Rogán: akár 500 millió forintos bírsággal is sújthatnák az ingyenes készpénzfelvétel szabályait megsértő bankokat

Akár 500 millió forintos bírsággal is sújthatnák az ingyenes készpénzfelvétel szabályait megszegő bankokat a Fidesz frakcióvezetőjének tervei szerint. Erről Rogán Antal beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A kormánypárti frakcióvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy kedden egyeztetett a Bankszövetség képviselőivel és világossá tette, hogy elfogadhatatlan a trükközés, és a törvények kijátszásának kísérlete. Azt kérte, hogy a szövetség mindent tegyen meg a törvény betartatása érdekében.

Rogán Antal közölte: erre ígéretet kapott, és hogy ez valóban így lesz-e, nyomon fogják követni.

Készen állnak arra, ha kell, akkor úgy módosítsák a vonatkozó törvényt, hogy egyértelművé tegyék: 150 ezer forintig biztosítani kell az ingyenes készpénzfelvételt azoknak, akik jelezték igényüket. Emellett pedig szigorú büntetések lesznek a bankokkal szemben, azt tervezik, hogy akár 500 millió forintig megemelik a büntetés felső határát, ha egy bank a jogszabályokat megszegi – jelezte.

A frakcióvezető megerősítette: van egy olyan tendencia, miszerint több bankautomatát úgy állítottak be, hogy csak 50 ezer forintot lehessen egy alkalommal felvenni.

A forint árfolyamáról szólva felidézte az elmúlt évek tendenciáit és hangsúlyozta: a szokásos januári forintingadozásról van szó. Kifejtette: 2003-ban egy hét alatt 15 forintot, 2004-ben rövidebb idő alatt 11 forintot gyengült az euró. 2007-ben egy hét alatt 2,7 százalékos gyengülés volt, 2008-ban alig hét nap alatt 6 forint 50 fillért gyengült, 2009-ben először öt nap alatt 17 forintot, majd január végéig összesen 30 forintot. 2010-ben másfél százalékos volt gyengülés, 2012-ben pedig három nap alatt hat forintot gyengült, tavaly három nap alatt nyolc forint volt a visszaesés – sorolta, rögzítve: mindig visszatért a fizetőeszköz az eredeti szintre.

A normálistól eltérő ingadozás nincs – mutatott rá, hangsúlyozva: nem lát olyan strukturális indokot, ami miatt a forint hosszú távon gyengülni tudna.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság stabil, alacsony a költségvetési hiány, nagyon magas a folyó fizetési mérleg többlete.

Arról, hogy az Emmi adatai szerint közel 50 ezer képzés zárult oklevél kiadása nélkül a nyelvvizsga hiánya miatt és egyes vélemények szerint ennek a forráshiány is az oka lehet, azt mondta: amikor ő végzett, akkor is sokaknál fennállt ez a helyzet. Ez nem változott az azt követő időszakban sem. Jelezte: kifejezetten az volt a kérés sokak részéről, hogy a Diplomamentő program esetében emeljék fel az életkort, s nem látja a fent említett ok-okozati összefüggést.

Arról, hogy Gyurcsány Ferenc azt mondta, mindegy, ki nyeri a választásokat, megszorításra lesz szükség, úgy vélekedett: nem lepi meg, a Gyurcsány-koalíció ott folytatná, ahol 2010-ben abbahagyta. Közölte: 2009-ig volt – még Bokros Lajos időszakához képest is – a legnagyobb megszorítás Magyarországon. Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt, amikor Mesterházy Attila volt az MSZP frakcióvezetője, és Gyurcsány Ferenc ott állt a háttérben, egyhavi nyugdíjat, bért vettek el az emberektől, és a legnagyobb volt a gazdasági visszaesés, a kormányzás végére negyedmillióval több volt a munkanélküli Magyarországon – jelentette ki. Lehet, hogy megszorításokban gondolkodnak, de bebizonyosodott, hogy ez nem vezet sehová – szögezte le a frakcióvezető.

Bajnai Gordon New York-i kijelentéséről, miszerint a Fidesz újabb választási győzelme egy posztszovjet típusú magyar modell elterjedésével fenyeget, azt mondta: ez olyan magasságokban található, amit jobb, ha nem minősít. A szóösszetétel önmagában is túlságosan bonyolult, komoly munkát jelenthetett, míg sikerült megalkotni – jegyezte meg.

A szerdai KSH adatairól kiemelte: komoly siker, hogy a 28 uniós tagállamot nézve egyedül Magyarországon nő a foglalkoztatottság. A munkanélküliség csökkenésében is az egyik legnagyobb mértéket sikerült elérni – fűzte hozzá. A kedvező tendenciákra utalva úgy összegzett: a magyar gazdaság erősödik, jobban teljesít.

A hajléktalanok V. kerületi elhelyezéséről Rogán Antal azt mondta: kerületi polgármesterként azt kérte, emberségesen kezeljék a kérdést, legyen elegendő munkatárs, aki segíti a hajléktalanokat, hogy a megfelelő melegedőkhöz eljuthassanak, illetve át tudják irányítani őket. A kerületben ugyanis csak női szálló van, a férfiak esetében más kerülettel működnek együtt. Az előbbi esetben intézkedések történtek a befogadóképesség bővítésére – mondta Rogán Antal.

 

 

Lázár: a kormány ellenáll a rezsicsökkentést fékező brüsszeli törekvéseknek

A kormány a leghatározottabban ellen fog állni a rezsicsökkentést támadó és megakadályozni szándékozó uniós törekvéseknek – közölte Lázár János szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy más témában tartott sajtótájékoztatón feltett újságírói kérdésre azt mondta, teljesen világos, hogy az unióban létezik egy olyan energetikai lobbi, amely a brüsszeli bizottságot vélhetően képes befolyásolni. Ezek a cégek itt vannak Magyarországon és megpróbálják befolyásolni Brüsszelt a rezsicsökkentés kérdésében – tette hozzá.

Brüsszel megpróbálja megakadályozni a magyarországi rezsicsökkentést, fékezni próbálja annak ütemét, vagy legalábbis megpróbálja érdemben befolyásolni – jelentette ki az államtitkár. Lázár János ugyanakkor megjegyezte, más országokban is zajlik rezsicsökkentés, és Magyarországon volt eddig az egyik legdrágább a lakossági energia.

Az államtitkár hangsúlyozta, ezen sikerült tavaly korrigálni. Hozzátette: továbbra is jogunk van arra, hogy a rezsicsökkentést végigvigyük, annak érdekében, hogy javuljanak a lakosság életkörülményei.

Lázár János megjegyezte, ezt Brüsszel nem lesz képes megakadályozni, “bár nincs kétségünk afelől, hogy meg fogja próbálni.” Ezért a szerdai kormányülésen azt javasolták Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy közvetlenül forduljon Brüsszelhez és kérjen minél gyorsabban tájékoztatást arról, hogy milyen eljárások várhatóak Magyarországgal szemben.

“Egy intenzív szerelmi kapcsolathoz hasonló brüsszeli viszonyunkban nem szeretnénk, ha egy váratlan fordulat állna elő, mint ami 2012-ben és 2013-ban rendszeresen megtörtént, ezért már most szeretnénk tudni pontosan, hogy mit szeretnének Brüsszelben a rezsicsökkentés kapcsán” – fogalmazott az államtitkár.

Lázár János rögzítette, a kormány álláspontja megváltoztathatatlan, a rezsicsökkentést a 2014-évi ütemét végigviszi, akárhogy tiltakozik Brüsszel és akármennyi feljelentés érkezik Magyarországról.

Lázár János hozzátette, meggyőződése szerint az összes brüsszeli eljárás mögött magyarországi magán, vagy politikai szereplők feljelentése áll.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.