Budaörs Önkormányzata: Betegek problémáiból igyekszik politikai tőkét kovácsolni a budaörsi Fidesz

(Budaörs, 2020. január 20. – Budaörsi Infó) A helyi Fidesz szerint „Budaörs város vezetése magára hagyta azt a 12 beteget, akik az egészségügyi központban kaptak fertőzést szemműtét közben” – hangzott el vasárnapi sajtótájékoztatójukon (amelyről a Budaörsi Infó is hírt adott a Wittinghoff Tamás polgármester reagálását is tartalmazó cikkében). Az önkormányzat ezzel szemben, amely se nem fenntartója, se nem megbízója az egynapos sebészetnek, nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy kiket érintett a sajnálatos eset – többek között erről szól a szerkesztőségünknek megküldött közleményük.

 

 

A Budaörsi Önkormányzat közleménye

Az önkormányzatnak nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy személy szerint kiket érintett a Budaörsi Egészségügyi központ szemészeti részlegén történt fertőzés, így teljes hozzá nem értésről tesz tanúbizonyságot, aki azt kéri számon, hogy miért „hagyta magukra” a betegeket az önkormányzat, amely se nem fenntartója, se nem megbízója az egynapos sebészetnek.

Aki vett már részt kórházi ellátásban, pontosan tudja, hogy a betegek adatait – beleértve a nevüket és elérhetőségeiket is – , senkinek nem adhatják ki az egészségügyi intézmények, így az önkormányzatnak sem. Ezért érthetetlen, hogy a Fidesz szerint „Budaörs város vezetése magára hagyta azt a 12 beteget, akik az egészségügyi központban kaptak fertőzést szemműtét közben”.

Az önkormányzatnak nincs és nem is lehet tudomása arról, hogy kiket érintett a sajnálatos eset, amit a helyi Fidesznek is pontosan tudnia kellett, amikor ezt firtatta egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Az egynapos sebészet munkatársai viszont, amint kiderült a fertőzés, azonnal felvették a betegekkel a kapcsolatot. Az érintettek a budaörsi szemészet szakmai háttérintézményében, a Szent János Kórházban ugyanazon főorvos felügyelete mellett, aki Budaörsön műtötte őket, megkapták a szükséges ellátásokat. Így nem felel meg a valóságnak, hogy nem törődött velük senki.

A sajtóban felmerült híresztelésekkel szemben a budaörsi szakrendelőt működtető cég, a Jump Consulting Kft. nemhogy pályázat nélkül, de közbeszerzési eljárás keretében nyerte el az Egészségügyi Központ működtetését, amelynek dokumentumai a város honlapján évek óta megtalálhatók. A Kft. vezetőjéhez vagy tulajdonosához pedig semmiféle rokoni szál nem fűzi a polgármestert.

Fontos továbbá, hogy az egynapos sebészet – szemben az alapellátással és a járóbeteg szakellátással – nem önkormányzati feladat, így ezt a Kft. nem az önkormányzat megbízásából, hanem külön hatósági engedély alapján, az ÁNTSZ felügyelete mellett végzi. Az egynapos sebészettel kapcsolatban tehát, ahol a fertőzés történt, az önkormányzat felelőssége nem vethető fel.

A szürkehályog-műtétek rutinbeavatkozásnak számítanak, 2019-ben ezer ilyet hajtottak végre Budaörsön, kiemelkedő betegbiztonsági mutatók mellett. Tízezer betegből ugyanis mindössze kettőnek – az ellátásban részesülők 0,02 százalékának ­– volt szüksége kórházi háttér igénybevételére az elmúlt években.

A hazug és félrevezető állítások valóságtartalmáról könnyen meggyőződhettek volna azon szerkesztőségek, amelyek kritikátlanul lehozták a Fidesz-sajtótájékoztatón elhangzottakat, ha betartják az újságíró szakma legalapvetőbb elvárását és megkérdezik a másik felet is.

Budaörs Város Önkormányzata természetesen mélyen együttérez a fertőzést szenvedett betegekkel, különösen azokkal, akiknek maradandó károsodásuk származott az eset miatt. Az egynapos sebészettől és háttérintézményétől az önkormányzat továbbra is elvárja, hogy mindent kövessenek el a betegek gyógyulása, illetve kártalanításuk érdekében.

Ennél többet azonban az önkormányzat nem tud tenni, és sajnálatát fejezi ki, hogy a helyi Fidesz politikai ügyet igyekszik generálni a beteg emberek problémáiból.

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

A budaörsi Fidesz a városvezetést vádolja a fertőzéses esetek okán – Wittinghoff Tamás szerint Czuczor Gergely valótlant állít

Komoly következményei vannak a fertőzéses eseteknek az Index cikke szerint – A Budaörsi Egészségügyi Központ reagálása

A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér – Tizenkét beteg szorult kórházi ellátásra műtéti szövődmény miatt

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.