70 évig őrizte titkát egy auschwitzi bögre

Hetven évvel az auschwitzi haláltábor felszabadítása után meglepő dologra bukkantak a helyi emlékmúzeum munkatársai egy közönséges zománcozott bögrében.

 

Dupla fenekű bögrére, abban pedig egy aranygyűrűre és egy nyakláncra bukkantak a múzeum gyűjteményében. A titokra akkor jöttek rá, amikor egy zománcozott konyhai készlet karbantartását végezték. A készlet darabjai ahhoz a mintegy 12 ezer pohárhoz, kancsóhoz, tányérhoz és vízforralóhoz tartoznak, amelyeket a nácik a deportált emberek elkobzott poggyászaiban találtak meg – írja a BBC.

„Nagyon jól volt elrejtve, de az idő múlásával az anyag fokozatosan elöregedett, és a második fenék levált a bögre aljáról” – magyarázza Hanna Kubik, az emlékgyűjteményt gondozó egyik múzeumi munkatárs a kincseket rejtő közönséges ivóalkalmatosságról.

A női nyaklánc és a gyűrű egy darab vászonba is be volt csomagolva. Az aranyékszerek a jelzéseik szerint 1921-1931 között készültek Lengyelországban. A múzeum kurátorai szerint annak lehetősége, hogy a tulajdonost is beazonosítsák, nagyon kicsi.

Több mint 70 évvel a haláltábor felszabadítása után még mindig találnak elrejtett személyes tárgyakat, értékeket a múzeum gyűjteményében.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum igazgatója, Piotr M. A. Cywiński elmondta, hogy mivel a deportált családok csak egy kis kézicsomagot vihettek magukkal, így a nácik azt hihették, hogy ezek lefoglalásával minden értéket könnyedén elvettek az emberektől, akik bedőlvén a hazugságoknak és nem sejtve sorsukat, nem is nagyon rejtegettek semmit. Többek közt a most felfedezett bögre a bizonyíték arra, hogy nem volt igazuk.

„Ez egyrészt bizonyítja, az áldozatok tudták, hogy kifosztják őket, másrészt a családokban folyamatosan élhetett a halvány reménysugár, hogy ezekre a tárgyakra még szükségük lehet az életben” – mondta az igazgató.

 

(Forrás: nol.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.