Ötmillió forintra büntette a kormányhivatal a Budaörsi Egészségügyi Központot

(Budaörs, 2020. január 21. – Budaörsi Infó) A helyi Fidesz szerint „Budaörs város vezetése magára hagyta azt a 12 beteget, akik az egészségügyi központban kaptak fertőzést szemműtét közben” – hangzott el vasárnapi sajtótájékoztatójukon (amelyről a Budaörsi Infó is hírt adott a Wittinghoff Tamás polgármester reagálását is tartalmazó cikkében). Az önkormányzat ezzel szemben, amely se nem fenntartója, se nem megbízója az egynapos sebészetnek, nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy kiket érintett a sajnálatos eset – többek között erről szólt a válaszul szerkesztőségünknek megküldött közleményük. Most pedig a fővárosi kormányhivatal büntetőfeljelentést tett a Budaörsi Egészségügyi Központban decemberben végzett szürkehályog-műtétek utáni fertőzések miatt.

 

 

A Budapest Főváros Kormányhivatala mai közleményében azt írta, hogy a vizsgálat szerint a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása okozta.

A megállapított hiányosságok miatt a kormányhivatal ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki – tették hozzá.

Czuczor Gergelynek, a városi Fidesz-csoport elnökének vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzott: karácsony előtt tizenkét ember szenvedett súlyos fertőzést a magánkézben lévő Budaörsi Egészségügyi Központban szemműtét közben. Az érintetteken emiatt további szemműtéteket kellett végrehajtani a Szent János Kórházban, ahol több betegnek is jelezték, hogy valószínűleg maradandó károsodást fog elszenvedni.

 


Olvashatták a Budaörsi Infón, hogy az Index január 6-ai cikke szerint is nagyon komoly következményei is vannak/lehetnek az esetnek. A cikk egyes állításait azonban a Budaörsi Egészségügyi Központ cáfolta, illetve pontosítással élt.

Az Egészségügyi Központ kiemelte a fent említett pontosításában, hogy a panaszok megjelenésekor intézményük mind a 22 operált személlyel haladéktalanul kapcsolatba lépett (ezt követően pedig az azonos napon, de másik műtőben műtött páciensekkel is, továbbá a szomszédos napokon operáltakkal is).

“Tünetek összesen 12 betegnél jelentkeztek, őket kellett behívni az egynapos sebészet háttérintézményeként szolgáló János Kórházba. Közülük egy beteget saját kérésére máshol láttak el. A szövődmények tehát összesen 12 személyt érintenek.

A Budaörsi Infónak a Budaörsi Egészségügyi Központ azt is megírta, hogy a történtekért az első pillanattól fogva vállalta a felelősséget. A Szent János Kórház a budaörsi egynapos sebészet mint elsődleges ellátóhely kötelező háttérintézménye. Az ellátás teljes folyamata során mindkét intézmény szabályszerűen járt el.

A budaörsi operációkat végző orvos főállásban a Szent János Kórház szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa, az ellátás tehát az ő személyén keresztül is folytonos (a reoperációkat is ő végezte).

Budaörsi Egészségügyi Központ a történtekért elnézést kért, személyesen és a nyilvánosságon keresztül is kifejezte együttérzését az érintett betegekkel és családokkal, részt vesz a betegek rehabilitációjában, és együttműködik a hatóságokkal.


 

A helyi Fidesz vádjaira a budaörsi Önkormányzat sajtóközleményben reagált, amelyben többek között ezt írta:

Az önkormányzatnak nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy kiket érintett a sajnálatos eset, amit a helyi Fidesznek is pontosan tudnia kellett, amikor ezt firtatta egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Az egynapos sebészet munkatársai viszont, amint kiderült a fertőzés, azonnal felvették a betegekkel a kapcsolatot. Az érintettek a budaörsi szemészet szakmai háttérintézményében, a Szent János Kórházban ugyanazon főorvos felügyelete mellett, aki Budaörsön műtötte őket, megkapták a szükséges ellátásokat. Így nem felel meg a valóságnak, hogy nem törődött velük senki.

Fontos továbbá, hogy az egynapos sebészet – szemben az alapellátással és a járóbeteg szakellátással – nem önkormányzati feladat, így ezt a Kft. nem az önkormányzat megbízásából, hanem külön hatósági engedély alapján, az ÁNTSZ felügyelete mellett végzi. Az egynapos sebészettel kapcsolatban tehát, ahol a fertőzés történt, az önkormányzat felelőssége nem vethető fel.

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

A budaörsi Fidesz a városvezetést vádolja a fertőzéses esetek okán – Wittinghoff Tamás szerint Czuczor Gergely valótlant állít

Komoly következményei vannak a fertőzéses eseteknek az Index cikke szerint – A Budaörsi Egészségügyi Központ reagálása

A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér – Tizenkét beteg szorult kórházi ellátásra műtéti szövődmény miatt

Budaörs Önkormányzata: Betegek problémáiból igyekszik politikai tőkét kovácsolni a budaörsi Fidesz

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.