Az ünnepi vásárlás nem várt eredménye – Bűnmegelőzési tanácsok

(Budaörs, 2014. december 20. – Budaörsi Infó) Az év bármely időszakában előfordulhat, hogy ”megszabadítják” értékeitől, de ennek lehetősége nagyobb az év végi ünnepek előtt zajló bevásárlások időszakában. Az üzleteket és piacokat ilyenkor vastagabb pénztárcával keressük fel, és autónk is gyorsan megtelik csomagokkal.

A tolvajok – a vásárlás során – kiemelhetik értékeiket a táskából egy alkalmas pillanatban és felfeszíthetik kocsiját a parkolóban. Fontos, hogy vigyázzon értékeire, legyen körültekintő, mert nem várt meglepetésben lehet része annak, aki óvatlan.

Mint minden évben most is közreadjuk a bűncselekmények megelőzésére vonatkozó hasznos tudnivalókat, melyek segíthetnek abban, hogy elkerülje a bajt.

 

Zseblopás és alkalmi lopás

A zsebtolvaj rendszerint nem erőszakos, a kiszemelt dolgot egy mozdulattal szerzi meg.

Van, aki ügyes ujjaival kiemeli a zsebek és szatyrok tartalmát, de van a zsebmetsző, aki már vágóeszközt (szikét) alkalmaz. A tett helyszínei: autóbuszok, villamosok, bevásárlóközpontok vagy bárhol, ahol nagyobb tömeg van, és így az áldozat közvetlen közelébe férkőzhetnek.

 

Fogadja meg tanácsainkat és megelőzi a bajt!

– Lehetőleg ne vigyen magával a szükségesnél több készpénzt, fizessen bankkártyával, az értékes dolgokat, pedig ruha alatt viselje az utcán, nem feltűnő módon!

– Bankkártyája mellett ne legyen felírva PIN kódja, mert ellopása esetén számláját kifosztják.

– Az értékeit tartsa mindig szem előtt, tömegben karja alá szorítva és ne a bevásárlókocsiba dobva, pultra helyezve, vagy bárhol őrizetlenül!

– Biztos helyre tegye értékeit, a ruházat belső zsebébe, esetleg több helyre, vagy zárt táska aljára és tartsa testközelben szorosan!

– A forgatagot lehetőség szerint kerülje és figyeljen fel a gyanúsan viselkedőre, aki Önt szemmel tartja vagy indokolatlanul megszólítja!

– Utazása során ne hagyja őrizetlenül csomagjait még rövid időre sem és ne bízza rá idegen személyre, akkor sem, ha szimpatikus. Használja a csomagmegőrzőt!

– Tetten ért tolvajjal ne szálljon szembe egyedül, mivel az érték megtartása érdekében erőszakot alkalmazhat és Ön sérülést szenvedhet! Kérje a közelben tartózkodók segítségét. Ha tudja, értesítse a rendőrséget, majd tegyen feljelentést. Ennek nem akadálya, ha nincs pontos információja a tettes személyéről (a zseblopás értéktől függetlenül bűncselekménynek minősül).

 

A biztonság eléréséhez sokszor nem valamilyen drága eszközre, vagy sok pénzre van szükség, hanem odafigyelésre, kellő óvatosságra értékeink védelme érdekében, ezért legyen résen, mert megéri!

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.