Musza Kusza líbiai külügyminiszter Londonba menekült

Londonba érkezett szerda este Musza Kusza líbiai külügyminiszter, aki lemondott a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető kormányában viselt tisztségéről – közölték a brit fővárosban.

A brit külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint a Foreign Office megerősítette azokat a sajtójelentéseket, hogy Tunéziából szerdán a Farnborough-i repülőtérre érkezett Kusza, aki “szabad akaratából jött” Nagy-Britaniába, s azt is közölte, hogy lemondott külügyminiszteri posztjáról. A brit szóvivő emlékeztetett, hogy “Kusza a Kadhafi-kormány egyik legmagasabb rangú tagja és feladata volt a rezsim nemzetközi képviselete – ezt a tevékenységet már nem kívánja a jövőben folytatni”.

Korábban Noman Benotman, a líbiai külügyminiszter brit barátja, s a brit Quilliam kutatóközpont vezető elemzője arról nyilatkozott a sajtónak, hogy Musza Kusza menedéket keresve érkezet Londonba, miután lemondott miniszteri posztjáról, tiltakozva a Moammer el-Kadhafi kormányzat lakosság elleni erőszakos fellépése miatt. “Elpártolt a rezsimtől” – mondta Benotman, aki szerint Kusza menedéket remél, s azt, hogy jól bánnak vele a brit hatóságok.

A TAP tunéziai hivatalos hírügynökség korábban azt jelentette, hogy Musza Kusza hétfőn érkezett Tunéziába kétnapos “magánlátogatásra”, majd szerdán már arról adott hírt, hogy egy svájci repülőgépen Nagy-Britanniába repült.

A külügyminiszter egyike azoknak a kulcspolitikusoknak, akik Moammer el-Kadhafi líbiai vezető belső köréhez tartoznak. Ő dolgozta ki a líbiai külpolitika drámai fordulatát, amellyel az észak-afrikai ország a sokévi szankciók után visszatért a nemzetközi porondra.

Bengázi hírügynökségi jelentés szerint az al-Dzsazíra hírtelevízió saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy Kusza elmenekült. A város főterén összegyűlt mintegy száz fős tömeg üdvrivalgásban tört ki, megtapsolta a hírt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.