Kohéziós pénzek – A cseh kormányfő helyteleníti az Európai Bizottság döntését

Nyilatkozatban helytelenítette az Európai Bizottság döntését Magyarországról Petr Necas cseh miniszterelnök pénteken.

 

“Nehéz támogatni” az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy részlegesen függesszék fel a Magyarországnak szánt jövőbeni kifizetéseket az Európai Unió kohéziós alapjából amiatt, hogy az ország nem tudta hatékonyan kezelni a túlzott deficitet – hangsúlyozta a cseh kormányfő az MTI prágai irodájához péntek délután eljuttatott állásfoglalásában.

Necas a közlemény szerint olyan végső eszköznek tekinti a felfüggesztést, amely akkor alkalmazandó, ha valamely uniós tagállam túllépi a deficithatárt és nem tesz megfelelő lépéseket a helyzet korrigálására.

“A Cseh Köztársaság miniszterelnökének meggyőződése, hogy a magyar kormány tudatában van az európai uniós tagságból eredő kötelezettségeinek és megteszi a szükséges lépéseket, amelyek meggyőzik majd az Európai Bizottságot: Magyarország őszintén törekszik arra, hogy kielégítő haladást érjen el a költségvetési fegyelmet illetően” – áll a nyilatkozatban.

Necas úgy vélte: tekintettel a jelenlegi törékeny gazdasági helyzetre, a pénzpiacok érzékenységére és a javasolt intézkedés súlyos következményeire, a kohéziós alapból történő jövőbeni kifizetések felfüggesztését csak a “legnagyobb óvatossággal és igazságosan” szabad használni, és “minden tagállamot egyformán kell elbírálni”.

“Felettébb szokatlan”, ha az Európai Bizottság a magyar költségvetési hiány “feltételezett jövőbeni fejlődésére” alapozza javaslatát – mutatott rá Necas.

A nyilatkozat szerint a cseh kormányfő behatóan tanulmányozta az ügy részleteit, és ennek alapján azt tartaná helyesnek, ha az Európai Bizottság – az ilyen súlyos lépések megtétele előtt, amelyek veszélyeztethetik egy tagállam hírnevét a pénzpiacokon – további, politikától mentes szakmai elemzést készítene.

“A Cseh Köztársaság miniszterelnöke azért azt ajánlja a Tanácsnak, hogy az Európai Bizottságnak a kohéziós támogatások felfüggesztésére vonatkozó javaslatáról ne döntsön korábban, mintsem ismertek lennének a Tanács újabb konkrét ajánlásai Magyarország számára a túlzott deficit kezelését illetően és mielőtt tisztázottak lennének azok a feltételek, amelyek alapján ezt a döntést megszüntetik” – zárul az állásfoglalás, amelyet a cseh kormányfő honlapján is közzétettek.
http://www.vlada.cz/en/media-centrum/tiskove-zpravy/statement-of-the-prime-minister-regarding-the-european-commissions-proposal-to-suspend-future-payments-from-the-cohesion-fund-for-hungary-93270/

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.