Tokióban megállt az élet

A Japán északkeleti részét pénteken megrázó 8,9-es erősségű földrengés után teljesen megállt az élet az egyébként állandóan nyüzsgő Tokióban.

A vasúti közlekedés megbénult, és az állomásokon hiába várnak az ingázók tömegei az általában óramű pontossággal induló vonatokra. Sokan a mobiljukkal próbálnának valakitől segítséget kérni, de ezúttal erre sincs mód, ugyanis nem működnek a mobiltelefon-hálózatok sem. A föld alatti telefonkábeleknek csak egy része rongálódott meg, így az egyébként mindig üresen álló nyilvános fülkék előtt most sorok kígyóznak.

A Japán történetében példa nélküli földrengés nyomán országszerte több millió otthon maradt áram nélkül, a rengést követő szökőár pedig autók és házak tömegeit sodorta magával. A fővárosban az épületek erőteljesen kilengtek, és az utcákat ellepték az emberek, akik igyekeznek hazajutni.

“Ez egy olyan földrengés, amely 100 évben egyszer fordul elő” – mondta Akira Tanaka, aki az egyik tokiói étteremben dolgozik. Tanaka pénteken életében először úgy döntött, hogy gyalog indul haza, a fővárostól mintegy 20 kilométerre lévő otthonába. “Már egy órája és 10 perce gyalogolok, és még körülbelül három órát kell mennem” – sajnálkozott.

Tokióban – amely többek között arról híres, hogy technológiailag mennyire fejlett és milyen jól szervezett város – pénteken lezárták a fővárost keresztül-kasul behálózó metró- és vasúti vonalakat, és még a nagy sebességű szuperexpressz működése is leállt.

Az East Japan Railway vasúttársaság normális körülmények között maximum egy órán belül helyre szokta állítani a felmerülő problémákat, ezúttal azonban jelezte, hogy a szolgáltatást a nap hátralévő részében nem tudja biztosítani, így az állomásokon ragadt emberek az éjszakát szállodákban vagy éjjel-nappali kávézókban kell hogy töltsék. Jukio Edano kormányszóvivő azt javasolta az ingázóknak, hogy inkább maradjanak ott, ahol vannak, nehogy bajuk essen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.