Molinót lógattak be kiállításmegnyitó közben a Városházán

(Budaörs, 2017. augusztus 31. – Budaörsi Infó) 2017. augusztus 31-én a budaörsi Városháza aulájában a Föld Napja Alapítvány és az Auchan közös „Mit tehetsz te?” című környezetvédelmi vándorkiállításának ünnepélyes megnyitóját tartották. A kiállítás megnyitón a Lakhelyünk nyugalmáért és a fákért elnevezésű civil szerveződés egyik vezetője is részt vett és az ellen demonstrált, hogy ne a Baross utca mellett épüljön meg egy újabb Bauhaus áruház.

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének beszéde közben egy lepedőt lógattak le a háttérben amelyen az a felirat állt, hogy „Mit tehetsz TE? Erdő helyett Bauhaus NE TÁMOGASD!”

A megnyitót követően a civilek egyik vezetője Tancsik Brigitta odament Wittinghoff Tamáshoz és átadta neki a fent említett lepedőt, azzal a kéréssel, hogy segítsen nekik abban, hogy ne a Baross utcában valósuljon meg a Bauhaus beruházás. Ezt követően parázs vita alakult ki a felek között.

 

foldnapjaalapitvany_auchan_kiallitas_varoshaza17 (11)

 

Tancsik Viktória a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az önkormányzat ebben az ügyben azzal védekezik, hogy csere fákkal fogják pótolni a kivágott erdőt.

„Ahogy a kiállítás megnyitón is elhangzott a Föld Napja Alapítvány vezetőjétől, nincsen Budörsön elég hely csere-erdőnek.

Az én gyerekeimen és az ott élők gyerekein nem fog segíteni az, ha egy ilyen fontos erdőt kivágnak és akár két kilométerrel arrébb telepítik. Létfontosságú hogy ez az erdő ott maradjon a helyén.

Az a baj, hogy félnek az emberek az önkormányzattól, és inkább elköltöznek az utcából. Szeretnénk, ha tárgyalnának velünk, szeretnénk, ha az önkormányzat népszavazást kezdeményezne és döntse el Budaörs, hogy hol mi legyen a fák sorsa.

Azért jöttünk el erre a kiállításmegnyitóra, mert azt tapasztaltuk, hogy az önkormányzat nem akar velünk tárgyalni.

Többször próbáltuk felvenni a kapcsolatot és érdemben beszélni velük, de sajnos nem működött. Amikor elmentünk a közmeghallgatásokra, akkor ott konkrétan az arcunkba mondták, hogy nincsen szó beruházásról, majd másfél hónapra rá egy komplett szakbizottsági előterjesztéssel álltak elő.”

 

foldnapjaalapitvany_auchan_kiallitas_varoshaza17 (6)

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ő abszolút tolerálja és megérti azt, hogy ha egy adott területen valamilyen fejlesztés napirenden van, akkor azzal kapcsolatban a környéken élőknek vannak aggodalmaik.

„Ezt én végig éltem akkor is, amikor az Auchan területének a kialakítása megtörtént. Akkor is attól tartottak a lakosok, hogy az ingatlanárak csökkenni fognak, de szerencsére ebből semmi nem teljesült. Gazdaságilag a város megerősödött, és az itt élők számára az új áruház megélhetési lehetőséget is biztosít, új munkalehetőségeket teremtett.

Sajnos hozzá kell tenni, hogy az elmúlt néhány évben az önkormányzat kiüresítése és a forráselvonás – itt több mint kétmilliárd forintos elvételéről beszélünk – egy oyan helyzetet teremtet, hogy hitelt kell felvennünk, miközben az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező település voltunk, csak közben megszűnt az állami támogatás.

Ezért az önkormányzatnak nagyon fontos, hogy mindent olyan szinten és olyan módon tekintsen át, hogy az egyensúly megmaradjon.

Egy olyan területen amúgy, ahol az önkormányzatnak sem építéshatósági, sem az erdővel kapcsolatban nincsenek jogosítványai természetesen nagyon fontos, hogy az ott élők igényeit szem előtt tartva megfogalmazzunk olyan igényeket, amelyek az életminőségükre jó hatással vannak. Hozzáteszem, hogy nagyon sok barátom él ezen a területen.

Nem tudom, hogy meg fog-e valósulni ez a beruházás, nem tudom, hogy megköti-e ezt a szerződést az Immauchan – a terület tulajdonosa – a Bauhaussal.

Ha ez megtörténik, akkor pontosan ugyanaz fog történni, mint ami a másik területen, egy nagy tömegű épület lesz, amit erdő választ el a lakóépületektől. A hangvédő fal is kifogja szűrni az egyéb terheléseket. Izolálni fogja a terület terhelését.

Ami az ottlévő erdő minőségét illeti, hogy mit irtanak ki, az is egy nagyon fontos dolog. Ott durván egy háromhektáros területen vannak fák rendezetlenül, kezeletlenül.

Egy magántulajdonban lévő területről beszélünk, ami  invazív akácfákkal van tele, ami nagyon zavaros és nem egy megfelelő minőségű faállomány.

Az volt a határozott kérésünk, hogy ebből az erdőből vizuális szempontból is erdő maradjon, az épület pedig hangvédőfal funkciót lásson el.

Másfél hektár az a terület, ahol nem marad meg az erdő a terv alapján, amit én láttam, bár még nem hivatalosan. Annak a pótlására Budaörsön több mint három hektár területen fognak jó minőségű tölgy és egyéb fából álló erdőt visszapótolni.

Összességében négyszer annyi fát ültetnek vissza, mint amennyi jelenleg van. Egy egyhektáros területen kialakítanak egy ligetes parkot és játszótér kialakítására is sor kerül.

Kiépül három olyan körforgalom az ingatlan területén belül, amely tehermentesíti majd a Baross utcát. Az egyik a Dechatlon áruháznál, a másik az Auchan áruház és az Ikea között, a harmadik pedig ott, ahol beérkezünk az autópálya felől az Auchanhoz.

Továbbá nem értek egyet azzal, amit a demonstráló hölgy mondott, miszerint Budaörs egyre kevésbé élhető, és előtérbe került a bevételi források hajhászása az élhető környezettel szemben.

Azt állítani, hogy Budaörs nem élhető település, az sajátságos álláspont, ha azt nézzük, hogy hányan keresnek ingatlant városunkban, és hogy milyen magasak lettek az ingatlanárak.

 Az egyensúlyt meg kell találni, viszont ahhoz, hogy fenntartsuk bevételekre is szükségünk van.”

 

foldnapjaalapitvany_auchan_kiallitas_varoshaza17 (5)

 

Előzmények, korábbi cikkeink a témával kapcsolatban: 

Bauhaus áruház épülhet Budaörsön – Fantomterv került nyilvánosságra

Közvilágítás, csatornázás, új áruház, lerágott csont – Közmeghallgatás volt Budaörsön

„Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés” – A budaörsi Bauhaus beruházásról

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.