Palkovics Imre: a szakszervezet tudomásul veszi az egykulcsos adót

A kormány, a munkaadók és a munkavállalók találkozóján nem került terítékre az egykulcsos jövedelemadó haszna, de ha hosszabb távon javítja  a foglalkoztatást, akkor a szakszervezet tudomásul veszi az egykulcsos adót – közölte Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke hétfőn Budapesten, azt követően, hogy a kormány a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek képviselőivel találkozott.

 

A Munkástanácsok elnöke bátor és markáns lépésnek nevezte a kormánynak azt a döntését, amely szerint 2011-ben a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében nem a munkavállalókat sújtották  a szükséges megszorítások, hanem bankokra és egyes multinacionális vállatokat tömörítő speciális ágazatokra vetett ki különadót, illetve adóztatta meg az említettek profitját.

Palkovics Imre hangsúlyozta: a múlt évi átlagos reálbérnövekedés – amelyet Matolcsy György öt százalékosnak mondott – mögött a magas keresetűek kiemelkedő keresetnövekedése éppúgy megtalálható, mint egyes munkavállalói csoportok átlag alatti keresetnövekedése, illetve keresetcsökkenése.

A 2012. évi bérekhez kapcsolódó bérkompenzációs rendszer bonyolult, de kivitelezhető és átlátható, ugyanakkor nem nélkülözheti a helyi szakszervezeti közreműködést, ugyanis bonyolultsága miatt az átlagos, de különösen  az alacsony keresetű munkavállalók számára segítséget kell nyújtani – jelezte a Munkástanácsok elnöke.

A szakszervezeti éberségre azért is szükség van, mert bizonyos fix jövedelmeknél egyes munkaadók a célprémiumhoz kötötték vagy szándékoznak kötni a bérkompenzáció kifizetését, ami törvénytelen – magyarázta Palkovics Imre. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a teljesítmény bérűeknél esetleg normaemeléssel kívánják összekötni a munkaadók a bérkompenzációt.

Palkovics Imre, Matolcsy György, Rolek Ferenc

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.