OH: két újabb felület segíti a pályaválasztás előtt álló hallgatók és frissdiplomások tájékozódását

Két újabb felület segíti a pályaválasztás előtt állók, a hallgatók és a frissdiplomások tájékozódását – közölte az Oktatási Hivatal (OH) a honlapján.

 

A diplomantul.hu portálon 2020 januárjától elérhetővé vált a diplomás-pályakövetési rendszer frissdiplomás és aktív hallgatói kutatás modulja. A két online keresőfelület célja, hogy az érdeklődők átfogó képet kapjanak felsőoktatási tanulmányaik és munkaerőpiaci lehetőségeik összefüggéseiről.

A két kutatás keretében 2010 óta gyűjtenek adatokat a hallgatók és végzettek képzési, munkaerőpiaci helyzetéről: a frissdiplomásprogram esetében a 2011-től 2018-ig terjedő időszak adatfelvételeinek eredményei, az aktív hallgatói kutatás modul esetében pedig a 2012-es, a 2014-es, a 2016-os és a 2018-as év adatfelvételeinek eredményei jelennek meg. Ezek a modulok nem tényadatok, hanem egy online, évente ismétlődő, kérdőíves megkeresésre adott válaszok összegzését tartalmazzák.

A frissdiplomásokkal kapcsolatban a felület segítségével tájékozódni lehet jelenlegi munkájuk státuszáról, megtudható, hogyan jutottak első munkájukhoz, milyen mértékben tudják hasznosítani munkájukban a képzés során szerzett tudást és képességeket, és mennyire elégedettek a jelenlegi munkájukkal. Kiderül továbbá, milyen arányban dolgoztak az abszolutóriumuk idején, s ha végzettség nélkül léptek ki a munkaerőpiacra, érezték-e a diploma hiányát.

A feldolgozott időszakban aktív hallgatókkal kapcsolatban olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők, mint hogy dolgoztak-e tanulmányaik alatt, folytattak-e képzésükkel párhuzamosan egyéb tanulmányokat, tanultak-e külföldön vagy tervezik-e, hogy külföldön tanuljanak, s mi motiválta őket abban, hogy egy adott képzési területet válasszanak.  mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.