A „Látni és Látszani Plusz” kampány még mindig tart

Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos – esős, havas – időjárás a jellemző és ilyenkor a közlekedés legfőbb szinterein, az utakon az időjárási viszonyok nem teremtenek optimális feltételeket. Ebben az időszakban a járművezetők egyik fontos felelőssége, hogy a járművek felkészítéséről gondoskodjanak. Emellett a másik fontos dolog, hogy a járművezetők nem fordítanak kellő figyelmet saját látásuk fontosságára, pedig a biztonságos közlekedés alapfeltétele a külső információk megszerzése, ezen információk alapján hozott döntés meghozatala, ezáltal a külső körülményekre való megfelelő reagálás.

 

 

Az országos kampány keretében 2016. december 10-éig az akcióhoz csatlakozott szervizekben ingyenesen ellenőriztethetik járműveiket és a regisztrált optikai szaküzletekben pedig díjmentes látásellenőrzéssel várják a járművezetőket.

A programhoz csatlakozott szakszerviz térítésmentesen vizsgálja át a gépjárműveken az alábbiakat:

– lámpák, fényvisszaverő elemek működése, a lámpatestek állapota, rögzítettsége,

– fénytestek esztétikai állapotát,

– hűtőfolyadék, fékfolyadék, olajszint mérését,

– szélvédő üveg minőségét,

– ablaktörlő lapátok állapotát,

– fényvisszaverő mellény meglétét,

– pótkerék, defektjavító berendezés meglétét, állapotát,

– gumiabroncsok állapotát.

 

A vizsgálatra mind magánszemélyek, mind cégek jelentkezhetnek gépjárműveikkel: a személy- és a tehergépkocsikra, valamint a motorkerékpárokra is vonatkozik a kezdeményezés.

A vizsgálatokon megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített igazolólapot adnak át, amely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályban előírtaknak.

 

A látásellenőrzés keretében a kezdeményezéshez kapcsolódó optikus szakember megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítéséhez.

 

A „Látni és Látszani Plusz” kampánnyal kapcsolatban egy célirányos honlap is üzemel a www.latnieslatszani.hu. A honlapon megtalálhatóak a kampánnyal kapcsolatos információk, a csatlakozott szervizek, optikusok elérhetőségei. Ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy látogassa meg a weboldalt, éljen a felajánlott lehetőségekkel, és nem utolsó sorban vegye figyelembe a közelgő időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.