Hauser József Városi Közművelődési Díjjal tüntették ki Ritter Imrét

(Budaörs, 2015. november 6. – Budaörsi Infó) Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete a város kulturális életének fejlődése érdekében végzett kiemelkedő munka elismerésére alapította a Hauser József Városi Közművelődési Díjat 2003-ban. 2015-ben a Régiségbúvár Ifjúsági és Kulturális Egyesülettől dr. Mester Edit és a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat volt elnöke, a jelenlegi magyarországi németek parlamenti szószólója Ritter Imre érdemelte ki ezt a kitüntetést.

 

Ritter Imre a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a díjat átvennie egy különleges érzés volt.

“Nekem a Josi bácsit (Hauser József) volt alkalmam gyermekként ismerni. Ő tényleg egy karizmatikus ember volt. A halála után személyesen voltam a házában és a gyerekeivel együtt válogattuk össze azokat a személyes dolgokat, amiből utána kiállítást csináltunk a Heimatmuseumban.

Én őt tisztelem és becsülöm, hiszen ő írta a Budaörsi Krónikát is, ami az összes helytörténeti gyűjtésnél az egyik fő forrásanyag. Az életem pedig úgy alakult, hogy ráadásul az egyik unokáját vettem feleségül. A gyermekeink pedig a dédunokái a Josi bácsinak.

Ezért is nehéz nekem most bármit mondanom.

Fentről gondolom, hogy ha lenéz, és valószínűleg a szigorú arckifejezésén van egy kis mosoly is, és azt mondja, hogy vigyázz fiam, mert ha kapsz egy kitüntetést, az azt jelenti hogy öregszel. Valószínű ez így is van. Budaörsön megpróbáltam megtenni azt, amire lehetőségem volt az elmúlt hatvan évem alatt.

Az élet úgy hozta, hogy másfél éve a parlamentben a magyarországi németek szószólójaként dolgozom, ami egy óriási lehetőség és felelősség is, hiszen olyan eredményeket lehetett elérni, amiről valamennyiben csak álmodtunk.

Természetesen ennek vannak budaörsi vonatkozásai is, hisz amit nem tudtam elérni, mint például hogy 20 év alatt a Heimatmuseum teljes felújításra kerüljön, azt remélem, hogy most a parlamenti munkámon keresztül kormányzati támogatással megtudjuk majd valósítani.

Én nagyon bízom benne, hogy más területen, más formában még hosszú ideig lesz erőm, energiám, amit arra tudok majd fordítani, hogy amit Budaörsért és a magyarországi németségért csináltam azt tovább tudjam folytatni.”

 

 

unnepi_testuleti_11_04 (4)

 

Ritter Imréről

A Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat (BNNÖ) korábbi elnöke, jelenleg a magyarországi németek parlamenti szószólója – Budaörsön született, Budaörsön él és dolgozik. Évtizedek óta azon munkálkodik, hogy Budaörs múltja, a régi budaörsi szokások mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

Mint az első Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke folyamatosan segítette, támogatta városunkat és életben tartja az egykori sváb hagyományokkal rendelkező Budaörs értékeit.

Nagy szerepe volt Budaörsön a háború után lerombolt műemlék épületek helyreállításában is. Az Önkormányzat segítségével is a BNNÖ felújította a Kálvária dombon a Keresztút stációit, megújult a Kálvária Kápolna, restaurálásra került az Ó-temető, újraépült a Kőhegyi-kápolna.

67 év után segítségével és közreműködésével 2003-ban újra megrendezésre került a Kőhegyen a nagy múltú Budaörsi Passió,

Folyamatosan támogatja Budaörs város kulturális értékeit, a kezdetektől segíti a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény – Heimatmuseum hagyományőrző tevékenységét

Önkormányzati képviselőként és mint a Pénzügyi bizottság elnöke sokat tett Budaörsért, a településen élő nemzetiségekért, valamint jó kapcsolatot ápol Budaörs testvérvárosával, Bretzfelddel is.

Komoly szerepet vállalt számos értékes, Budaörs jelenét és múltját hitelesen bemutató színvonalas kiadvány megjelentetésében.

Ritter Imre több évtizedes munkájával erősíti Budaörs város jó hírét, ápolja a régi Budaörs német nemzetiségi értékeit és segít abban, hogy ezek a kulturális értékek a ma élőkben emlékeket ébresszenek és továbbéljenek.

Mindezen érdemei alapján Budaörs Város Önkormányzata Hauser József Díjjal tünteti ki.

Gratulálunk!

 

unnepi_testuleti_11_04 (11)

 

A Hauser József Városi Közművelődési Díjról

A Díjat annak a személynek, vagy szervezetnek ítéli oda a Képviselő-testület aki hosszú időn keresztül eredményesen tevékenykedett Budaörs város kulturális, közművelődési életében, munkássága, magatartása példaként állítható mindannyiunk elé.

A bronzból készült Emlékérem mellé díszoklevél jár, valamint az adományozottat a mindenkori minimálbér ötszöröse illeti meg.

A fentiek mellé a kitüntetett egy Budaörs címerrel gravírozott sorszámozott egyedi karórát is kap.

 

Hauser Józsefről

Hauser József 1912. december 23-án született Budaörsön. Felmenői több emberöltőig visszamenőleg is mind budaörsiek voltak. 1934-ben szerzett tanítói diplomát és egy életre elkötelezte magát a pedagógusi hivatással.

A Templom téri egykori leányiskola (majd 2. számú általános iskola) igazgatója volt 1973-ig, nyugdíjba vonulásáig. Tanítványai szerint szigorú, de igazságos pedagógus volt.

Hivatása mellett azonban majd nyugdíjas éveiben ideje nagy részét a német nemzetiségi múlt kutatásának szentelte, fáradhatatlanul dolgozott a Helytörténeti Gyűjtemény létrehozásában.

Életművének tekinthető az 1986-ban, Budaörs várossá válásának tiszteletére megjelentetett Budaörsi Krónika című monográfiája.

Önzetlenül segített a hozzá fordulóknak. 2002-ben kísérték utolsó útjára a Nefelejcs utcai (ma régi) temetőbe.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.