Ma van az eltűnt gyermekek világnapja

„A gyerekek olyanok, mint a madarak, szükségük van fészekre, hogy repülni tanuljanak.” Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon.

 

 

Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban, a gyermekek védelme érdekében, valamint a felkutatásuk céljából új módszerek alkalmazását kezdték meg.

A magyar hagyomány szerint az eltűnt gyermekek világnapjával egyidejűleg 2011 óta tartják meg hazánkban az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű civil kezdeményezést, mely idén május 29-ére esik.

A világnap céljaként jelölték meg a figyelemfelhívást az eltűnt és bántalmazott gyermekekre, valamint a megelőzés, illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára.

 

Az eltűnések lehetséges okai:

– kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
– kalandvágy (felnőttként történő viselkedés, szórakozás, tiltott dolgok kipróbálása)
– érzelmi trauma
– veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel
– félelem pl.: bizonyítvány osztásnál nem mer hazamenni, mert fél a szülő reakciójától
– családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör
– gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények nem vagy nehezen történő elfogadása
– bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem, emberölés szexuális cselekmények)

 

Sajnos minden évben jellemző, hogy nagy számban tűnnek el gyermekek a megyében található lakásotthonokból, akik sokszor csak kalandvágyból, vagy éppen családjuk után kutatva távoznak ismeretlen helyre. A rokonok ilyen esetekben sok esetben megnehezítik a hatóság munkáját azzal, hogy bújtatják, rejtegetik a megszökött gyermeket. Jellemzően azonban céltalanul csavarognak hasonló társaikkal, barátnak képzelt kortársaikkal.

Rosszabb esetben megismerkedhetnek olyan felnőttel, aki kihasználja sebezhetőségüket, mivel ezen gyermekek szeretetéhsége a legnagyobb befolyásoló tényező, így az őket kihasználó személy egyetlen kedves szava befolyással bírhat. Ennek következményeként sokkal könnyebben válhatnak gyermekprostitúció illetve más bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.

Bizonyított azon tény, hogy a nevelőotthonokból elszökött fiatal lányokat sokszor prostitúciós tevékenység folytatása során állítják elő a rendőrkollégák.

Ezt az életmódot, életvitelt a legritkább esetben választják önként. Elmondható, hogy a háttérben mindig megbújik az erőszak, az érzelmi manipuláltság, elhagyatottság és a társadalmilag elfogadott irányba terelés hiánya.
Szerencsére családból nagyon kevés számban történik eltűnés. A családi kötelékből történő eltűnések fő okaként a szegénység, a kilátástalanság jelölhető meg, de sajnos teret kap a családon belüli bántalmazás is. Az eltűnés okaként itt is megjelenik a kalandvágy.

Tapasztalataink szerint az eltűnt gyermekek többsége rövid idő elteltével előkerül. Főleg a gyermekotthonokból elszökött gyerekek esetében jellemző az, hogy még aznap, illetve pár napon belül megtalálásra kerülnek. Vannak azonban olyan esetek is, ahol hetekig/hónapokig nincs információ a gyermekek hollétéről, annak ellenére, hogy minden lehetséges intézkedés megtörtént a felkutatásuk érdekében.

 
Mi a teendőnk, ha gyermekünk eltűnt?

A stabil családon belüli érzelmi háttér biztosítása életbevágó. Kiemelkedően fontos hogy gyermekünk előtt követendő példaként jelenjünk meg saját életünkkel, helyes értékrendet közvetítsünk, szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk gyermekünk felé. Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is!

– érdemes az eltűnt gyermek kapcsolatrendszerének feltérképezése, a vele szorosabb kapcsolatban álló barátok, személyek felkeresése,
– a közösségi oldalakon kifejezetten eltűnt személyek felkutatására létrehozott oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására hozhatjuk az eltűnést, valamint gyermekünk ismerőseit is riaszthatjuk!
– fel kell keresni azon helyeket, melyeket tudomásunk szerint gyermekünk szabadidejében szívesen látogat!
– a Rendőrség értesítése és hatékony közreműködés a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében!
– segítségért fordulhatunk a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz!

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek feltalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni!
Amennyiben eltűnt vagy megszökött a gyermekük, ne felejtse minden esetben értesíteni a Rendőrséget, hogy minél hamarabb újra biztonságban lehessen!

 

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket a helyi rendőrkapitányságokon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.