A szökőár elérte Latin-Amerikát

Elérték Latin-Amerika csendes-óceáni partvidékét a Japán északkeleti részén pusztító földrengés által előidézett szökőár első hullámai pénteken.

Elsőként – közép-európai idő szerint este fél hétkor – Mexikó északnyugati partjain, a Kaliforniai-félszigeten erősödött fel a hullámzás, helyenként az egy métert is elérte a hullámok magassága. A szökőár fokozatosan terjed tovább, míg el nem éri – közép-európai idős szerint szombat reggel hét órakor – Chile legdélibb csücskét, Puerto Williamset. A mexikói kormány riadókészültséget rendelt el a csendes-óceáni partvidékre, de jelezte, hogy a veszély szintje csupán mérsékelt.

A közép-amerikai országok közül Costa Rica, Honduras, Guatemala, Nicaragua és Panama ugyancsak kiadta a cunamiriadót. Hondurasban a riadókészültség vörös fokozatát rendelték el, ami a mentőszolgálatok mozgósítását jelenti. Salvador volt az egyedüli ország, ahol csak figyelmeztették a lakosságot, hogy figyelje a híreket, és hagyja el a tengerpartot.

Rafael Correa ecuadori elnök viszont rendkívüli állapotot hirdetett meg, és utasítást adott a partvidék, valamint a Galapagos-szigetek lakosságának – mintegy 300 ezer embernek – a kitelepítésére. A szomszédos Kolumbiában nem számítanak nagyobb problémákra, de elővigyázatosságból megerősítették a partokon fekvő városokban a figyelőszolgálatot.

Chilében, ahol tavaly 8,8-es erejű földrengés pusztított, valamint Peruban ugyancsak riadót hirdettek, de a lakosságot nyugalomra szólították fel. A Chiléhez tartozó, mintegy négyezer ember által lakott Húsvét-szigeteken a partokon élő embereket kitelepítették, de ezt az intézkedést is csak elővigyázatosságból hozták meg a hatóságok.

A Húsvét-szigetek Chile partjaitól mintegy 3500 kilométerre a Csendes-óceánban fekszik. A szökőár várhatóan közép-európai idő szerint péntek este 10 óra körül éri el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.