MSZP: vissza kell vonni a kényszernyugdíjazásról szóló döntést!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy azonnal vonja vissza a kényszernyugdíjazásról szóló döntést és rendezze megnyugtatóan az orvosok helyzetét.

 

Garai István Levente szocialista országgyűlési képviselő, aki egyébként orvos is, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a kényszernyugdíjazás az orvosok közt nagy arányban lévő Ratkó-generációt is érinti, “akik, ha kiesnek, az ország egészségügyi ellátása gyakorlatilag összeomlik”.

Kiemelte: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) belső felmérése azt mutatja, hogy minden második válaszadó – a kényszernyugdíjazással kapcsolatos kormányhatározat életbe lépése esetén – inkább külföldön próbálna szerencsét. Ezzel a képviselő szerint “az orvostársadalom világosan megadta a kormányzati teljesítmény szomorú diagnózisát: Orbánék egészségpolitikája az orvosok külföldre meneküléséhez vezet”.

Hozzátette, hogy az egyetemről kikerült szakemberek “Magyarország számára egészségtelenül nagy arányban” terveznek külföldön munkát vállalni, tavaly októberig ugyanis 912 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, s ezt a folyamatot még a bérrendezés sem lassította.

Éger István, a MOK elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, a kamara múlt csütörtök este szavazást indított a honlapján, hogy felmérje, az orvoskar miként vélekedik a kényszernyugdíjazásról és annak várható következményeiről. A megkérdezettek 77 százaléka azt felelte, nincs teljesen tisztában azzal, hogy a kormányhatározat végrehajtása milyen munka-, nyugdíj-, illetve adóügyi következményeket jelent számukra. A megkérdezettek jelentős többsége, 86 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a gyógyítás helyzetét rontani fogja a kormányhatározat végrehajtása – tette hozzá.

A MOK elnöke azt mondta: a kormányhatározat alól – ahogy a felsőoktatásnak – az egészségügyi ágazatnak is mentességet kell kapnia. Az eddig történtek a kamarát megerősítették abban, hogy a cél elérése érdekében fokozniuk kell aktivitásukat.

Erre reagálva Beneda Attila, az államtitkárság kabinetfőnöke a kormány honlapján közzétett videoüzenetében a kötelező nyugdíjazásról szóló kormányhatározat végrehajtásának folyamatában együttműködést, partneri viszony kért az ágazat szakmai és érdekvédelmi szervezeteitől.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.