Magyar kutató nyerte el a fődíjat Franciaországban az Innovacton

Magyar kutató nyerte el a fődíjat szerdán a fiatal tehetségek innovációs versenyén a franciaországi Reimsben, az innovatív vállalkozások európai regionális fórumán, az Innovacton.

Haidegger Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem PHD-hallgatója a kézfertőtlenítés minőségét jelző Stery-Hand elnevezésű találmányával érdemelte ki az Európai Bizottság által támogatott Innovact Campus Awards 3 ezer eurós pénzjutalommal és egy 700 euró értékű számítógéppel járó elismerését. A fiatal kutató elmondta: egyik kollegájával és két master-hallgatójával közösen dolgozta ki azt a projektet, amelynek alapvető célja a kórházi ellátások során keletkezett úgynevezett másodlagos nozokomiális fertőzések visszaszorítása. Az UV-fénnyel működő Stery-Hand készülék néhány másodperc alatt érzékeli, hogy a vizsgált kézfej melyik része mennyire “tiszta”, és ezt a hozzá kapcsolt számítógép képernyőjén különböző színekkel jelzi, az adatokat pedig el tudja tárolni.

A kézmosás minőségét ellenőrző berendezéssel a feltalálók reménye szerint jelentősen javítható a kézhigiéniés viselkedés az egészségügyi dolgozók körében, elsősorban a sebészeti bemosakodások esetén. Becslések szerint a jobb kézmosással harminc százalékkal lehetne csökkenteni a kórházi fertőzések arányát – hangsúlyozta a fődíjas. A fiatal kutatók eddig három egészségügyi intézetben végeztek méréseket a készülékkel: a budapesti Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben, a Marosvásárhelyi Megyei Kórházban és egy szingapúri kórházban, és már több magyarországi egyetemtől is vannak “meghívásaik”.

A pozitív klinikai visszajelzések után Haidegger Tamás szeretne a prototípusból egy igazi, eladható terméket fejleszteni, és forgalmazót találni hozzá. A konkrét igények alapján történő tökéletesítéshez már bekapcsolódott a közelmúltban alakult osztrák orvostechnikai kutatóközpont is. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.