Birkózó Eb: Ligeti Dániel bronzérmes lett, Wöller ötödik

Ligeti Dániel bronzérmet nyert a szabadfogásúak 120 kg-os kategóriájában a dortmundi Európa-bajnokságon, miután a szerda esti helyosztón legyőzte a német Nick Matuhint.

A 21 éves magyar nehézsúlyú az éremért rendezett csatát két menetben nyerte meg, az elsőben 1-0-ra, a másodikban pedig 2-0-ra győzött. Ligeti három sikerrel és egy vereséggel zárta a napot, egyedül a tavalyi ezüstérmes török Fatih Cakiroglu tudta őt legyőzni. A magyar szabadfogású válogatott két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt, miután kedden Hatos Gábor lett harmadik a 74 kg-os súlycsoportban. A szabadfogásúak 66 kg-os kategóriájában szereplő Wöller Gergő ötödik helyen végzett a dortmundi birkózó Európa-bajnokság szerdai napján.

A 21 éves magyar nehézsúlyú az éremért rendezett csatát két menetben nyerte meg. Az első két percben Ligeti egy szép mögékerüléssel került 1-0-ás előnybe, amit meg tudott tartani.

A pihenő után sokáig nem tudtak egymással mit kezdeni a felek, nagy volt a küzdelem, a szakasz második felében Matuhint ápolni is kellett, miután az orra vérezni kezdett, ám értékelhető akció nem történt. Két másodperccel a vége előtt aztán Ligeti szépen kitolta riválisát, amiért egy pontot kapott. A német edző ezek után visszanézette az akciót, ám a bírók a felvételek megtekintése után sem változtatták meg a döntésüket, így Ligeti egy büntetőponttal is gazdagodott, s 2-0-lal vitte a szakaszt, a meccset és az érmet.

A másfél hete rendezett csapat-világbajnokságon öt meccsen négy győzelmet aratott Ligeti Dortmundban három sikerrel és egy vereséggel zárta a napot, egyedül a későbbi győztes török Fatih Cakiroglu tudta őt legyőzni.

“A csapat-vb-n egy kicsit jobban ment a birkózás, ma az első két meccsem alatt úgy éreztem, elájulok. Fáradtnak, álmosnak éreztem magam – nyilatkozta az MTI-nek Ligeti. – A vereség után leültünk Gulyás Istvánnal, s rendbe tettük a dolgokat, az esti meccsek pedig úgy alakultak, ahogy elterveztem. Már annyiszor voltam ötödik, a junioroknál és a felnőtteknél is, de végre megvan az érem.”

A 66 kg-os Wöller Gergő két győzelem után – Ligetihez hasonlóan – a negyeddöntőben veszített a címvédő Dzsabrail Haszanov ellen, majd a vigaszágon győzött, és ő is a bronzéremért léphetett szőnyegre, ám ott kikapott a szintén német színekben versenyző Saba Arasch Javad Bolaghitól, és ötödik lett. Veréb István (84 kg) számára egy mérkőzésig tartott az Eb.

A magyar szabadfogású válogatott két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt, miután kedden Hatos Gábor lett harmadik a 74 kg-os súlycsoportban.

“A mai napunk is jól sikerült, Dani bizonyította, hogy számolni kell vele nemzetközi szinten is – mondta az MTI-nek Gulyás István szövetségi kapitány. – Egy kicsit fáradtabb volt, mint a csapat-vb-n, de ő még nagyon fiatal, egy héten belül kilenc ilyen meccs még sok neki egy picit. Gergővel is elégedett vagyok, annak ellenére, hogy jó esélye volt az éremre, tulajdonképpen egy figyelmetlenség miatt kapott ki. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nagyon hosszú sérülés után most tért vissza. Összességében természetesen elégedett vagyok, megint sikerült bizonyítanunk.”

Csütörtöktől a nők küzdelmei kezdődnek meg. Első versenynapjukon a magyar színeket Szabó Emese (55 kg) képviseli majd.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.