Líbia: A felkelők elfoglaltak még egy várost

A líbiai tengerparton nyugat felé nyomuló felkelők hétfőn elfoglaltak egy újabb várost, a Ben-Dzsavádtól 20 kilométerrel nyugatra fekvő en-Naufalíját, és így már csak 120 kilométerre vannak Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosától, Szirttől – jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió.

Ben-Dzsavádot vasárnap foglalták el a felkelők. A Reuters tudósítója kelet felé körülbelül öt kilométeres távolságból halotta a naufalíjai lövéseket és robbanásokat.

Az al-Dzsazíra szerint Kadhafi erőinek állásai hétfő délben mintegy 90 kilométerrel nyugatra voltak en-Naufalíjától, vagyis 30 kilométerrel keletre Szirttől. “Ez a frontvonal. A hadsereg megállt ott, mi pedig itt” – mondta egy 21 éves lázadó a tudósítónak egy Ben-Dzsavádtól nyugatra lévő ellenőrzőpontnál.

A felkelők korábban azt állították, hogy elfoglalták Szirtet, amit azonban nem támaszt alá semmi, sőt minden tudósítói beszámoló az ellenkezőjéről szól. A felkelők kezén van viszont a tőle 150 kilométerrel északnyugatra lévő Miszráta és az attól még 50 kilométerre fekvő Zenten.

A helyszínen tartózkodó felkelők beszámolói szerint hétfő reggel és délelőtt mindkét várost lőtték Kadhafi erői. Egyik szóvivőjük Miszrátából elmondta az al-Dzsazírának, hogy a városban Kadhafihoz hű orvlövészek lőnek háztetőkről. Egy másik szóvivő azt mondta a tévének, hogy nyolc emberüket veszítették el a kormányerőkkel vívott harcokban, 24-en pedig megsebesültek.

A perzsa-öbölbeli Katar elismerte a felkelők vezetését, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot a líbiai nép egyetlen törvényes képviselőjének – jelentette hétfőn a katari hivatalos hírügynökség. Ennek előzménye, hogy a felkelők egy magas rangú tisztségviselője vasárnap közölte: Katar vállalta, hogy értékesíti azt a nyersolajat, amelyet a felkelők kezén lévő líbiai kutak termelnek.

“Ez az elismerés abból a meggyőződésből fakad, hogy a tanács gyakorlatilag Líbiának és baráti népének a képviselője lett” – mondta egy katari külügyminisztériumi tisztségviselő a QNA hírügynökség szerint. Katar a nyugati koalíció részeként, az arab országok közül elsőként péntek óta részt vesz a líbiai légtérzár fenntartásában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.