárosban sem kapott bejelentést a Katasztrófavédelem – mondta Kisdi Máté.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.