Bűnmegelőzési tanácsok a téli szünidőre

Iskolásként sok minden jó és szép dolog jut eszünkbe, amikor a téli szünidőre gondolunk. De vajon belegondolunk-e a ránk leselkedő veszélyekre és a bekövetkezhető balesetekre? Fontos, hogy a gyermekek, fiatalok is tisztában legyenek egy-két hasznos információval, hogy a téli szünidő a kellemes élmények miatt legyen felejthetetlen!

 

 

Ha a szünidő alatt a gyermek egyedül marad otthon, akkor is legyen elővigyázatos és ne engedjen be idegeneket a lakásba, bármilyen indoka is legyen arra, hogy be szeretne jutni!

A karácsonyi ünnepek fontos kellékei minden családban a gyertyák, csillagszórók, de ezeket csak a szülők felügyelete alatt gyújtsák meg a fiatalok, mert súlyos következményekkel járhat helytelen használatuk!

A szünidőben a barátokkal közösen szervezett programok (kirándulás, mozi, színház stb.) tekintetében legyenek figyelemmel arra, hogy a téli időszámítás miatt hamarabb sötétedik, ezért lehetőség szerint erre tekintettel szervezzék meg a programokat és utána a hazafelé vezető utat! A szülők tudjanak arról, hogy hova mennek és kb. mikorra kell hazaérkeznie a gyermekeknek!

Karácsonykor szeretjük meglepni a szeretteinket ajándékokkal, de ezek megvásárlásakor a nagy tömegben megbújó és nagy rutinnal rendelkező zsebtolvajokra próbáljanak figyelni és ne adjanak nekik esélyt, hogy a megtakarított pénzükből ők lepjék meg a szeretteiket! A pénzt vagy a bankkártyát – ha rendelkeznek ilyennel – tegyék olyan helyre, ahol nem tudnak könnyen hozzáférni!

Szilveszter idején a pirotechnikai eszközöket (petárdák, tűzijátékok) csak a rendeltetésüknek megfelelően használják, betartva a jogszabályok által előírt idő és helybeli korlátokat, ezáltal elkerülve a maradandó sérüléseket okozható baleseteket! Valamennyi pirotechnikai eszközhöz tartozik használati útmutató amit, mivel fokozottan veszélyes eszközökről van szó, EL KELL OLVASNI! Az internetes oldalakon vélemények és részletes tájékoztató található az egyes petárdák, tűzijátékok használatáról, ezeket érdemes a vásárlás előtt átböngészni. Ne petárdázzanak, illetve tűzijátékozzanak egyedül, hiszen ha baj történik, nem tudnak kihez segítségért fordulni! Mindig legyen jelen legalább egy felnőtt! Ha valaki megsérül, vagy bármi baj történik, azonnal hívják a 112 ingyenesen hívható telefonszámot!

Az ünnepek ideje alatt kifejezetten nem ajánlott az alkoholfogyasztás, mert a fiatalkorúak esetében is a legtöbb diszkóbaleset ennek számlájára írható. Emellett könnyebben válhatnak az alkohol befolyása alatt bűncselekmény áldozatává (kirabolják, tettleg bántalmazzák) vagy még rosszabb esetben elkövetőjévé (garázda magatartás, testi sértés).

 

Jó tudni, hogy nem csak az tartozik felelősséggel az elkövetett cselekményért, aki azt teszi, hanem az is büntetésben részesül, aki a bűncselekmény elkövetéséhez valamilyen módon segítséget nyújtott.

 

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válna a gyermek, szüleivel együtt értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon!

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.