Az MNB feljelenti az Indexet a “Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül” cikke miatt

A Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentést tesz az Index hírportál által szerdán megjelentetett Barátoknak osztja a pénzt az MNB ellenőrizetlenül című cikk “hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas” állításai miatt – közölte a jegybank honlapján.

 

A közlemény szerint az Index cikke ellenőrizetlen jegybanki költésekről ír, a valóság ezzel szemben az, hogy a jogszabályok által meghatározott keretek között az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását, emellett a jegybank felügyelőbizottsága mint folyamatos tulajdonosi ellenőrző szerv már ebben az évben is több alkalommal ellenőrizte az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiáját, az Értéktár programot, illetve a 2014. évi költségtervet.

Az MNB távlati célokat kitűző, stratégiai fontosságú feladatának tekinti társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjának megvalósítását, amelynek keretében kizárólag átlátható, a jogszabályoknak megfelelő, szigorúan értékelvű döntéseket hoz – közölték.

Az MNB független, önállóan gazdálkodó intézmény, amelynek tevékenységi kereteit a jegybankról szóló törvény határozza meg, így a jegybank – alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül – társadalmi felelősségvállalási programot valósíthat meg. A jegybank társadalmi felelősségvállalási, illetve értékmegőrző programjának végrehajtása az adófizetőknek és a költségvetésnek nem okoz kiadást. A jegybanktörvény alapján az MNB által kiszabott bírságbevételek (így például az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. jogsértő magatartása miatt kirótt 95 millió forint) a jegybanki működés fedezésére nem használhatók fel, az MNB ebből társadalmi célokat támogat – olvasható a honlapon.

Az MNB elítél minden olyan cselekményt, amely megkérdőjelezi a Magyar Nemzeti Bank hitelességét vagy törvényes működését és a vele szemben megnyilvánuló közbizalmat súlyosan veszélyezteti. Mindezek alapján a jegybank elindítja a büntetőfeljelentést az Index hírportál által megjelentetett cikk hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas állításai kapcsán – közölte a pénzintézet.

Az Index szerdán MNB-s informátorra hivatkozva írta, hogy a bank százmilliárdnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására.

A költségeket végső soron az adózók állják, a parlament pedig nem ellenőrizhet. Ahogy a jegybank más testületei sem – írta az Index.

Az Index idézi az jegybank felügyelőbizottságának jelentését, amely szerint az óriási keretösszeggel elindított ingatlanprogram mellett semmilyen stratégia nincs.

Az Index úgy tudja: a Nemzeti Bank 16/2014 (01.21) igazgatósági határozata egy, a bécsi Dorotheum aukciósház kínálatában szereplő 4 millió euró (1,25 milliárd forint) kikiáltási árú, Andrea Guarneri által készített antik hegedű megvásárlásáról szól, amelyet Lajkó Félix hegedűművész kapna használatra. Az igazgatósági határozat szól, egy Bruegel-festmény megvásárlása is szerepel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.