Budapest: nincs alapvető ellentmondás Rogán Antal és a városvezetés között BKV-ügyben

Nincs alapvető ellentmondás Rogán Antal V. kerületi polgármester és Budapest vezetésének felfogása között a BKV finanszírozásával kapcsolatban – írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a főváros vezetése hétfői közös közleményében.

 

A Tarlós István főpolgármester, György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató által aláírt közleménnyel a főváros Rogán Antal hétfői kijelentéseire reagált.

A parlament, valamint a főváros gazdasági bizottságának fideszes elnöke azt írta, a BKV finanszírozásával kapcsolatban a problémát az egyszeri, rendkívüli támogatások jelenthetik, s bár ezek sem jelentenek visszafizetési kötelezettséget, a rendszertelen finanszírozás viszont gondot okozhat a BKV-t illető uniós fejlesztési támogatások elszámolásánál.

Budapest vezetése közleményben azt írta, a főváros 2011-ben is adott a BKV-nak 11 milliárdos működési támogatást, 2012-ben pedig a város “erején felül” biztosít közlekedési cégének 20 milliárd forintot. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a BKV finanszírozásához vagy állami támogatásra, vagy bevételek biztosítására szükség van. Jelezték, hogy ezek közül egyik sem áll rendelkezésre.

Rogán Antal egy televíziós műsorban azt mondta, az idén a BKV esetében is felmerülhet a tiltott állami támogatás problémája, csakúgy, mint a közelmúltban a Malév esetében.

A Főpolgármesteri Hivatal erre úgy reagált, hogy a Malév privatizált cég volt, a BKV azonban száz százalékban önkormányzati tulajdonban van. A BKK pedig azt közölte, a Malév állami támogatásának uniós elmarasztaló döntése egyetlen részelemében sem releváns a BKV finanszírozása szempontjából, mivel a közösségi közlekedésre külön uniós irányelvek a mérvadóak.

Ezt követően Rogán Antal kiegészítve az általa korábban elmondottakat, közölte, egyetért azzal, hogy a Malév és a BKV helyzete önmagában nem vethető össze. A tömegközlekedési szolgáltatások piaca nem versenypiac, a közvetlen állami finanszírozás nem esik a versenykorlátozás tilalma alá – fogalmazott.

Mint hozzátette, az állam normatív alapon, fogyasztói árkiegészítés és veszteségfinanszírozás formájában is adhat támogatást a BKV-nak, ezen a jogcímen támogatta a közlekedési céget 140 milliárd forinttal az elmúlt két évben is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.