Bélyegsor és díszsortűz a brit uralkodó gyémántjubileumán

Különösebb felhajtás nélkül ünnepelte uralkodója trónra lépésének hatvanadik évfordulóját hétfőn Nagy-Britannia népe, és maga az ünnepelt is, aki gyémántjubileumát gyermekek körében töltötte.

 

A hamarosan 86 esztendős II. Erzsébet királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén.

A királynő ezt az évfordulót általában néhai édesapja emlékének szenteli, és családja körében tölti, most azonban felkeresett a kelet-angliai Norfolk megyében egy általános iskolát, ahol a gyerekek zenei műsort állítottak össze tiszteletére.

A nap folyamán a brit királyi posta különleges gyémántjubileumi bélyegsor kibocsátásával emlékezett meg az évfordulóról. Az elsőosztályú postaforgalmi bélyegként felhasználható, hat darabból álló sor a királynőről a koronázáson, illetve a trónra lépés kerek évfordulóin készült eddigi hivatalos portrékat ábrázolja.

Az uralkodóról a hétfői évfordulón is megjelent két újabb hivatalos fotóportré. A képek a fő londoni rezidencia, a Buckingham-palota dísztermében készültek. Az egyiken a királynő egyedül, a másikon férjével, az idén 91 esztendős Fülöp edinburghi herceggel látható.

A gyémántjubileumi évfordulót a londoni Hyde Parkban 41, a Tower mellett 62, a skót fővárosban, Edinburghban pedig 21 tisztelgő ágyúlövés is jelezte.

A skót kormány ugyan épp a minap jelentette be hivatalosan, hogy 2014-ben népszavazást rendez Skócia függetlenné válásáról, de Alex Salmond skót miniszterelnök ezzel egy időben hangsúlyozta, hogy Skócia szétválás esetén is változatlanul államfőjének ismerné el az angol uralkodót.

Ez korántsem lenne példátlan alkotmányos berendezkedés: a zömmel egykori brit gyarmatokból és függő területekből álló Nemzetközösség tagországai közül tizenötnek, köztük Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak is a mindenkori brit uralkodó az alkotmányosan elismert államfője.

II. Erzsébet királynő a hétfői gyémántjubileum alkalmából külön nyilatkozatban újította meg Nagy-Britannia és a Nemzetközösség népeinek éppen hatvan évvel ezelőtt tett fogadalmát arról, hogy életét nemzetei szolgálatának szenteli. Egyben megköszönte azt a “csodálatos támogatást és biztatást”, amelyben népei részéről az elmúlt hat évtizedben ő és Fülöp herceg részesült.

E támogatást meghálálandó, a brit monarchia hétfőn külön alapot hozott létre a nemzetközösségi népek megsegítésére. A Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust élén Sir John Major volt miniszterelnök áll; az adománygyűjtő alap az olyan betegségek elleni küzdelemre összpontosít, amelyek egyébként könnyen gyógyíthatók, de amelyek egyes szegény országokban pénz híján mégis sok áldozatot szednek.

A gyémántjubileumi ünnepségsorozat fő eseményei a nyáron lesznek.

 

 

A rendezvények közül talán a leglátványosabbnak a Temzén tervezett, ezer különböző hajóból álló flottafelvonulás ígérkezik.

A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal természetesen békés célú flottafelvonuláson brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók vesznek részt, és a flotta élén a királynő díszes bárkája, a Royal Barge halad majd.

Az ünnepségsorozat részeként Nagy-Britanniában, valamint a Korona fennhatósága alá tartozó Csatorna-szigeteken, a Man-szigeten és a nemzetközösségi országokban – a gyémántjubileum évére utalva – összesen 2012 jelzőtüzet gyújtanak majd, köztük a legnagyobbat, a Nemzeti Jelzőtüzet maga a királynő lobbantja lángra.

A brit kormány négynapos hosszúhétvége meghirdetésével járul hozzá az alattvalók gondtalan ünnepléséhez, a júniusi első hétvége után ugyanis a hétfőt és a keddet is munkaszüneti nappá nyilvánították. Igaz, ennek ára az, hogy a briteknek az idén le kell mondaniuk a május utolsó hétfőjén esedékes hagyományos munkaszünetükről, mivel a kormány ezt helyezte át június első hétfőjére.

A Buckingham-palota mindemellett gyémántjubileumi gyémántkiállításra készül, bemutatva a nagyközönségnek azokat a felbecsülhetetlen értékű gyémánt ékszereket, amelyek valamilyen módon kötődnek II. Erzsébet királynő uralkodásának eddig 60 évéhez.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.