Az új államfő jelöléséről egyeztettek a pártok

Még senkinek nincs államfőjelöltje – jelentette ki az új köztársasági elnök jelölésének folyamatáról zajló ötpárti egyeztetés után, hétfő este a Fidesz ügyvezető alelnöke újságíróknak nyilatkozva az Országházban. A szocialista Mesterházy Attila viszont azt mondta, hogy Kövér László “az egyik erős jelölt”. Az ellenzéki pártok egyetértettek abban, hogy az egyeztetésnek nem volt valódi értelme, mert a Fidesz-KDNP frakcióülésén dőlhet el az államfőjelölt személye.

 

Arra a kérdésre, hogy hangzottak-e el nevek a tanácskozáson, Kósa Lajos azt válaszolta: lényegében nem. Hozzátette, döntések sem születtek.

Mint mondta, arról volt szó, hogy minél gyorsabban meg kell oldani a jelenlegi helyzetet, és az álláspontokat egyeztették.

Nem volt érdemi ellenvetés azzal kapcsolatban, hogy ha megvan a jelölt, minél gyorsabban le kell folytatni az eljárást – közölte Kósa Lajos, aki tájékoztatott arról is, hogy este 10 órakor összeül a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja, és tárgyalnak a kialakult helyzetről, az eljárási rendről. “Konkrét neveket nyilvánvalóan akkor érdemes majd egyáltalán felvetni, ha az egyeztetések megtörténtek” – fűzte hozzá.

Az MTI azon kérdésére, miszerint igaz-e, hogy a Fidesz elnöksége már tárgyalt a lehetséges nevekről, az alelnök azt válaszolta: abban maradtak, hogy a frakcióülésen értékelik a helyzetet, és az eddigi szabályrendszer alapján jelölnek, vagyis a Fidesz elnöke, Orbán Viktor jelöl majd a frakciónak. Ennek időpontját nem tudta megmondani a politikus.

A KDNP egy eszmeiségében a párthoz közel álló jelölthöz ragaszkodik – mondta Harrach Péter frakcióvezető az MTI-nek a megbeszélés után.

A politikust ugyanakkor nem zavarná, ha párttag lenne az aspiráns, ez – folytatta – önmagában nem jelenti, hogy ne lehessen valakit jelölni.

Az MTI azon kérdésére, hogy ezek szerint akár Kövér László házelnököt is jelölni lehetne, azt válaszolta: “szerintem nyugodtan”. Jelezte: önálló jelöltben nem gondolkodnak, a Fidesszel közös aspiránst állítanak. Az egyeztetésen az ellenzék által megfogalmazott neveket azonban számukra elfogadhatatlannak tartotta.

A KDNP-s politikus elmondása szerint abban egyetértés volt, hogy nem szabad húzni az időt, minél előbb dönteni kell az új államfőről.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a hétfő esti ötpárti egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP-frakció még este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök, és Kövér László az egyik esélyes jelölt erre.

Az ellenzéki politikus újságírók előtt látszategyeztetésnek minősítette az ötpárti megbeszélést, és hozzátette: bár az MSZP véleménye szerint nem lehetne pártkatona a köztársasági elnök, a tanácskozáson az derült ki, a kormányoldal nem zárja ki Kövér László megválasztását, sőt ő az egyik “erős jelölt”.

Szavai szerint bár a kormánypárti politikusok először nem árulták el, hogy milyen típusú jelöltet tudnak támogatni, de kérdésére úgy válaszoltak: nem zárkóznak el attól, hogy pártpolitikus legyen az államfő.

Arra az újságírói kérdésre, miből gondolja, hogy Kövér László az egyik jelölt, úgy válaszolt: “abból, hogy Lázár János megerősítette, hogy felvetődött Kövér László neve is a jelöltek között”, de testületi döntés még nincs erről. Szerinte ez azt jelenti, hogy sajtóhíreknek megfelelően Orbán Viktor valóban nem konszenzusos, hanem tőle jobbra álló jelöltet akar köztársasági elnöknek, és ennek a feltételnek az eddigi házelnök megfelel.

Mesterházy Attila azt is mondta: Schmitt Pál plágiumügye miatt “olyan nagyot zuhant” az államfői hivatal tekintélye, hogy azt csak köztiszteletben álló, a pártoktól független, szuverén személyiség állíthatja helyre, Kövér László erre “egészen biztos nem lesz alkalmas”.

Elmondta, Lázár János azt ígérte, hogy hétfő este, vagy kedd délelőtt visszajelzést ad arról, hogyan döntött a Fidesz-frakció, de ez alapján az is egyértelmű, hogy az ellenzéknek nem jut szerep a jelölési folyamatban.

Arról is tájékoztatott, hogy az MSZP az ötpárti egyezetésen nem nevezett meg államfőjelöltet.

A Jobbik szerint csak “formális összejövetel” volt a hétfő esti ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök jelöléséről – mondta el a találkozót követően Balczó Zoltán a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke újságíróknak.

Hozzátette: a Jobbik a szerdai elnökségi ülésén dönti el, hogy megneveznek-e olyan személyt, aki mellé megpróbálják összegyűjteni a jelöléshez szükséges 78 országgyűlési képviselő támogatását.

Balczó Zoltán elmondta még: a másik lehetőség, hogy a kormánypárti frakciók több jelöltet állítanak, amelyek közül választhatnak az ellenzéki pártok, hogy van-e olyan, akit tudnak támogatni. Hozzátette, továbbra is szeretnék, ha közvetlenül választanák meg az államfőt, de ezt a felvetésüket a kormányoldal nem támogatta.

Az LMP nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek előre eldőlt az eredménye – ismertette a párt véleményét Jávor Benedek. A frakcióvezető hozzátette, nincs értelme egy ilyen ” megalázó folyamatba belökni” olyan tiszteletreméltó embereket, akik egyébként alkalmasak lennének köztársasági elnöknek.

A politikus annak a meglátásának adott hangot, hogy a Fidesz egy rendkívül gyors eljárásban szeretne államfőt választani. Közölte: az ő álláspontjuk szerint viszont “annak a morális válságnak a feloldására, amit Schmitt Pál plágiumbotránya és lemondása okozott” csak úgy lenne mód, ha a parlamenti pártok egy olyan konszenzusos jelöltet tudnak állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét.

Jávor Benedek azt mondta, biztosak abban, hogy a Fidesz hétfő esti frakcióülése már nagyon konkrét döntéseket akar hozni, ebbe viszont “biztos, hogy nem fér bele egy ilyen konszenzusos jelölt megtalálása”.

Az MTI információi szerint a parlament már jövő héten dönthet az új köztársasági elnökről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.