Japán: Csökkentették a nyomást a fukusimai atomerőműben

A radioaktív gőz kiengedésével sikerült csökkenteni a nyomást a tokiói elektromos művek fukusimai atomerőművében, amelynek hűtése leállt a pénteki földrengés miatt.

Lehetséges ugyanakkor, hogy a reaktor fűtőrúdjai olvadnak, vagy már meg is olvadtak. Ez a reaktor túlhevüléséhez és sérüléséhez vezethet, de a környezetet mindaddig nem szennyezi, amíg a reaktor burka ép. Hogy így van-e arról hivatalosan még nem közöltek semmit. Szakértők szerint ha jut is ki nukleáris sugárzás a reaktor környezetébe, az nagyon kicsi lesz, a csernobilihez hasonló katasztrófa pedig nem következhet be.

“Könnyű vizes reaktorok esetében ez lehetetlen. Hűtés hiányában emelkedik ugyan a hőmérséklet, ám attól a reakció leáll” – nyilatkozta Szekimura Naoto, a Tokiói Egyetem professzora. “A legrosszabb esetben lesz ugyan némi radioaktív sugárzás és sérülés a berendezéseken, de robbanás nem. Ha gondosan végzik a szellőztetést, nem jut ki sugárzó anyag. Három kilométer sugarú körön túl biztos nem” – tette hozzá.

Az egyik atomerőműben gázrobbanás történt szombaton, közép-európai idő szerint a reggeli órákban.  Az erőművet üzemeltető Tokiói Villamosművek szerint négy dolgozó megsebesült, amikor a hűtési folyamatban használt hidrogén robbant be a Tokiótól 240 kilométerre északra található 1-es számú atomerőműben.

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében. Az intézkedést hűtési problémák tették szükségessé.

Korábban a Kyodo hírügynökség az atomenergetikai biztonsággal foglalkozó japán hivatalra hivatkozva azt jelentette, hogy radioaktív cézium jelenlétét mutatták ki szakemberek az atomerőmű közelében, amely az előző napi, pusztító erejű földrengés óta számos gonddal küszködik. A japán rendőrség szerint több mint 215 ezer embert menekítettek ki biztonságosnak vélt helyre Japán északi és keleti részén a földrengést és az által kiváltott tengeri szökőárt követően. Ebbe beletartozik az a 45 ezer fő is, akiket a két fukusimai atomerőmű tíz kilométeres körzetéből evakuáltak. A beszámoló szerint a fukusimai 1-es atomerőmű közelében mutatták ki a radioaktív céziumot.

Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.

A két fukusimai erőmű egymástól 12 kilométer távolságra – a japán fővárostól, Tokiótól pedig mintegy 250 kilométerre északra – található. A földrengést követően a két erőműben összesen öt reaktornál – az 1-es erőműnél két reaktornál, a 2-es erőműnél három reaktornál – rendeltek el atomenergetikai szükségállapotot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.