2. vk – TISZA ZOLTÁN: „Most arról szól az egész képviselő-testület, hogy a jogszabályalkotást a saját bizniszeikre használják”

(Budaörs, 2014. szeptember 19. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó nem kis fába vágta a fejszéjét. Úgy döntött, hogy a választások közeledtével felkeresi az összes képviselő-, illetve polgármesterjelöltet, és bemutatja az olvasóinak. A feladat nem csupán a jelöltek nagy létszáma miatt volt rendkívüli, hanem azért is, mert Budaörsön ehhez hasonló kezdeményezés még nem volt. Olvashattunk már jobb és bal oldali híreket a különböző médiákon keresztül, viszont minden oldallal egyszerre még senki sem foglalkozott. Mi megtettük. A választásokig folyamatosan olvashatják majd a portálunkon a jelöltekkel készült rövidebb vagy hosszabb interjúkat. A nyomtatott Választási különszámunk szeptember végén már Budaörs utcáin és intézményeiben is megtalálható lesz. Kedves Olvasóink, kérjük önöket, hogy tájékozódjanak és választási döntéseiket megfontoltan hozzák meg, mert a városunk sorsa azok kezébe kerül, akiknek önök adják. Felelősségteljes választást kívánunk mindenkinek.

TISZA ZOLTÁN: „Most arról szól az egész képviselő-testület, hogy a jogszabályalkotást a saját bizniszeikre használják”

Független képviselőjelölt

2. választókörzet

 

Ön melyik körzetben indul az idei helyi önkormányzati választásokkor?

A 2-es körzet jelöltje vagyok, a Kisfaludytól a Kossuth Lajos utcáig, a Kőhegy hátsó része, most hozzátettek még ugyanannyi választót és a korábbi 3-as, 4-est összevonták és felmegy a Fenyves aljáig. Körülbelül 30-40 méterre lakom a körzet határától. Gyerekkorom óta ismerem a várost. A Juhász családnak, a cukrásznak vagyok a rokona. Világutazó vagyok, és a sokatlátott ember motivált arra, hogy változtatni akarjon bizonyos dolgokon a városban.

2_korzet 

Milyen problémák vannak a 2-es körzetben ön szerint, amelyek megoldásra várnak?

Rengeteg változásra szoruló dolog van, amit nagyon röviden azért megpróbálok szórólapon eljuttatni a választókhoz, illetve lakossági találkozókon Most csak egy példán próbálom bemutatni azt, hogy Budaörsön mennyire nem érvényesül a közérdek

A Kőhegyre vonatkozólag olyan szabályokat hoztak, hogy három és fél tonnás járművel sem lehet behajtani olyan utcákba, mint például a Szép utca, a pincékre hivatkozva.

Ez annyit jelent, hogy gyakorlatilag, ha valaki épít még ilyen feltételekkel is, duplájába kerül az egész. Ez a város lehetne nagyon jó, nem? Beszéljük meg, nézzük meg, be lehet menni az utcába? Nem lehet bemenni. De ebből látszik, hogy nem ez a cél. Tehát most egy három és fél tonnás autóval lehet csak például tüzelőt beszállítani ,költözni, házat felújítani,monolit betont bevinni.

Ezzel a rendelettel meggátolják a Kőhegy fejlődését,nem lesznek felújítások, hiszen senki nem fogja talicskával elszállítani a sittet,leromlanak az épületek, és azok költöznek be akiknek ez a leromlott épületállomány megfelel. 

A fő baj az, hogy,mindezt a jelenlegi képviselő javaslatára szenvedjük el, mert ha valakit egyszer megválasztottak, utána onnantól kezdve nincs a választóinak lehetősége, hogy beleszóljanak a döntésekbe.

Vannak látszategyeztetések, de ezeknek nincs értelmük. Ez nem jó a Kőhegynek. Mi, a Kőhegyen élők írtunk egy olyan javaslatot, hogy először is mindenki a saját igazáról győzze meg a választókat és legyen helyi népszavazás, mi sem egyszerűbb. Bárki véleményt tud nyilvánítani. Svájcban is meg tudják ezt csinálni. Például azt, hogy mennyivel lehessen behajtani építkezéskor, költözéskor.

 

 terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

 

Mi az, amin ön szerint változtatni kellene a kettes körzetben a következő 5 évben?

A legnagyobb probléma az, hogy a jelenlegi rendszerben az embernek nincs lehetősége a kontrollra, hiszen körülbelül 400 milliót költenek el reklámokra, meg újságok támogatására, tehát itt tényleg ugyanaz a szocialista sikerpropaganda van, mint ahogy fölépült az óvoda, megépült a járda, átadtuk a nem tudom mit.

Itt vannak ez mellett még a kommunikációs tanácsadók, meg nem tudom micsoda, hihetetlenül jól működik egyébként ez a dolog, ha egyszer valaki bekerült, akkor egymást dicsérve megy. Azt gondolom, hogy ezt mindenki látja, hogy nem így kellene működnie a városnak. Nem látszatberuházást kellene csinálni, mint például az egynyári növények elhelyezése a körforgalmakba. Erre lenne költséghatékonyabb megoldás. Örökzöld növényekkel is megoldható lenne.

Én elsőként azon változtatnék mindenképpen, hogy bevezettetném a helyi népszavazásokat, tehát, hogy mielőtt döntenek, minden egyes helyi rendeletnél meg kell kérdezni a lakókat. Most mondok egy összeget: 50 millió forint feletti beruházásnál igenis kötelezően ki kellene kérni a lakosság véleményét. Ez a tájékoztatás lényege, mert utána több mindent megért a polgár. Nem az, hogy majd az Ófaluban kitalálnak egy mélygarázst, miközben nincs parkolási probléma, és nincs alátámasztva tanulmánnyal, semmivel.

A városnak egyébként egyre rosszabbak a kondíciói, mert nem jól gazdálkodtak ma már kiszolgáltatott helyzetben vagyunk az állami támogatástól függ az, hogy fejlődik, vagy staganál a város.. Budaörs legnagyobb problémája, hogy gyakorlatilag kiüresítették a városközpontot. Ma nincs Budaörsnek központja.

Ezen én úgy változtatnék, hogy minden egy helyen legyen, minden ügyintézést el lehessen végezni egy helyen, ne keljen az édesanyának babakocsival össze-vissza mennie.

Azt szeretnénk, hogy az Ófalunak legyen egy központja. Van egy hagyományos központja, a római katolikus templomnál. Úgy gondolom, hogy az Ófalut kellene fejleszteni. Nem ilyen növénykultúrával, hanem a “központ funkció ” visszahelyezésével, a közigazgatási központot,kereskedelmi,oktatási,szórakozási, kulturális,  funkciókat.

Nagyon súlyos probléma még ez mellett, és egyre fontosabb lesz az idős-gondoskodás. Körülbelül 6000 idős van Budaörsön, 20 százaléka a lakosságnak. Ők nem részesülnek megfelelő ellátásban, a szórakoztatástól a felügyeletig, az orvosi ellátásig. Ha ma a családok nincsenek erre felkészülve, akkor a közösségnek kell ebből valamit vállalnia. Például pánikgomb kialakításával.

Ezen a területben is a legjobb embert kell megtalálni, és ez az én feladatom, hogy megtaláljam. Tehát az idős-gondoskodás nagyon fontos. 

A bűnözési statisztikában a hatodikok vagyunk az 1 főre jutó bűnelkövetésben Magyarországon. Ilyenkor azt mondaná az ember, hogy szeretném behívni a rendőrkapitányt, egy nyilvános lakossági fórumra, hogy mondja el, hogy mi történt. Pénzünk is van, kedvünk is van ehhez. Számoljon be és készítsen egy akciótervet. Mindenhol van kamerarendszer, de az egyetlen dolgot néz, hogy behajt-e valaki valahová, és lehet-e büntetni. Nem ez a fontos. Egy ezzel foglalkozó projektet ki kell dolgozni. Nem lehetünk hatodikak, nem kéne.

Az is fontos, hogy elszámoljanak a képviselők. Két évvel ezelőtt átadtak egy olyan uszodát, ami nem alkalmas arra, hogy az idősek használják, mert nincs fürdőrésze. Egy idős ember nem fog a versenyúszókkal úszni. Átgondolatlan volt, nem kérdezték meg az embereket, nem volt társadalmi vita. Két év után teljesen szétverik és újraépítik?  Én a rendszert tartom rossznak, ami itt működik több mint 20 éve.

 

Milyen erősségekkel rendelkezik, amely a következő 5 évben Budaörs hasznára válhat?

Van tapasztalatom és elkötelezetten kiállok a közösségi kollektív tudás mellett. Nem lehet kiegyezni rossz kompromisszumokkal. Most arról szól az egész képviselő-testület, hogy a jogszabályalkotást a saját bizniszeikre használják, és ez nagyon nem szép. Ez kézzelfogható.

Úgy gondolom, hogy én közösségben dolgozom, a közösségnek kell dönteni, vitázni kell. Hajlandó vagyok kompromisszumokat kötni, és megváltoztatni az álláspontomat, ha a többség azt akarja. Én nem megélhetési politikus vagyok. Ha van valamire igény, azt meg kell csinálni.Ma Budaörsön a fiatalok nem találják meg azt a szórakozási kínálatot ami az életkori igényeikből adódik. Budapesten évtizedekig dolgoztam kulturális és szórakoztató funkciók kialakításán a város különféle részein. Mi mindig komoly hatástanulmányok készítésével kezdtük, felmértük a potenciális vásárló erőt, a beruházás költségeit, a biztonsági kérdéseket.

Ennek megfelelően kellene bármit elkezdeni Budaörsön is, és nem előkészítetlen buta ötletekkel előállni, mindenféle hatásvizsgálat nélkül. A biztonsághoz szükség van egy normális közvilágítása, legyen ott a rendőrség. A fiataloknak meg kell csinálni egy helyet, ahol jól érzik magukat. Vitázni kell róla. Hihetetlen hogy 15 képviselő elképesztő kísérleteket folytat az itt lakók rovására..

 

 

Mit üzenne a választópolgároknak, miért szavazzanak Önre?

Először is menjenek el szavazni! Mindenki, és vegyék a fáradságot, hogy megismerjék a jelölteket. Tudatosan építem fel az életem, és szeretnék egy gyönyörű helyen egy szép, értékes dolgot létrehozni. Legyenek tudatosak és igen is követeljék meg a beleszólás jogát a közügyekbe, mert csak így valósulhat meg a közös álmunk egy élhető gyönyörű Budaörs.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.