Amerikai kongresszusi delegáció emlékezett Raoul Wallenbergre Budapesten

Az amerikai kongresszus alsóháza, a képviselőház külügyi bizottságának küldöttsége megemlékezést tartott pénteken Budapesten a holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert svéd diplomata, Raoul Wallenberg II. kerületi szobránál.

 

A delegáció a nap folyamán érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre, és találkozott Martonyi János magyar külügyminiszterrel.

A Wallenberg-szobornál tartott megemlékezésen Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet köszöntőjében elmondta: idén lesz Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója, amelyre Magyarország Svédországgal és az Egyesült Államokkal közös szervezésű rendezvénysorozattal emlékezik. A nagykövet emlékeztetett rá, Raoul Wallenberg mindössze a harmadik ember – Winston Churchill volt brit miniszterelnök és a szegények pártfogójaként világszerte tisztelt Teréz anya mellett – aki a 20. században megkapta a tiszteletbeli amerikai állampolgárságot, amiért “nem kevesebb, mint 100 ezer ember életét mentette meg áldozatos munkával”. A nagykövet megköszönte a magyar kormány munkáját is az emlékév programjainak megszervezésében.

Gregory Meeks demokrata párti kongresszusi képviselő beszédében bejelentette: kezdeményezi, hogy Raoul Wallenberg kapja meg a kongresszusi érdemérmet, amely az amerikai kongresszus által adható legmagasabb kitüntetés.

A delegáció a külügyminiszter mellett találkozik más kormányzati tisztségviselőkkel, parlamenti képviselőkkel, üzleti és vallási vezetőkkel, valamint civil szervezetekkel is, hogy megvitassák az európai gazdasági helyzetet, illetve az amerikai-magyar kapcsolatokkal összefüggő kérdéseket.

A küldöttség mostani európai körútján látogatást tett Brüsszelben, továbbá Szlovákiában és Franciaországban is, Budapest az útjuk utolsó állomása.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.