Rio 2016 – A német szövetség is lobbizik a magyar tollaslabdázó szabadkártyájáért

A német szövetség is lobbizik azért, hogy a tollaslabdázó Sárosi Laura szabadkártyához jusson a riói olimpián, mivel a magyar játékos rendkívül sportszerű cselekedettel segítette német ellenfelét a múlt heti Európa-bajnokságon. Vereségével viszont hátrébb csúszott a világranglistán.

 

A franciaországi La Roche sur Yon-ban rendezett kontinensviadal második körében a riói kvótáért harcoló magyar játékos 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így Sárosi könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést és ezzel nagy lépést tett volna a kvótaszerzés felé. Csorba József, a magyar szövetség elnökének beszámolója szerint azonban Sárosi alig egy másodperc alatt döntött, és odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt.

“A német szövetség fair play-díjra fogja javasolni Laurát, s mindent bevet, hogy szabadkártyát kapjon az olimpiára” – nyilatkozta Csorba József az MTI-nek. Hozzátette, a vereség miatt Sárosi Laura ki fog csúszni a kvótát jelentő helyekről a riói indulásról döntő, csütörtökön záruló világranglistán.

A sportvezető kifejtette, a kiemelkedő cselekedet duplán Sárosi ellen szólt: egyrészt lehetőséget biztosított ellenfelének, hogy megfordítsa a hosszúra nyúlt, magas színvonalú mérkőzést, ami aztán be is következett. Másrészt a Sárosi Laurát üldöző észt versenyző, Kati Tolmoff a mérkőzést követően legyőzte az ötödikként rangsorolt német Olga Konont, aki Schnaase sikerével elvesztette esélyét arra, hogy megelőzze honfitársát, s ezzel kvótát érő helyre kerüljön. Ezért, mint Csorba József fogalmazott, “kevésbé motiváltan” lépett pályára az észt ellen, aki megnyerte a találkozót, így Sárosi Laura elé fog kerülni a csütörtöki rangsorban.

“Mi nagyon örülünk neki, hogy Laura így döntött. Ezzel egyrészt bebizonyította, hogy milyen nagyszerű sportember, másrészt ráirányította a sportágunkra a figyelmet” – hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette, Sárosi az első szabadkártyát érő helyen fog állni a csütörtöki világranglistán, márpedig tudomása szerint a nemzetközi szövetség három szabadkártya odaítéléséről dönt május második felében.

Csorba kifejtette, ezek odaítélése nem kötődik feltétlenül a világranglista-helyezéshez, de nagyon bizakodik:

“Nagy várakozással és nagy reményekkel várjuk ezt a döntést. Nyilván el fogjuk fogadni, de picit csalódott lennék, ha ezek után nem kapnánk meg a szabadkártyát. Őszintén mondom, nagyon megérdemelné Laura, aki nagyon sokat tett az egész sportág elfogadottságáért és szépségéért sportszerű gesztusával, amely maximálisan összhangban van az olimpiai eszmével.”

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.