Országos német kitelepítési emléknap Budaörsön

Január 19-én vasárnap emlékezik meg Budaörs a 68 évvel ezelőtti német kitelepítés tragikus eseményéről, amikor a település lakosságának döntő többségét Németországba űzték. Az idén ezen a napon 10:30-tól az országos megemlékezés is Budaörsön lesz. 

Január 19-én vasárnap emlékezik meg Budaörs a 68 évvel ezelőtti német kitelepítés tragikus eseményéről, amikor a település lakosságának döntő többségét Németországba űzték. (1946 januárjában és februárjában, majd 1947 augusztusában a község lakóinak 60 százalékát telepítették ki, ugyanakkor már korábban 1944 őszén a lakossá további 25-30 százaléka hagyta el Budaörsöt a szovjet csapatok elől menekülve. Így az 1940-es évek második felére Budaörs 10 ezer fős lakosságának gyakorlatilag 90 százalékát elvesztette.)

Az idei megemlékezés különlegességét az adja, hogy a szervező Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat mellett a magyar kormány településünkre szervezi az országos német kitelepítési emléknap központi rendezvényét. Német nyelvű szentmisére, az Ótemetőben koszorúzásra, délután pedig konferenciára kerül sor. Erre az adott lehetőséget, hogy 2012 decemberében a magyar országgyűlés határozott a magyarországi németek elűzésének emléknapjáról, amely január 19., a budaörsi németek kitelepítésének kezdete lett. (Tavaly Solymáron rendezték meg a központi megemlékezést.)

A budaörsi kitelepítésről az elmúlt évtizedben számos kiadvány jelent meg Budaörs Város Önkormányzata támogatásával, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény kiadásában.

KitelepitesMeghivo

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.