MSZP: kudarc a nemzeti konzultáció

Kudarcként értékeli az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultációt az MSZP, mivel az “irányított kérdésekre” a nyolcmillió választópolgár alig több mint tíz százaléka válaszolt. Bárándy Gergely országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón kifejtette: a kormány által feltett tizenkettőnél érdemibb kérdéseket is meg lehetett volna fogalmazni, majd fel is sorolt egy tucatnyit.

Hozzátette: még inkább célravezető lett volna, ha az alkotmánytervezet szövegének egészéről társadalmi vita indul, ahogyan azt az MSZP – az alkotmányozásba való visszatérésének feltételéül szabott – törvényjavaslatában kezdeményezte.

“Miért nem kérdezték meg az emberektől: akarják-e, hogy a szociális jogokat gyengítsék? Miért nem kérdezték meg: akarják-e azt, hogy bebetonozzák az igazságtalan adórendszert? Miért nem kérdezték meg: egyetértenek-e azzal, hogy a szociális jogok közül kikerüljön az időskori ellátás? Miért nem kérdezték meg: egyetértenek-e azzal, hogy az új alkotmány ne tartalmazza a társadalombiztosítás fogalmát?” – sorolta.

A szocialista politikus szerint indokoltabb lett volna megkérdezni az emberek véleményét a parlament feloszlatását megkönnyítő kormánypárti javaslatról, az ország hivatalos nevének megváltoztatásáról, a kormány ellenőrzését szolgáló eszközrendszer gyengítéséről, a visszamenőleges hatályú törvényhozásról, a sztrájkjog gyengítéséről, a népszavazási tárgyak szűkítéséről és annak az állampolgári jognak a megszüntetéséről is, hogy bárki az Alkotmánybírósághoz fordulhasson.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.