Az Egyesült Államokban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást

Az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást – jelentette kedden az amerikai média kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

 

A páciens egy harmincas éveiben járó amerikai férfi, aki a múlt héten, még az egyes amerikai repülőtereken bevezetett ellenőrzés előtt érkezett vissza a kínai Vuhan városából, ahol a járványszerű megbetegedés kitört.

A beteg nevét nem hozták nyilvánosságra, annyit tudni, hogy a washingtoni Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt pénteken közölte, hogy New York és San Francisco város repülőterein – amelyeket közvetlen repülőjáratok kötnek össze Vuhannal – megkezdték a kínai nagyvárosból érkezők alapos vizsgálatát, Los Angelesben pedig e héten kezdődött meg a Kínából érkező utasok egészségügyi szűrése. Mindehhez a CDC száz főből álló orvoscsoportot állított munkába a repülőtereken.

A CDC tisztségviselői kedden este bejelentették, hogy az utasok egészségügyi vizsgálatát kiterjesztik a chicagói és az atlantai légikikötőkre is. A szakemberek újságíróknak elmondták: a múlt péntek óta több mint 1200, az Egyesült Államokba érkező utast vizsgáltak meg, de az új típusú tüdőgyulladásra utaló tüneteket egyiküknél sem azonosítottak.

Az amerikai egészségügyi hatóságok közlése szerint a koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okoznak, hét ismert altípusuk van. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, ám a mostani megbetegedések esetében nem ezek valamelyikéről van szó. Az új vírus “viselkedését” és az általa okozott tüneteket egyelőre vizsgálják. A szakemberek feltételezése szerint a betegség cseppfertőzéssel terjed.

Az amerikai sajtó kedden részletesen beszámolt arról, hogy Hongkong, Japán, Dél-Korea és Thaiföld után Tajvanon is megjelent a betegség.

A The Washington Post című amerikai lap információi szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

 

 

 

Továbbterjedt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínában

 

(MTI) – Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.

Li Pin, a bizottság igazgató-helyettese a hivatal pekingi sajtótájékoztatóján elmondta: a betegség halálos áldozatainak száma kilencre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak kedden 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, így az összes beteg száma 440-re emelkedett.

A betegekkel közeli kapcsolatba került emberek száma 2197, közülük 1394 áll jelenleg is orvosi megfigyelés alatt, míg a többieket már hazaengedték.

Li hangsúlyozta: bár a vírus terjedésének pontos útvonalát egyelőre nem sikerült tisztázni, fennáll a veszélye a mutációnak, ami a járvány terjedésének gyorsulásához vezethet. Az igazgatóhelyettes mindazonáltal aláhúzta: biztosak abban, hogy le tudják küzdeni a járványt.

Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője kérdésre válaszolva elmondta: nem tudnak szuperfertőző – vagyis a vírust egyszerre több embernek tovább adni képes – betegről. A vezető azt is közölte: a fiatalok és különösképpen a gyermekek nem mutatkoznak érzékenynek a vírusra.

A Kínai Tudományos Akadémia, a hadsereg, valamint a sanghaji Pasteur Intézet szakértőinek közös kutatása arra világított rá, hogy az atípusos tüdőgyulladáshoz (Sars) hasonlóan denevérek lehetnek az új koronavírus (2019-nCov) természetes gazdaszervezetei. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt a közvetítő a denevérek és az emberek között – derül ki a kutatók által kedden kiadott sajtóközleményből. A kutatási eredmények szerint az új koronavírus gyengébb ugyan a 17 évvel ezelőtt Kínában tomboló Sarsnál, de így is “súlyosan fertőző”.

Különös aggodalomra ad okot, hogy a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén a mozgó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak. Ezalatt várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön. Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak.

A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.