Úrnapi virágszőnyeg Budaörsön

Budaörs, 2024. május 21. – Budaörsi infó) 2024. június 2-án vasárnap folytatódik a több mint kétszáz évvel ezelőtt kezdődött hagyomány, az úrnapi virágszőnyeg elkészítése Budaörsön. 

 

 

 „Lélek ajándékait mindenki azért kapja,
hogy használjon vele.”

Kattintsanak ide és nézzék meg a videónkat. 

 

 

Június 2-án lesz az Úrnapja.

Szentmisék: 7, 9, 11 és 19 órakor lesznek.

A 9 órai szentmisét követően a katolikus hívek körmenetben kísérik végig az Oltáriszentséget a virágszőnyegen, amelyet sok lelkes budaörsi nagy előkészülettel, sziromszedéssel, tervezéssel készít majd el a hajnali óráktól kezdve. A szomszédos német lakosságú falvakban (Budakeszi, Törökbálint) 1946-ig élt ez a gyakorlat.

A települések anno versengtek, kié a legszebb szőnyeg. Napjainkban Törökbálinton éled újjá a szokás, Budaörsön pedig folyamatosan – kissé átalakulva – élő hagyomány.

 

 

viragszonyeg2022 (55)

 

Legyünk büszkék rá!

Úrnapja ünnepét 1264-ben rendelte el IV. Orbán pápa, ez Szentháromság vasárnapja után az első olyan ünnep, amely nem konkrét bibliai eseményt jelenít meg, mint a húsvéti vagy a karácsonyi ünnepkör, hanem egy úgynevezett „hittitkot”.

A Krisztus testét és vérét jelképező oltáriszentség titkát megjelenítő ünnepet eredetileg a pünkösdöt követő vasárnap utáni csütörtökön ünnepelték, a II. vatikáni zsinat óta – azokban az országokban, ahol nem munkaszüneti nap – vasárnap is meg lehet tartani. Így a Vatikánban például csütörtökön, míg Olaszország többi részén vasárnap ünneplik.

Úrnapja manapság a virágszőnyegekről, a falusi virágsátrakról és a körmenetről ismert, utóbbi szokás a XV. századtól terjedt el. A körmenetek a lakott területeket járták végig, szimbolizálva, hogy Jézus jelen van a falvakban, városokban egyaránt.

 

 

viragszonyeg2022 (37)

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.