A költségvetési támogatástól eleső pártok ingatlanai újra az államé lehetnek

Megfosztaná a korábban az államtól kapott ingatlanaiktól egy fideszes javaslat azokat a pártokat, amelyek két egymást követő parlamenti választáson nem érik el a költségvetési támogatáshoz szükséges egyszázalékos szavazati arányt.

 

Turi-Kovács Béla hétfőn kezdeményezte a pártok gazdálkodásáról szóló jogszabály módosítását.

A változtatás alapján az államra szállna vissza a tulajdonjoga a két egymást követő választáson a költségvetési támogatáshoz szükséges egyszázalékos szavazati arány alatt maradó pártok ingatlanainak, amennyiben az ingatlant korábban az államtól kapták. Azok a pártok, amelyek a szóban forgó ingatlanaikat azután értékesítették, hogy elveszítették jogosultságukat a költségvetési támogatásra, a vételárral elszámolni tartoznának az Állami Számvevőszéknek.

A törvényjavaslatot a fideszes – korábban kisgazdapárti – politikus azzal indokolta: noha a rendszerváltáskor meg-, illetve átalakuló pártok állami ingatlanokhoz jutottak, a jogszabály nem rendelkezett arról, mi legyen a sorsuk az ingyenesen kapott ingatlanoknak abban az esetben, ha a juttatásban részesült párt bizonyítottan elveszítette a választók támogatását. Véleménye szerint súlyos visszaélésekre ad lehetőséget, hogy már csak névleg létező pártok milliárdos áron értékesíthetnek a nemzeti vagyonból kikerült ingatlanokat.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon azonnal hatályba lépne, amit Turi-Kovács Béla úgy indokolt: ne legyen lehetőség arra, hogy az érintett pártok pánikszerűen eladják ingatlanaikat.

A rendszerváltáskor ingyenesen ingatlanhoz jutó pártok közül az MDF, az SZDSZ és az FKGP is kiesett a parlamentből. A demokrata fórum Jólét és Szabadság néven továbbra is jogosult állami támogatásra, az SZDSZ a 2010-es választáson nem indult önállóan, a mostani javaslat viszont egyelőre nem vonatkozna rá, hiszen négy évvel korábban még bejutott a parlamentbe, az FKGP viszont 2002 óta nem kap költségvetési támogatást.

 

Enhanced by Zemanta

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.