Fokozatosan vonja magához a NATO a líbiai műveletek irányítását

Nem “egyetlen gombnyomásra”, hanem fokozatosan, néhány nap alatt vonja teljesen megához a NATO a líbiai katonai műveletek irányítását – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Brüsszelben Oana Lungescu, az atlanti szervezet szóvivője.

Mint mondta, az átadás-átvételi szakasz megkezdődött, a műveletben részt vevő országok sorra rendelik erőiket és kapacitásaikat a NATO hatáskörébe. Mindez néhány napig tart – tette hozzá.

Az Észak-atlanti Tanács – a tagországokat a brüsszeli központban képviselő nagykövetek ülésén – vasárnap este döntött úgy, hogy a NATO nem csupán a Líbiával szembeni fegyverembargó betartatásának haditengerészeti feladatait, valamint a líbiai légtérben elrendelt repülési tilalom ellenőrzését fogja ellátni, hanem adott esetben légi csapást is mér azokra az erőkre, amelyek a líbiai polgárháborúban a civil lakosságot, illetve a lakott területeket fenyegetik.

Charles Bouchard kanadai tábornok, akit a múlt pénteken neveztek ki a NATO líbiai katonai műveleteinek parancsnokává, a nápolyi főhadiszálláson tartott – az újságírók által Brüsszelből videókonferencián követett – sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a repülési tilalom biztosítását a szövetséges légierő már meg is kezdte. Hangsúlyozta, hogy légi csapások kizárólag a polgári lakosság veszélyeztetettsége esetén lesznek. Határozottan cáfolta azokat a vélekedéseket, miszerint a NATO valójában légi támogatást nyújtana a Moammer Kadhafi líbiai vezető erői ellen harcoló felkelőknek.

Eközben a diplomácia színterén már zajlanak az előkészületek és megfogalmazódnak elképzelések a líbiai polgárháború lezárását, a helyzet kívánatos rendezését illetően. Kedden Londonban mintegy negyven ország képviselője – köztük Hillary Clinton amerikai külügyminiszter – tart értekezletet. Jelen lesz Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is.

Felmerült egy olyan olasz-német közös elképzelés, hogy a demokratikus Líbia megteremtésének könnyítése érdekében Kadhafi menedéket kaphatna valamelyik afrikai országban.

A brit külügyminisztérium azt közölte, hogy szorosan együttműködnek a líbiai ellenzékkel, de leszögezte azt is: a londoni értekezlet nem a leendő líbiai kormány összeállításáról szól majd, mert az a líbiai nép dolga. Egyelőre nem világos, hogy a felkelők képviselői – akik értesülések szerint a brit fővárosban tartózkodnak – hivatalosan részt vehetnek-e a konferencián.

Megszólalt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is, aki szerint Törökország kész lenne átvenni az ellenőrzést a felkelők fő fészke, Bengázi – és annak repülőtere – felett. Erdogan úgy véli, onnan lehetne koordinálni a humanitárius támogatás eljuttatását a rászorulókhoz.

A spanyol kormány felfedte, hogy Kadhafi képviselői az elmúlt napokban kapcsolatfelvételt kezdeményeztek Madriddal, de elutasították őket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.