Amerikai képviselők: fontos az ellenzék bevonása a törvényalkotásba

A hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó amerikai kongresszusi delegáció üdvözölte a magyar kormány kétharmados parlamenti felhatalmazását, ugyanakkor fontosnak nevezte az ellenzék bevonását a törvényalkotásba, amikor pénteken találkozott Martonyi János külügyminiszterrel.

 

Martonyi János válaszában hangsúlyozta “a kormány együttműködési szándékát az ellenzékkel a további sarkalatos törvények meghozatalakor” – tájékoztatta a Külügyminisztérium az MTI-t.

A washingtoni küldöttség pozitívan értékelte a magyar kormány korrupcióellenes lépéseit, különösen a korábbi időszakokhoz képest.

A kongresszusi delegáció a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az európai térség stabilitása iránt.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint az Egyesült Államok képviselői rendszeresen keresik fel európai szövetségeseiket; a mostani küldöttség a körút budapesti állomása előtt Párizsban, Brüsszelben és Pozsonyban folytatott megbeszéléseket.

Martonyi János a republikánus és demokrata képviselőkből álló delegációt tájékoztatta a magyarországi politikai és gazdasági folyamatokról, a kormányzati lépések irányáról, különös tekintettel a törvényalkotás aktuális kérdéseire. A magyar diplomácia irányítója megerősítette a kormányzat elkötelezettségét a vallás- és sajtószabadság megőrzése, az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének megőrzése iránt.

A kongresszusi küldöttség kétnapos hivatalos látogatást tesz pénteken és szombaton a magyar fővárosban.

A Dan Burton, a képviselőház külügyi bizottsága európai és eurázsiai albizottságának republikánus elnöke vezette delegáció egyetlen nyilvános programja péntek délután volt: a küldöttség tisztelgett Raoul Wallenberg emléke előtt a holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert svéd diplomata szobránál a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban.

A budapesti amerikai nagykövetség korábban úgy tájékoztatta az MTI-t: a kongresszusi delegáció kormányzati tisztségviselőkkel, parlamenti képviselőkkel, üzleti és vallási vezetőkkel, valamint civil szervezetek képviselőivel találkozik; a találkozók célja az európai gazdasági helyzet, illetve az amerikai-magyar kapcsolatokkal összefüggő kérdések megvitatása.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.