Módosul a helyi építési szabályzat

(Budaörs, 2016. december 22. – Budaörsi Infó) Több ponton is módosul a Budaörs helyi építési szabályzata, amelynek megkezdődött a véleményezési eljárása. Javaslataikat, véleményeiket 2017. január 23-áig várja a Főépítészi Iroda.

 

 

Tájékoztató

Budaörs Egyes Területeire vonatkozó helyi építési szabályzatáról szóló 24/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelettel jóváhagyott Helyi Építési Szabályzat (BHÉSZ) eseti módosítása

– VÉLEMÉNYEZÉSI SZAKASZ –

 

Tisztelt Budaörsiek! Tisztelt Telektulajdonosok!

A Budaörs Egyes Területeire vonatkozó 24/2014.(IX.29.) önkormányzati rendelettel jóváhagyott Helyi Építési Szabályzat (továbbiakban: BHÉSZ) és annak 1. sz. mellékletét képező Szabályozási terv (továbbiakban: BSZT) eseti módosítása vált szükségessé (továbbiakban: eseti módosítás) a gyakorlati alkalmazás során felmerült esetek és a magasabb szintű jogszabályváltozások vonatkozásában.

 

Településszerkezeti tervet és Szabályozási tervet érintő változások:

Az alábbi esetekben szükségessé vált olyan jelentősebb területi vonatkozású változtatásokra, melyek jellemzően a településszerkezeti tervet is érintik (lásd.: Alátámasztó dokumentáció Komlpex módosítások munkarésze):

–  a Baross utca É-i részén a Komáromi és a Bretzfeld utcai szakaszán a túlzó szabályozás felülvizsgálata vált szükségessé, mert annak végrehajtása megkérdőjelezhető és túlzott anyagi terhet róna az Önkormányzatra.

– Bitep portaépület beépítési kereteinek meghatározása szükséges, hogy az Országos hírnevű nyugati Ipari parknál méltó fogadóépület épülhessen.

– Törökbálint–Budaörs közigazgatási határ módosítás.

– Kaktusz utca D-i részén található ingatlanok vonatkozásában a hatályos településrendezési eszközökben szereplő ellenmondások feloldása.

– Tétényi-Fennsík vízellátás nyomásfokozó gépház építéséhez terület biztosítása.

– A szervizút Auchan és Kaktusz utcai közötti szakaszának távlati gyűjtőút elemként való feltüntetése a TSZT-n, mert bár a szabályozási tervben szerepel a területbiztosításaként a telek nem beépíthető része jelölés, viszont a TSZT-n nem szerepel hosszú távú úthálózati elemként.

– BTG Dózsa György utcai telephelye és környezetének rendezése, mert a jelenleg meghatározott övezet nem vonatkoztatható az ingatlanra.

 

Övezethatár módosítások témakörben kisebb korrekciók, módosítások lettek elvégezve a BSZT-n, melyek közvetve, vagy közvetlenül érintik a BSZT övezeti rendszert.

A hatályos BSZT közterületi rendszerét számos esetben felül kellett vizsgálni, részben annak pontatlansága, de még nagyobb részben a gyakorlati alkalmazás során bekövetkezett (pl.: egyeztetések, részletes tervek megléte stb.) változások miatti aktualizálások vonatkozásában.

A fentiekben említetteken felül szükségessé vált számos esetben grafikus elemek pontosítására, hibajavítására is.

 

BHÉSZ előírásait érintő jelentősebb koncepcionális változtatások:

Az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak az építtetői igények, melyek a jelenlegi szabályozók túlzó gátjai, ezért a kertvárosias lakóterületek vonatkozásában meghatározott homlokzatmagasság és az épület legmagasabb pontja értékeinek felülvizsgálata, valamint az épület megengedett legnagyobb bruttó alapterület értékeinek felülvizsgálata, korrigálása vált szükségessé.

A jelenleg hatályos előírások nem egyértelműen szabályozzák a kialakítható épületszint számainak kérdéskörét, ezért ezen előírások felülvizsgálata és korrigálása vált szükségessé, kiemelt tekintettel a kertvárosias lakóterületek (síkvidéki-hegyvidéki) építési övezetek vonatkozásában.

A Város területén számos esetben beigazolódott, hogy a kialakítható rendeltetési egységek száma túlzott mértékben megterhelő beruházásokat eredményezhet, ezért az egyes építési övezetekben / övezetekben kialakítható rendeltetési egységek számának felülvizsgálata és a túlzó, jelentős és indokolatlan intenzitás növekedést megengedő értékek mérséklése szükséges, kiemelt tekintettel a Város intézményi kapacitástartalékaira a kialakítható lakásrendeltetések vonatkozásában;

Általánosan szükségesé vált a kertes mezőgazdasági kertes területekre vonatkozó előírások felülvizsgálatára a magasabb szintű jogszabályváltozások miatt.

A magasabb szintű jogszabályváltozások miatt a nem zavaró hatású kézműipari tevékenységek végzése nem megengedett, ezért ezen tevékenység lehetővé tétele, jellemzően a lakó és a központi területeken.

A magánutakra vonatkozó hatályos előírások túlzóak, ezért azok teljes körű felülvizsgálata vált szükségessé.

Az építési helyen kívüli bővítési lehetőségekre vonatkozó előírások sok esetben nem eredményeznek előnyös bővítéseket, ezért az előírás újragondolása szükséges.

 

A BHÉSZ eseti módosítása a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (továbbiakban: TRE KODEX) 36.§-a alapján teljes eljárással történik, melynek véleményezési szakasza a 376/2015. (XII.16.) ökt. sz. testületi döntés alapján 2015. decemberben az államigazgatási szervek, a partnerek (külön helyi rendelet alapján) és az egyéb véleményezésben résztvevő szervek hivatalos megkeresésével elindult.

 

A szabályozási terv és helyi építési szabályzat tervezetének komplett dokumentációját 30 napra, 2016. december 22. és 2017. január 23. között közzé tesszük a város honlapján www.budaors.hu („településrendezési tervek módosítása” fül alatt). A tervet papír alapon is megtekinthetik a hivatal nyitvatartási és ügyfélfogadási idejében az Ügyfélszolgálati Irodán. Valamint a tervvel kapcsolatban szakmai egyeztetésre, személyes tájékozódásra is lehetőséget biztosítunk a Hivatal Főépítészi Irodáján, ügyfélfogadási időben. A terv lakossági véleményezése céljából lakossági fórumot fogunk tartani tartunk 2017. január folyamán, melyet külön fogunk meghirdetni.

A partnerségről szóló határozat alapján a lakosoknak indoklással alátámasztott, írásos vélemény-nyilvánításra a közzétételtől számítva 30 nap áll rendelkezésre.

Számítunk szíves közreműködésükre a terv véleményezésében, várjuk javaslataikat, észrevételeiket. Javaslataikat a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda részére postai úton (2040 Budaörs, Szabadság út 134.) vagy a foepitesz@budaors.hu email címre 2017. január 23-ig kérjük megküldeni.

Kérjük, hogy a továbbiakban is kísérjék figyelemmel a tárgyban megjelenő tájékoztatásainkat. A város honlapján szintén folyamatosan közzétesszük az új információkat.

Budaörs, 2016. december 21.

 

A DOKUMENTÁCIÓ ELÉRHETŐ ITT

 

(Forrás: budaors.hu)

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.