Ülésezett a képviselő-testület – Tagi kölcsönt ad az Önkormányzat a BTG-nek

(Budaörs, 2016. március 25. – Budaörsi Infó) A 2016. március 23-án megtartott rendkívüli ülésen többek között határozatban kötelezték a BTG Kft-t, hogy a jövőben is az eddig megszokott módon végezze a városban a hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatokat.

 

 

Napirend előtti felszólalásában dr. Bakó Krisztina (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) jelezte, hogy a Domb utca egy szakaszán hiányzik a járda, ami megnehezíti az ott élők közlekedését.

Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője elmondta, hogy azon a részen elkeskenyedik az út, de már vizsgálják, hogyan szélesíthetnék ki.

Első napirendi pontként határoztak arról, hogy vállalják a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) nevet viselő projekt önrészének finanszírozását. A pályázat megvalósulása révén a budaörsi szennyvizek modern, harmadik tisztítási fokozattal rendelkező fővárosi tisztítóműbe kerülnek majd.

A BTG Nonprofit Kft. jelezte, hogy a biztonságos működéséhez, valamint a kötelezően végrehajtandó feladatainak elvégzéséhez átmeneti jelleggel tagi kölcsönre van szüksége. A kérést indokolnak tartotta a testület, és ennek alapján úgy döntött, hogy 52 millió 500 ezer Ft kamatmentes tagi kölcsönt biztosít a gazdasági társasága részére. A tagi kölcsönt a döntést követő 3 éven belül kell egy összegben visszafizetni.

Ezt követően határozatot fogadtak el a hulladékgazdálkodással kapcsolatban. Ebben kötelezte a testület a BTG Kft-t, hogy a hulladékgazdálkodási tevékenységet a továbbiakban is lássa el a város  területén a hatályos Közszolgáltatási Szerződése alapján. A  fogyasztókkal kötött szolgáltatási szerződéseket továbbra is az azokban foglaltaknak megfelelően tartsa be. A szolgáltatási díjakat folyamatosan, az eddigi díjbeszedési gyakorlatnak megfelelően számlázza le és szedje be, a fogyasztók számlázási adatait pedig rajta kívül álló személyeknek – büntető és peres eljárást kivéve – ne adja ki.
 
Wittinghoff Tamás polgármester a határozat indoklásaként elmondta, hogy a kormányzat egy a KLIK-hez (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) hasonló, végletesen centralizált csúcsszervezetet hozott létre a hulladékgazdálkodás területén. Bár a törvénynek az önkormányzatokra vonatkozó része április elsején lép hatályba, még mindig nincsenek meg a részletszabályok. Úgy tudják, arra készül a kormány, hogy a hulladékkezeléssel kapcsolatos valamennyi feladat az önkormányzatoknál maradna, csak a pénzt szedné be a létrehozott országos központ, és abból osztaná vissza az önkormányzatoknak a megítélésük szerint a működtetéshez szükséges forrásokat, méghozzá azt is csak negyedévente. Addig vajon ki fogja állni a költségeket? – tette fel a kérdést.

Mivel az önkormányzati törvény kétharmados, és az a hulladékkezelést a települések feladatává teszi, így ezt a jogszabályt nem írhatja felül sem egy kormányrendelet, sem hasonló szintű jogszabály. A polgármester emlékeztetett rá, hogy már a rezsicsökkentés is kivéreztette a helyi vállalatokat, hiszen, akik önköltségi áron végezték a feladatot, azoknak nem volt miből elvenni a tíz százalékot a rezsicsökkentéshez. A mostani teljesen abszurd ötlet azonban végleg csődbe vinné például a BTG-nek is ezt az üzletágát.

Sokolowski Márk (Fidesz-KDNP) megkérdezte a jegyzőt, hogy felülírható-e egy törvény egy önkormányzati határozattal.
 
Dr. Bocsi István jelezte, hogy a törvénynek ez a része még nincsen hatályban, így jelenleg semmiféle jogi ütközés nem áll fenn.
 
Sokolowski Márk szerint más formája is lenne annak, hogy az önkormányzat jelezze a kormány felé, ha nem ért egyet valamelyik intézkedésével.

A polgármester emlékeztette rá, hogy a nagy önkormányzati érdekképviseletek többször is a kormányhoz fordultak ez ügyben, ám szokás szerint most sem fogadták partnerként őket, véleményüket figyelmen kívül hagyták. Majd leszögezte: az önkormányzatnak kötelessége mindent megtenni annak érdekében, hogy ne vigyék csődbe a saját cégének ezt az üzletágát.

Az alábbi linkekre kattintva olvashatják el az előterjesztések teljes anyagát, amennyiben azokat a hivatal nem távolította el.

1. napirendi pont: Döntés Támogatási Kérelem benyújtásáról és Önerő megtérítésére vonatkozó Nyilatkozat megtételéről a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) című projekthez kapcsolódóan (KEHOP- 2.2.4)

2. napirendi pont: Tagi kölcsön biztosítása a BTG Nonprofit Kft. részére

3. napirendi pont: Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.